Mehmet Mert

Mehmet Mert

Vekiller örgütün karşısına çıkamadı!

Vekiller örgütün karşısına çıkamadı!

Hemen yazımızın başında belirtelim. Dün kulislere Denizli milletvekili İlhan Cihaner'in bölgemizden ön seçim değil kontenjan adayı olduğuna dair fısıltılar yayıldı.

Telefon ile görüştüğüm Cihaner kesinlikle ön seçime gireceğini belirterek 'TBMM'deki işleri toparladım şimdi tam uçaktan inerken yakaladınız beni. Bu günden sonra İstanbul 3. Bölge ilçelerinde daha sıkı çalışma içerisine gireceğiz. Ön seçimin olması gerektiği yönünde çabamı bilenler bilir zaten. Benim ön seçimden kaçmam demek İlhan Cihaner'in doğru bildiği inandığı savunduğu tüm sol değerlerden vazgeçmesi demek olur ki asla böyle bir şey söz konusu değil.' dedi.

 

***

 

Ankara'dan haber bekleyen CHP'lileri kısaca bilgilendirirsek.

Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle görüşen ve kontenjan adaylığı isteyen bazı isimlere "başvurun, değerlendiririz" demekle yetinirken çoğu eski milletvekilini bu dönem aday yapmayacağı, bazı vekilleri de 'Hadi göster kendini, örgütten vize alıp da gel bakalım' dediği bize gelen duyumlar arasında.

Anlayacağınız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilliği adaylığı için başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bazı kentlerde kullanacağı 39 kontenjan sırası için 500'e yakın başvuru olması nedeniyle tercihte epey zorlanacaktır.

 

***

 

1 Mart'ta sona eren CHP'den milletvekili aday adaylığı başvurularına 500'ü kontenjan 2 322'si ön seçim olmak üzere 2 bin 822 başvurunun yapılığı açıklandı.

CHP Parti Meclisi (PM), parti yönetimine 39 adayı kontenjandan belirleme hakkı tanırken, partinin zayıf olduğu kentlerde olmak üzere 147 milletvekili adayı da merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek.

 

***

 

Peki bölgemizde durumlar nasıl gidiyor dersiniz.

Yıllar sonra hakim huzurunda yapılacak olan ön seçimde İstanbul 3. bölgede 124 aday ön sıralarda yer bulmak için kıyasıya yarışacak.

Tüm üyelerin oy kullanabileceği 29 Mart günü yapılacak ön seçimde kayıtlı yaklaşık 71 bin üye tercihini kullanacak.

 

***

 

Üçüncü bölgede yapılacak olan önseçimde sadece mevcut CHP'li milletvekillerinden Süleyman Çelebi'nin ve 2011'de son anda Denizli'den aday olan İlhan Cihaner'in 2015'de bölgemizden yarışa gireceği de bir başka ilginç not olarak göze çarptı.

Bu bölgeden yeniden aday adaylığı başvurusunda bulunanlardan Umut Oran, Ali Özgündüz, Faik Tunay ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak ön seçime girmekten kaçındı.

Bunlara eski bakanlardan Tahir Köse'de eklendi.

Vekiller örgütün vereceği karar yerine kendilerini Genel Merkez'in alacağı karara bıraktı.

 

Üçüncü bölgede 71 bin üye

 

CHP 29 Mart'ta tüm üyelerin katılımıyla hakim gözetiminde bir ön seçime dolu dizgin hazırlanırken gözler oy kullanacak üyelere ve olası sıralamaya çevrildi.

Şimdi isterseniz 3. bölgede CHP üyelerinin ilçe ilçe dağılımına bir göz atlım.

 

Buna göre :

Avcılar: 10.988

Arnavutköy: 1350

Bağcılar: 5630

Bakırköy: 5461

Bahçelievler: 8099

Başakşehir: 3522

Beylikdüzü: 5461

Esenyurt: 7570

Büyükçekmece: 4000

Çatalca: 1711

Güngören: 3200

Küçükçekmece: 8915

Silivri : 3978

 

Toplamda üye sayısı ise genel merkez verilerine göre 69.885 olarak görünüyor.

Bu tabloya bakıldığında seçime katılımın ne düzeyde olacağı da önem kazanıyor.

Delege yerine tüm üyelerin katılımıyla yapılacak olan ön seçimde sağlıksız üye yapısı da dikkate alındığında katılımın neredeyse yarı yarıya düşeceği söyleniyor.

Buna göre 13 ilçede ön seçimde kullanılacak oy sayısı 35-40 bin civarında olacağı varsayılıyor.

Bu durumda da ilk beşe girmek için ortalama oy sayısının da 8-10 bin civarında olacağı sanılıyor.

 

***

 

Beş yıl vekillik yapan isimlerin de sandıktan kaçtığı ortamda gözler şimdi yıllardır ön seçim diyen ve bu kez sandık önlerine konan örgüt emekçilerine çevrildi.

Önümüze gelen listeye baktığımızda örgütten gelen tanıdık bildik isimlere rastlıyoruz.

Bunlar arasında eski parti meclisi üyeleri, ilçe başkanları, İl sekreterleri, il başkan yardımcıları, belediye ve il genel meclis üyelerini görmek mümkün.

Çok sayıda kadın adayında girdiği bu yarışta üçüncü bölgede bir transseksüel olarak tanınan Niler Albayrak'ta ön seçimde CHP'li üyelerin desteğini bekleyecek.

 

***

 

Elbette 124 adayı biranda bu arada değerlendirmemiz olanaklı değil. Diyeceğimiz odur ki 29 Mart'a kadar bu köprünün altından çok sular akacaktır.

Liste savaşları yaşanacaktır. İrili ufaklı 5-6 isimden oluşan aday anahtar listeleri seçimde ortaya çıkacaktır.

Ama inanıyorum ki yıllardır ilk defa adam yerine konan parti üyeleri ön seçim ortamını  demokrasi şölenine çevirecektir.

Tabi yazımızın başlığında belirttiğimiz gibi örgütün karşısına çıkamayan vekillere yine gereken cevabı örgüt üyeleri bir şekilde verecektir...

 

 

@twitter.com/MehmetMert1

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi