Bakandan doğalgaz açıklaması

Bakandan doğalgaz açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Silivri'de bulunan doğalgaz ile ilgili, buradaki gazın ekonomikliğinin daha tam olarak kanıtlanmadığını söyledi.
İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL
 Bakan Yıldız, ikinci nükleer santralle ilgili, aday ülkelerden ikisinin rekabet adına atağa geçmesinin karar sürecini uzattığını belirtti.
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptıkları sismiklerde Konya, Ankara ve Kırşehir'de de kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştıklarını bildirdi.
 Bakan Yıldız, Bilkent Otel'de Petrol Mühendisleri Odası ile Türkiye Petrol Jeologları Derneği işbirliğiyle düzenlenen Türkiye Uluslararası Şeyl Petrol ve Gaz Konferansı'na katıldı.
 Buradaki konuşmasında, dünya birincil enerji üretiminde petrol, doğalgaz ve kömürün hala önceliğini koruduğunu belirten Yıldız, 2050 yılına gelindiğinde dünyanın enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını petrol ve doğalgazdan karşılayacağını söyledi.
 ABD ve Çin'in ithal kaynakları yerli kaynaklara dönüştürmek için gösterdiği çabaların piyasalara tam olarak yansımadığını ifade eden Bakan Yıldız, özellikle Fukuşima'daki nükleer kazanın ardından Uzak Doğu'nun LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ile ilgili talebinin bu enerji kaynağının fiyatını arttırdığına dikkati çekti.
 ÇALIŞMALAR İÇ ANADOLU'DA YOĞUNLAŞTI
 Yaşanan fiyat artışı üzerine Akdeniz ülkeleri, Kuzey Avrupa, ABD ve Uzak Doğu arasında LNG piyasasındaki fiyat makasının da genişlediğini belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
 ''Bugün ABD, Akdeniz Havzası ve Türkiye'nin kullandığı doğalgazı üçte bir fiyatına kullanırken, Uzak Doğu'da ise neredeyse Akdeniz Havzası'nın iki katı bir piyasa oluştu. Yani Japonya ile ABD'nin kullandığı doğalgazı arasındaki fiyat farkı zaman zaman 4 katına kadar çıktı. Bu ekonomileri, uluslararası ilişkileri ve uluslararası ticareti etkileyen bir faktördür. Bu yüzden Türkiye, bir yandan enerji kaynakları itibariyle dünyanın normalleşmesini beklerken diğer yandan Doğu ve Güney Doğu Anadolu ile Trakya'daki potansiyellerini değerlendirmeye çalışıyor. TPAO'nun, MTA'nın yaptığı sismiklerde, Konya, Ankara ve Kırşehir'de de kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştık. İç Anadolu'da da bu çalışmalarımız yoğunlaştırdık.''
 Bakan Yıldız, TPAO ile Shell işbirliğinde Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı çalışmalarına başlandığını anımsatarak, ''Burada 3 bin metrelere ulaştık, hedefimiz 4 bin 500 metrelere ulaşmak. Kapasite varsa bunu belirlemek ve yer altı jeolojisini çıkarmak istiyoruz'' dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.