Bahar sizi yormasın

Bahar sizi yormasın
Kış aylarında yavaşlayan metabolizma, mevsim değişikliği ve havaların ısınması ile kimi zaman adaptasyon sorunu görülebilir. Bu da bireylerde uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi sorunlara neden olur. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgun

Özellikle kışın soğuk aylarının ardından bahar döneminde havaların ısınmasıyla birlikte kişilerde daha fazla uyku hali, sıkılganlık ve daha fazla yorgunluk görülmeye başlar. Bu durum rutin yapılan işlerde dahi sıkılmamıza neden olabilir. Bahar yorgunluğu, bahar mevsimine geçişin ilk zamanlarında etkisini gösterir. Eğer uzun süren bu depresif durum devam ederse, alanında uzman hekimlerden yardım alınması gerekir.


Olumsuzluklar sizi etkilemesin

Mevsim geçişleri insanların hormonlarını etkiler. Kişi eğer stresli bir yaşama sahipse, zorlu bir işte çalışıyorsa ve özel hayatında mutsuz ise bahar döneminde ruhsal değişikler görme ihtimali, artar. Bu durumun kır yaşamında yani büyük metropoller dışında görülme oranı daha düşüktür. Beslenme düzeni ve tükettiğimiz besinlerde bu durumda olumsuz etkiler gösterir. Bu süre zarfında kişinin yüksek motivasyonu veya yeni uğraşları örneğin spor veya katılacağı aktiviteler bahar dönemine girişte kişiyi rahatlatacaktır. Hayatını düzene sokacaktır.


Bahar yorgunluğuyla nasıl baş edebiliriz?

  • Bahar dönemine hazırlığın bahar geldiğinde değil bahar gelmeden önce yapılması gerekir. Vücudumuzu her anlamda geleceğe hazırlamak önemlidir.

  • Özellikle beslenme şeklimiz dengemizi korumada yardımcı olacaktır. Dengeli beslenmek yani protein, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketmeliyiz.

  • Pek çok insanın çalışma saatleri belli bir standarda bağlı olduğundan dolayı dinlenme ve uyku için zaman ayırmalı, bu zamanı doğru kullanmalıdır.

  • Vücudun en fazla ihtiyacı olan maddelerden biri sudur. Bu nedenle su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Susuz kalan vücutta metabolizma yavaşlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.