Mehmet Mert

Mehmet Mert

Tarıma bir darbe de termik santraller

Tarıma bir darbe de termik santraller

Termik santraller buhar gücü sayesinde enerji üretmektedir.
Suyun ısıtılması ile ortaya çıkan buhardan faydalanılarak, buhar türbinlerinin döndürme gücü sayesinde çalışır.
Enerji santralleri olarak sıkça tercih edilenlerden olup buhar etkisi sonucunda elde edilir. Elektrik enerjisi üretmek için büyük önem taşıdığı gibi temiz enerji kaynaklarındandır.
Kalitesiz olan kömürler kullanıldığından dolayı tasarruf elde edilir, ucuz elektrik üretimi sağlanır, kömürün taşınacağı her alana termik santral kurulabilir.
Su buharı sayesinde sınırsız elektrik enerjisi üretilir, üretimi kolay ve maliyetsizdir...
Burası güzel.
Ya sonrası...
*
Santrallerden çıkan gazlar tarım ürünlerine, hayvanlara, su kaynaklarına ve ormanlar üzerinde tahribat oluşturuyor.
Termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partikül gibi maddeleri içerdiğinden dolayı insanların sinir sistemlerini olumsuz etkiliyor.
Bacalardan çıkan küller, bölgede yaşayan insanlarda kanser riskini arttırıyor.
Bacalardaki gazların yayılması sonucunda asit yağmurların oluşumunu tetikliyor, yağan yağmurlardan dolayı toprağın yapısında bozukluk oluşuyor.
Ağaçlar etkilenerek hayvancılık alanları olumsuz etkilenmektedir.
Santrallerde sıcaklığın soğutulması için soğuk su kaynağı niyetine yer altı suları, akarsular yada deniz suları kullanılıyor. Sıcak su bırakılması sonucunda çevresindeki canlıları ve bitkileri öldürmektedir.
Suyun kirlenmesine sebep olarak yeşillik tamamen yerini kurumaya bırakıyor.
*
Geçtiğimiz gün bazı illere ilişkin kamulaştırma kararları Resmi Gazete'de yer aldığında, bu karara göre İstanbul'un Silivri ve Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçelerinde inşa edilecek termik santraller için bazı taşınmazların acele kamulaştırılacağı ortaya çıktı.
Buna göre, Silivri ve Çerkezköy sınırları içinde bulunan bazı taşınmazların, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) uhdesindeki ruhsatlı maden sahalarında üretilecek kömürün değerlendirilmesi kapsamında yapımı planlanan termik santrallerin inşası amacıyla EÜAŞ tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.
*
Bu karar sonrası Silivri ayağa kalktı ama bu yeterli değil.
Evet ülkemizde bir referandum süreci var.
Olsun.
Bu da önemli.
Şayet bu termik santraller kurulursa zaten yok olmaya mahkum tarıma bir darbe de bu santrallerden gelecek.
Gelecekte bütün yaşam olumsuz etkilenecek.
Çocuklarımız bu santralleri engellemediğimiz için bizlerden hesap soracak.
Uzaktan gazel sallamak yetmez.
Medyaya demeç vermek yetmez.
Kişisel çıkar peşinde koşmak yakışmaz.
Siyasi çıkar peşinde koşmak hiç doğru değil.
Amaç tüm Silivri'nin geleceğinin çok daha elverişli, çok daha sağlıklı bir şekilde yaşanır halde kalması ve zararlı yatırımlardan korunmasıdır.
*
A partilisi B partilisi el ele vererek önce bu doğa düşmanı, tarım düşmanı, sağlık düşmanı santralleri engellemeliler.
Daha sonra siyaset yapmalılar.
Daha sonra kişisel menfaat peşinde koşmalılar.
Bakın karar sonrası, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar kararı ‘Şanssızlık’ olarak yorumlarken “Bu karar birinci derece tarım alanı olan bölgemizle adına büyük bir şanssızlıktır. İlçemizde yapılacak olan yatırımların etkilenmesine, tarımın yok olmasına yönelik kaygımız büyük. Trakya’nın topraklarını korumak boynumuzun borcu olmalıdır” yorumunu yaptı.
*
MHP Silivri İlçe Başkanı Şenol Türkyılmaz ise, “Güzelim Silivrimize yazık olacak” dedi.
Yurttaşlar sosyal medyadan paylaşımlarda bulunarak; “Siyaseti, evet-hayırı bir günlük bir tarafa bırakalım ve hepimizi ilgilendiren çok önemli bir konuyla ilgili birlik olup, Silivrimizin geleceğini     kurtarmak için bir araya gelelim” çağrılarında     bulundular.
Termik santralin Silivri’de yapılmaması için aylardır mücadele eden Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, çıkan karar ile ilgili yargıya başvuracaklarını ifade ederek, “Bizler termik santralin yapılacağını duyduğumuz günden itibaren mücadele ediyoruz. Bakanlar Kurulu'ndan onay çıtı. Ancak 30 günlük itiraz süremiz var ve bu 30 günlük itiraz süresinde yasal olarak bütün itirazlarımızı yapacağız. Bu Termik Santral’in Silivri’mize yapılmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu konuda diğer çevre kuruluşlarıyla birlikte ortak hareket etme kararı aldık. Ben buradan muhtarlarımızı, siyasi partileri, STK’ları ve tüm Silivri halkını Kömürlü Termik Santral’e karşı başlatmış olduğumuz mücadeleye destek vermeye davet ediyorum. Silivri’yi Termik Santral’e kurban vermeyeceğiz” diye konuştu.
Şimdi yapılması gerekenler bütün bu ifadeleri, söylemleri, düşünceleri, planları eyleme     dönüştürmek.
Sokağa çıkmak.
Gerekirse Ankara'ya gitmek.
Geleceğimizi düşünüyorsak.
Doğayı seviyorsak.
Hayvanları seviyorsak.
Gelecekte bu topraklarda sağlıklı yaşamak istiyorsak bu şart.
Aksi halde yarın çok geç olabilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi