Soma'daki Faciada Ölü Sayısı 274'e Yükseldi

Soma'daki Faciada Ölü Sayısı 274'e Yükseldi
Manisa Soma'daki maden ocağında dün saat 15:30 sıralarında meydana gelen faciada 274 maden işçisi hayatını kaybetti.

Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından birini yaşıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 274'e yükseldiğini belirtti. Taner Yıldız, saat 22.00 sularında yaptığı açıklamada, "196 kardeşimizin cenazeleri ailelerine teslim edildi." dedi.


HAVA PERDELERİ OLUŞTURULACAK 
 
Öte yandan sabaha karşı madende yeniden başlayan yangın ve duman çalışmaları olumsuz etkileyince, uzmanlar yeni bir çalışma başlattı. Uzmanların bazı galerilere hava perdeleri oluşturarak, kirli hava ile temiz havanın birbirine karışmasını önlemeye çalışacakları ve şu ana kadar girilememiş galerilere girecekleri bildirildi.

VARDİYA DEĞİŞİMİ SIRASINDA MEYDANA GELDİ

Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında dün saat 15.10 sıralarında tam vardiye değişimi sırasında madenin yaklayık 600 metre içindeki trafoda patlama oldu ve yangın çıktı. Patlamanın olduğu yerden, çıkışa doğru olan işçiler birbirlerine yardım ederek dışarıya çıkmayı başardı. Ancak yangın perdesinin arkasında kalan işçiler içeride mahsur kaldı. Zamana karşı can kurtarma yarışı başlarken önce yangının sönmesi, sonra da içerideki zehirli dumanın boşalması beklendi. Ardından kurtarma ekipleri içeriye girdi. Ana galerilerde yapılan kurtarma çalışmalarında cesetler ve yaralılar çıkarılmaya başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da madene gelip, gece boyunca aralıklarla çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız saat 05.00'de yaptığı açıklamada ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı.

"İÇERİDEKİLERİN KURTULACAĞINI SANMIYORUM"

Kurtarma çalışmalarına katılan, kendisi de madenci olan Sami Kılıç, sabaha kadar sadece ana galerilere girildiğini, patlamanın olduğu bölüme ise hiç girilemediğini söyledi. Buradan çok sayıda cesedin çıkmasından korktuklarını söyleyen Kılıç, "İçeridekilerin kurtulacağına sanmıyorum. Çok fazla duman vardı" dedi. Kurtarma çalışmalarına katılanlar 201 ceset çıkarıldığının açıklanmasına rağmen bu rakamın ikiye katlanmasından korktuklarını söyledi. Yakınlarını kaybedenler hastane morgları ve Kırkağaç'taki geçici morga giderek yakınlarını teşhis etmeye çalıştı.


"ENDİŞELERİMİZ DAHA DA ARTIYOR"

Her açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısını arttıran Bakan Yıldız, Sabah 05.00'te verdiği bilgide ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı. 80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor.

"İHMAL VARSA KAYITSIZ KALAMAYIZ"

İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır."

Personel listesi üzerinde çalışma yapıldığını, adli tıp kurumu ve savcılıkla görüştüklerini, hukuki işlemlerin hızlı şekilde yürütülmesi için uğraş verdiklerini aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Sayı endişe ettiğimiz noktaya doğru gidiyor. Yarının hazırlıklarını, organizasyonu da bir yandan yapmamız gerekiyor. Cenaze işlemleriyle ilgili bir boşluk olmaması için çalışmamız lazım. Bakan yardımcısı, milletvekili arkadaşlarımızla görev dağılımı yaptık, yüreğimizde büyük bir acıyla bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor."

Bakan Yıldız, soru üzerine madeni işleten şirketin yetkilileriyle görüştüğünü de bildirdi. 

"YANIK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.

CESETLER KAVUN DEPOSUNDA

Patlamada ölenlerin cesetleri, Kırkağaç ilçesinde bulunan kavun saklama deposuna konuldu. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Madenci ailelerinden bazıları da soğuk hava deposuna gitti. 

BELEDİYE BAŞKANI "157 ÖLÜ VAR" DEMİŞTİ

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, saat 00.00'te yaptığı açıklamada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta bugün meydana gelen faciada, resmi olmayan bilgilere göre 157 madencinin yaşamını yitirdiğini, 75 yaralının bulunduğunu öğrendiğini açıklamıştı.

AFAD'A GÖRE 17 ÖLÜ

AFAD en son yaptığı açıklamada, 17 ölü olduğu 11 kişinin yaralı olduğunu 200'den fazla kişininde kurtarılmayı beklediğini açıklamıştı.

20 İŞÇİ ÇIKARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler, Soma Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.

FACİADAN SONRA YAŞANANLAR...

ÖLÜ SAYISI ARTTI

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin yerin 2 kilometre altında mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 3'ünün hayatını kaybettiğini söylemişti. 



200 İŞÇİ MAHSUR 
      
Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" demişti.

MADEN İŞ SENDİKASI'NDAN AÇIKLAMA

Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.