İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

UYARIYORUM!..

UYARIYORUM!..

Yıllardan beri İstanbul Büyükçekmece’nin en önemli sorunu bir tam teşekkülü devlet hastanesidir. B.çekmece sahilde özel idarenin bir kamp yeri vardı bina  depremden bir hayli hasar görmüştü.Bu kampus binası hastane haline getirilip Büyükçekmece, Esenyurt, Tepecik Mimarsinan ve Kumburgaz’a hitap eden acil müdahale poliklinikleri olarak çalıştı ve halende çalışmaktadır.

Kent merkezinde SSK. hastanesi de yoğunluk ve yetersizlik içindeydi. Ayrıca bu hastanede sahildeki özel idare kampusundan acil servise dönüştürülen hastane gibi ağır deprem hasarlı idi.
Bu gün SSK. hastanesi güçlendirme çalışması yapıldıktan sonra yeniden hizmete açıldı. Son değişikliklerle eskiden belediye olan Tepecik Mimar Sinan ve Kumburgaz Büyükçekmece’ye bağlandı. Esenyurt ayrı bir ilçe oldu. Belediyeler kaldırıldı. Büyükçekmece’nin nüfusu beşe katlandı.

Büyükçekmece halkının sağlık sorunları bu iki eski deprem hasarlı ve yetersiz donanımlı hastanelerde verilemez haldedir. Zorunlu olarak özel hastanelere yönlendirilen emekli sandığı ve SSK. lı hastalar bu özel hastaneler tarafından adeta soyulmaktadır. Küçük bir muayene ücreti ile girdiğiniz hastaneden tahlil röntgen derken emekli maaşınızın yarısını bırakarak çıkıyorsunuz. Hele bir gün sizi yol çatı motellerinde ki pis bakımsız tuvaletleri bile dışarıda olan bir odada bir gece yatırmışlarsa emekli maaşınızın tümü gitmiş demektir. Sağlık bakanlığı bu konuda tamimler yayınlamış ücretler belirlenmiş dikkate alan bakanlık talimatını sallayan bir hastane görülmemiştir. Bakanlığa şikayet ederseniz oradan da sizi suçlu çıkaracak her girişimde bulunuluyor. Hastane sahibi sağlık bakanı olunca…

Siyasi polemikler tutarsızlıklar dolaysıyla yıllardır Büyükçekmece de tam teşekkülü bir devlet hastanesi yapılamadı. Belediye yer gösterdim hükümet yetkilileri kabul etmedi diyor. Hükümet yetkilileri yer yetersizdir diyordu.

Neticede  E-5 kenarında Mimarsinan da halen bir hastanene inşaatı ağır aksak sürmektedir. Aslında bu makalenin başlığı ve konusu asıl bu hastane inşaatındaki durumla ilgiliydi. Ancak bölgenin yığınla sağlık sorunlarının olması bölge halkının yakınmaları dolaysıyla genel bölgesel sağlık sorunlarına dikkat çekmek istedim. 

Büyükçekmece deprem bölgesidir. İnsanların bir depremde kurtuluş umudu arayacakları yaşama bağlanacakları tek yer hastanedir. Yapımı devam eden Büyükçekmece devlet hastanesi hangi yandaşa ihale edilmişse inşaat kalitesi son derece kötüdür. Yoldan geçerken bile görebileceğiniz şekilde inşaatta kullanılan demirler kent varoşlarında yapılan gece konduklarda kullanılan demirler gibi incecik ve paslıdır. En küçük bir depremde bu hastanenin insanların mezarı haline gelmemesi için “UYARIYORUM”.

Kim burayı hangi yandaş müteahite vermiş kim denetliyor. Çimento kalitesi plan ve projeye ile deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı nasıl denetlendiği bilinmemektedir.
Bu arada Esenyurt ilçe oldu orada da bir hastane açıldı ancak nüfusu hızla artan Esenyurtta bu devlet hastanesi ülkede sağlık sorunlarının ne halde olduğunu gösteren çok çarpıcı bir örnektir. 
Bu devlet hastanesinde ki durum içler acısıdır. Acile ciddi bir sorunla giden hastaların çoğunu yakınları morgta bulmaktadır. Günün her saati yüzlerce hasta klinik kapılarında hastane koridorlarında sürünmekte acil servis tam bir savaş alanı halindedir. Bir kaç dakika hastanede gözlem yapan her insan bağıran çağıran yakınan doktor hemşire arayan insanlarla dolu olduğunu insanların çaresizliğini görecektir.

Ülkede sağlık sorununu hallettim diyenler gelip Esenyurt devlet hastanesinde ki insan manzaralarını görsünler. Son yıllarda Esenyurtta mevcut camiler yanında 50-60 cami daha yapan hayırseverler belediye müteahhitleri ve belediye başkanı eğer insana hizmeti düşünüyorsa E-5 den geçerken herkesin görebileceği ve aralarında sadece 50-60 metre olan görkemli iki cami yerine bir iki tane daha devlet hastanesi yapsınlar. İnsanlar tedavi edilmeden ölüyorlar ölüler namaz kılmaz kaldı ki bu camilerin çoğununda cemaati sayılıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi