Muzaffer Muyan

Muzaffer Muyan

TİNERCİLİK KADER Mİ?

TİNERCİLİK KADER Mİ?

Halk arasında madde bağımlılarına genelde tinerci denir, hani elinde poşet olanlar içine hava doldurup kokusunu çekerek kafayı bulan tinercilerle karşılaştım Şirinevlerde.. İstanbul’un en işlek caddesi minibüslerin kalktığı durak istikametine  giderken önüme biri çıktı, ağabey 2 liran var mı? bu sözü hep duymuşsunuzdur.. 

Biraz garip geldi çünkü hep 1 liran var mı derlerdi, bende zammı yaptın eskiden 1 lira isterdiniz, cevap ağabey 2 lira verdim birde baktım dönerciye gitti tavuk döner alıyor gittim yanına dönerciye birde ayran ver dedim, tinerci şefkatli gözlerle baktı ve gittim.

Saatler sonra aynı yerden geçerken bu sefer yine önüme çıktı yanında 2 dakika dursan kesin tinerci olursun o derece tiner kokuyor, hayırdır dedim ağabey çay içer misin dedi şaşkınlıkla nasıl yani! ağabey beni tanıdın mı? ben 2 lira istemiştim sen bana ayran aldın ne var bunda? ağabey çay iç peki dedim çayı aldı gelene kadar yarısı dökülse de herkesin şaşkın bakışları arasında çayı aldım. Kadınlar kızlar ne yapsın korkudan kaçıyorlar tiner kokusundan kurtulmak için çayı acele içtim,nasıl tanıdın beni dedim ağabey bu caddeden geçen herkesi tanırım bana ayran ısmarlayan ilk sensin dedi…
Sordum neden üstüne bir şey giymiyorsun? çünkü biliyorum sizinde aklınızda bulunsun bir tinerciye neden içiyorsun asla demeyin, yazacaklarımı okuyun iyice kenara geçtim belli ki biraz etkisi gitmiş tinerin, gelen geçende bize bakıyor. 

En can alıcı soruyu sordum ben sana hayır para yok deseydim beni ne görürdün? eğer para vermeseydin küfür etseydin neden içiyorsun deseydin  bu sözü bana önceden adamın biri söyledi bıçaklayacaktım kaçtı.. 

Neden dedim? çünkü o anda kafam iyiydi hakaret edeni korkunç canavar olarak görüyorum ve o canavarı öldürmek istiyorum.. Evet olayın en korkunç tarafı burası demek ki bonzai gibi bu tinerde bağımlıları birer canavar yapıyor ve kim hakaret ediyorsa hakaret edeni bir canavar olarak görüyor ve gerisini siz düşünün vay  halinize….
Peki ne yapmalı? Sayın okuyucularım; tinercilik hiçbir zaman kader değildir İstanbul’un sıkışmış nüfusunun, dar kesimli ailelerin evlatlarına yeterince sahip çıkamadıklarından dolayı, bu mahzun gencecik çocuklarımızı ne yazık ki sokaklarda madde bağımlısı olarak buluyoruz. Üstteki yazımdaki tinerci kardeşimizin memleketini yazmıyorum bana her şeyi anlattı, beni dövüyorlar herkes dövüyor polis de bu adamlar beni dövüyor diyor anlattıkları içler acısı.

Bakınız sokaklarda dolaşan bu çocukların kayıp edecekleri bir şeyleri yok, onun için gelin Sayın  yetkililer biz bu çocuklara sahip çıkalım, dövmekle olmaz hakaretle olmaz, tineri çeken karşısındaki insanı canavar görüyor gelin hep birlikte,bu çocuklara sahip çıkalım, bunlar bizim vatandaşlarımız topluma kazandıralım.

Bugün İstanbul Emniyeti bazı bölgelerde  uygulama  yapıyor, madde bağımlıları suça meyilli vatandaşları topluma kazandırmak amaçlı kurslar düzenliyor,
ne yazık ki bu kurslara bir tane madde bağımlı toplumdan kopmuş vatandaş gitmiyor, verin bana imkan İstanbul’da 2 ayda bir tane tinerci kalmaz, hepsini topluma kazandırırım. Nasıl demeyin bu çocuklara şefkat gösterin bakın nasıl topluma karışıyorlar, insan olduklarını hatırlatın hoşgörülü davranın, sportif faaliyetlere teşvik edin  bakın nasıl topluma katılıyorlar. İBB’nin bu konuda imkanı var, zabıtan var psikologların var, antrenman salonun var neden olmasın? bu iş için ekip kurarım..

Şefkatle davranarak bu çocukları sportif yarışmalara sokarım, bakın nasıl kurtulurlar hiç bir zaman tinercilik, madde Bağımlılığı, kader değil yeter ki hoşgörülü olalım herkes insanca yaşasın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muzaffer Muyan Arşivi