BAŞINIZ YANMASIN!

BAŞINIZ YANMASIN!
Yazın gelmesini heyecanla bekleyen birçok insanın bu dönemi verimli geçirmek isterken başta cilt kanseri olmak üzere, kırışıklık ve cilt lekelerine davetiye çıkarttığını vurgulayan uzmanlar, "Bronzlaşacağım derken sağlığınızdan olmayın" uyarısın
Güneş D vitamini emilimi açısından vücut için son derece yararlıyken, bilinçsiz güneşlenmeyle pek çok cilt rahatsızlığına davetiye çıkarabiliyor. Bir yıl boyunca beklenilen yaz tatilinin vücutta istenmeyen sonuçlar bırakmaması için güneşten korunmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, yazın cilt sağlığının korunması için önerilerde bulundu.

Sorunlar da doğurur

Yaz denilince akla deniz, kum, güneş üçlüsünün geldiğini söyleyen Dr. Baysal, "Bu üçlüden güneş cilde önemli zararlar vermekte, kişiyi yaşlandırmakta; deride leke, çillenme, cilt maskesi gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Güneş ayrıca estetik ve sağlık açısından zararlı olan bu oluşumların yanı sıra deri kanserinin de en büyük tetikleyicilerinden biri olarak kabul edilir. Bu sorunlarla başa çıkmanın yolu da güneşle olan ilişkiyi doğru ayarlamak yani bilinçlenmekten geçmektedir" dedi. 

Hücre düzeyinde bozulma

Dr. Baysal, ozon tabakasının incelmesinin yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınları arttırdığını belirterek, "Böylece sağlık kaynağı olarak bilinen güneşin zararlı etkileri ortaya çıkar. Güneş ışığı cilde temas ettiğinde, deride hücre düzeyinde bozulmalara neden olmaktadır. Bu farklılaşmadan etkilenmemek için de deri kalınlaşıp bronzlaşarak yeni hücre yapımını sağlar. Derinin savunma mekanizması olan tüm bu önlemlere rağmen yine de birtakım istenmeyen değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Damarlarda genişleme ve deri kızarıklığı oluşmaktadır. Maruz kalınan sürenin fazlalığı ise güneş yanıklarına yol açar. Kronik maruziyeti ve genetik yatkınlığı olan kişilerde deri kanserleri, alerjik durumlar, deri yaşlanması, kılcal damarlarda genişleme, deride renk değişiklikleri gibi istenmeyen durumlar görülebilmektedir" diye konuştu. 

İçeriklere dikkat

Yazın gelmesini heyecanla bekleyen birçok insanın bu dönemi verimli geçirmek isterken başta cilt kanseri olmak üzere, kırışıklık ve cilt lekelerine davetiye çıkarttığını belirten Dr. Baysal, "Güneş ışınlarının bu zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kullanımı çok önemlidir. Bu ürünler, zararlı UV ışınlarını emerek ya da yansıtarak cildin zarar görmesini engellemektedir. Ancak kullanılacak ürünlerin hem UVB hem de UVA’ya karşı koruyucu olması önem taşımaktadır. Güneş koruyucu ürün kullanmak ve gerekli tedbirleri almak, öncelikle derinin yanarak hasara uğramasını, kalınlaşmasını önleyerek kırışıklıkların oluşmasını yavaşlatmaktadır. Kullanılacak ürünler kimyasal içeriklidir ve son kullanma tarihleri bulunmaktadır; bu nedenle önceki yıllardan kalan güneş koruyucularetkisini kaybetmekte, deriye yarardan çok zarar getirmektedir" dedi.



Havuç, kakao, zeytinyağı sürmeyin
Daha fazla bronzlaşmak için cilde asitli içecek, kakao, havuç veya zeytinyağı sürülmesinin de tehlikeli olduğunu belirten Dr. Baysal, "Hatta aktarlardan alınan karışımların sağlıklı bir bronzluk sağladığına inanılmaktadır. Oysaki sağlıklı bronzlaşma yoktur. Bu ürünlerin bitkisel ve mineral içerikli olduğu, cilde zarar vermeyeceği düşüncesikesinlikle yanlıştır. Bunlar cildin doğrudan güneşe maruz kalmasına yol açarak deri yaşlanması, leke ve kırışıklıklara yol açmaktadır" ifadesini kullandı. 


Pratik öneriler

- Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürün.
- Ter ve suya girmeyle birlikte deriden atılan bu ürünleri belirli aralılara yenileyin.
- Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmayın. Şapka ve gözlük takıp, uygun kıyafetler giyin. Gölgede ya da şemsiye altında durmaya özen gösterin. Ancak yansıyan ışınların dahi cilde zarar verebildiğini unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.