Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Siyasette Kadın ve lider olmak!

Siyasette Kadın ve lider olmak!

Bir düşünür demiş ki; Küçük beyinler kişileri konuşur, orta beyinler olayları, büyük beyinlerse fikirleri tartışır.

Biz bunun tam tersini falan söylemiyoruz, bazılarının sinsice ve de kurnazca unutturmaya çalıştığı bir şeyi hatırlatmaya ve katkıda bulunmaya çalışacağız.

Evet, Küçük beyinler kişileri konuşur, orta beyinler olayları, büyük beyinlerse fikirleri tartışır. Daha büyük beyinlerse her üçünü birbiriyle ilişkilendirip tartışılmasını sağlar ve oradan bir senteze varır” diyoruz.

Özellikle sözünün eri olmayan ve çok tartışılan siyaset adamlarının kendilerini tartıştırmamak için çok sık kullandığı tanımlayıcı bir terim haline gelen, bu sözdeki “küçük beyinler” tanımlamasına maruz kalmak istemeyen bir takım yarım entelektüel tatlı su balıkları tartışmayı kendilerinden uzak tutmak için bu deyimi çok sık tekrarlarlar.

Lakin her şeyin öz kaynağı insan olduğuna göre insan faktörünü “tartışmamak” havanda su dövmekten öteye gitmeyecektir. Biz diyoruz ki sebep ve sonuç ilişkilerinde, sonuca sağlam ve doğru temellerde ulaşmak için bir dünya atasözü haline gelen deyim değişmeli ve şöyle olmalıdır; “Küçük beyinler kişileri, orta beyinler olayları, büyük beyinlerse fikirleri tartışır daha büyük beyinlerse tümünden senteze varanlardır”!

14 ve15 Eylül günü çıkan köşe yazılarım üzerine gece saat 00.15 de telefonum çaldı, Arayan CHP Kadın kolları Genel başkanı Zühal Samlı idi. Zühal Hanım bugüne kadar gördüğüm CHP Kadın Kolları Genel Başkanlarının ilk sırasına koyacağım en zarif en samimi içiyle dışı bir olan, karşısındakine müthiş derecede güven veren bir genel başkandır.

O her zamanki güven veren sesiyle hal hatır sorduktan sonra, Hasancım her yazını muhakkak okuyorum. Hepsini beğeniyorum kalemine sağlık. Fakat dünkü ve bugünkü yazını daha çok beğendim, tebrik etmek için aradım dedikten sonra, kadın haklarına verdiğim önemden dolayı bir kez daha kutlayıp birkaç dakikada Tüzük taslağı üzerinde konuştuktan sonra İstanbul kadın kolları başkanı Fevziye hanım ile ilgili olan 15 Eylül tarihli “Hakkının Hakkı Hakkıya” İsimli yazıma geldi.

“Yazının bütününü beğendiğini İstanbul kadın kolları başkanı Fevziye hanımı kendisinin de kutladığını, Fevziye Pehlivan İstanbul kadın kollarının tam yetkili başkanı olduğunu, birkaç gün evvel 9 Eylüldeki CHP’nin 88. Yıl kutlamalarına Tüm İstanbul ilçe başkanları ile etkinliğe katılmasının önemini bildiğini, aslında kutlamalara her ilçenin sadece başkan düzeyinde olmayıp yönetim kurullarının da getirileceğini lakin araç sıkıntısı yüzünden sadece ilçeleri temsilen ikişer kişinin geldiğini söyledikten sonra tekrar üstüne basa basa Fevziye Pehlivandan çok memnun olduğunu bunun yanı sıra sadece kim olduğunu dahi bilmediği birinin Fevziye hanımla uğraşmasına da bir anlam veremediğini söylerken örgütlerine sahip çıkmayan birçok başkana ders olacak bir tavır sergiliyordu.”

Lider olmanın koşulları ilk önce kişilere (ekibine), olaylara ve ideolojisine (sisteme) bir bütün olarak sahip çıkmaktır. İşte Zühal Başkan, KK Genel başkanları içinde Türkiye’de bunun öncülerinden olup CHP’nin yeni tüzüğündeki “Kadın devrimine” öncül katkıları olacağına inanıyoruz.

Türkiye’de kadın olmak zordur, siyasette biraz daha zordur, hele kadın lider olmak en zorudur. CHP Kadın Kolları genel Başkanı Zühal Samlı bunların tümünü başararak Türkiye kadınına örnek olup, CHP için de bir şanstır diyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Hınıslı Arşivi