Can Dündar ve Erdem Gül'e tahliye kararı....

Can Dündar ve Erdem Gül'e tahliye kararı....
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararının ardından, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine hükmetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül için tahliye kararını oybirliğiyle aldı. Mahkeme, 2 gazeteci için yurtdışına çıkış yasağı koydu. 
ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL KARARI
Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklu yargılanmasını hak ihlali olarak gördü. AYM Genel Kurulu, gerekçeli kararında, basın özgürlüğünün altını çizdi. 
Anayasa Mahkemesi (AYM), MİT TIR’ları soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün bireysel başvurusunu görüşmek için toplandı.
Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ile Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine" karar verdi. Kararın 3'e karşı 12 oyla alındığı öğrenildi. 
ANAYASA MAHKEMESİ KISA KARARI AÇIKLADI
Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine ilişkin kısa kararı açıklandı. 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 27 Kasım 2015'ten bu yana tutuklu olan Can Dündar ve Erdem Gül'ün başvurusunu karara bağlamıştı. 

Yüksek Mahkemenin kısa kararında, başvurudaki, "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddia"nın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez olduğa hükmetti. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddia ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddia oy birliğiyle kabul edilebilir bulundu.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Dündar ve Gül'ün, Anayasanın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan "kişi özgürlüğü ve güvenliği" hakkının, Anayasanın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Kararın bir örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 15 kişiyle toplandı. Heyette, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekilleri Burhan Üstün, Engin Yıldırım ile üyeler Serruh Kaleli, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Erdal Tercan, Muammer Topal, Emin Kuz, Hasan Tahsin Gökcan, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç yer aldı.

Üyelerden, Özkaya, Dursun ve Güleç, çoğunluk görüşüne katılmadı. 

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı daha sonra açıklanacak.
RAPORTÖR 'HAK İHLALİ' DEDİ

Anayasa Mahkemesi Raportörü, “Can Dündar ve Erdem Gül’in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi” yönünde rapor hazırlamıştı.

Dündar ve Gül'ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu belirtilen raporda, “basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği" ifade edilmişti.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması istenen raporda, kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi istendi.

İki gazetecinin cezaevine gönderilmesinin hukuki olmadığı ifade edilen raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı vurgulandı. 
YAKINLARI CEZAEVİ ÖNÜNE GELDİ
Can Dündar ve Erdem Gül'ün aileleri ve arkadaşları kararının ardından Silivri Ceza İnfaz Kurumu önüne geldi.
Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin çok güzel bir karar verdiğini, siyaset üstü olduğunu gösterdiğini belirterek, "Canları almaya geldik" dedi.
İKİ KEZ MÜEBBET TALEBİ

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larıyla ilgili haber ve görüntülere gazetede yer verdikleri için 27 Kasım’da tutuklanmıştı.

Hazırlanan iddianamede; Dündar ve Gül’e “casusluk”, “hükümeti ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “silahlı terör örgütüne yardım etmek” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

İddianamede, iki gazeteci için iki kez müebbet hapis cezası talep edilmişti.

Gazeteci ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Can Dündar ve Erdem Gül'ün hapis yattığı Silivri Cezaevi önünde aylardır nöbet tutuyordu.
MİT TIR’ları davasının ilk duruşması, 25 Mart’ta yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.