31 Mart yerel seçimleri: 7 anket firmasının İstanbul sonuçları

31 Mart yerel seçimleri: 7 anket firmasının İstanbul sonuçları
31 Mart yerel seçimlerinde en fazla seçmenin oy kullanacağı İstanbul için anket firmalarının yaptıkları araştırmaların sonuçları aralıklarla gelmeye devam ediyor. Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullanacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri
Ancak bu adaylar arasından anketlerde öne çıkan isimler Cumhur İttifakı adına AK Parti'den aday gösterilen Binali Yıldırım ve Millet İttifakı adına CHP'den aday gösterilen Ekrem İmamoğlu olarak görülüyor.
Her ne kadar İstanbul'da yapılan kamuoyu yoklamalarının çoğu Binali Yıldırım'ı Ekrem İmamoğlu'nun önünde gösterse de anketlerde iki aday arasındaki farkın büyük olmaması dikkat çekiyor.
Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerine ilişkin yaptığı son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların yüzde 49,3'ü AK Parti'ye, yüzde 41,3'ü CHP'ye, yüzde 5,2'si HDP'ye ve yüzde 4,1'i MHP'ye oy vereceklerini belirtti.
MHP'nin İstanbul'dan aday çıkarmadığı ve AK Parti adayını destekleyeceğini belirtmesi göz önüne alınırsa Konsensus anketine göre Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerini Binali Yıldırım kazanacak gibi duruyor.
PollMark Araştırma Şirketi'nin, 9-15 Şubat tarihlerinde görüştüğü 5 bin 24 kişiye dayandırdığı kamuoyu yoklaması, Binali Yıldırım'ın oy oranının yüzde 36 olacağını öngörüyor. Ankete göre yarışın favori ismi ise yüzde 37,8 tahmini oy oranıyla Ekrem İmamoğlu.
Gezici’nin anketine göre ise AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım, yüzde 52,1 ve CHP ve İYİ Parti'nin desteklediği Ekrem İmamoğlu ise yüzde 46,6 oy oranına sahip olduğu görülüyor.
ORC Araştırma'nın 6 Mart tarihinde paylaştığı ankete göre Yıldırım'ın oyları yüzde 50,9 olurken, İmamoğlu'nun oyları yüzde 46,6 olarak açıklandı. Ankete katılanların yüzde 2,5'i diğer adaylara oy vereceğini ya da kararsız olduğunu açıkladı.
Avrasya Araştırma şirketinin başkanı Kemal Özkiraz, şirketinin yaptığı çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Buna göre Ekrem İmamoğlu'nun oyları yüzde 42, Binali Yıldırım'ın oyları ise yüzde 44 olarak belirdi.
Piar Araştırma tarafından 19-22 Aralık tarihlerinde 3 bin 120 kişiye sorularak yapılan kamuoyu yoklamasında ise Yıldırım'a oy vereceklerini belirtenlerin oranı yüzde 36,5 seviyesindeyken, İmamoğlu'na oy vereceklerini söyleyenler yüzde 33 oldu.
Optimar Araştırma'nın İstanbul'da 3 bin 12 kişiye sorarak elde ettiği bilgiler ışığında Binali Yıldırım'a desteğin oranı yüzde 45,9 Ekrem İmamoğlu'na destekse yüzde 41,6 çıktı.
Diğer yandan AK Parti'nin kendisi için yaptırdığı araştırmaya göre İstanbul'da Binali Yıldırım'ın oylarının Ekrem İmamoğlu'ndan 1.5 puan farkla önde olduğunu belirlendi. Aksoy Araştırma şirketine göre de İstanbul'da Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım önde.



 KAYNAK: https://tr.euronews.com





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.