Garajda diktiği ‘elma’yı 351 milyar dolara çıkardı iPhone5 keyfini göremedi

Garajda diktiği ‘elma’yı 351 milyar dolara çıkardı iPhone5 keyfini göremedi
Tüm dünya merakla iPhone5’i beklerken yaratcısı Steve Jobs’un ölüm haberiyle sarsıldı. Teknoloji dünyasının önde gelen ismi Apple’ın kurucusu, satış rekorları kıran iMac, iPod, iPhone ve iPad’in yaratıcısı Steve Jobs pankreas kanserine yenik düşerek 56 ya

Jobs, 35 yıl önce garajında kurup, 1985 yılında kovulduğu Apple’ı 351 milyar dolarlık değere ulaştırmıştı.
DÜNYADA bilgisayar, müzik ve cep telefonu sektöründe getirdiği yeniliklerle devrim yaratan ve milyonlarca insanın günlük alışkınlarını değiştiren Apple’ın efsanevi ismi ve kurucusu Steve Jobs,  Apple CEO’su Tim Cook’un iPhone’un yeni modeli iPhone 4S’i tanıtımından bir gün sonra 56 yaşında yaşama veda etti. Tüm dünya merakla iPhone5’i beklerken, Jobs’un ölüm haberiyle sarsıldı. Apple, Jobs’un California’da Palo Alto’daki evinde vefat ettiğini, eşi ve aile fertlerinin yanında olduğunu açıkladı. Açıklamada, ölüm nedenine ilişkin bilgi verilmezken, Jobs’un uzun yıllardır kanserle mücadele ettiği biliniyor. Jobs, 2004’te pankreas kanseri tedavisine başlamış, 2009’da da karaciğer nakli operasyonu geçirmişti.


Dünyayı değiştirdin

iPhone, iPod, iPad ve Macintosh gibi ürünleri teknoloji dünyasına kazandıran Jobs’un ölümü dünya liderlerinin yanı sıra rakiplerini ve hayranlarını üzdü. Apple internet sayfasına “Steve Jobs: 1955-2011” başlığıyla siyah beyaz bir fotoğrafını koydu. Apple’ın merkez binasında bayraklar yarıya  indirilirken, hayranları Palo Alto’daki evinin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerinde Apple mağazalarının dışında mumlar yaktı ve gül bıraktı. Jobs’un Palo Alto’daki evinin dışında toplanarak gül bırakan komşuları ve arkadaşları, “Dünyayı değiştirdiğin için teşekkürler” yazılı mesajlar  yazdı.


Ağustosta ayrıldı

Sağlık sorunlarıyla mücadele eden Jobs, ağustos ayında Apple’daki CEO’luk görevinden ayrılarak yerini Tim Cook’a bırakmıştı. Bu yıl 17 Ocak’ta sağlığıyla ilgili gerekçeler yüzünden dinlenmeye  çekilen Jobs, görevinden ayrılırken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Maalesef o gün geldi. Bu vesileyle Apple CEO’luğundan istifa ediyorum. Uygun görülürse Yönetim Kurulu Başkanı, direktörü ve Apple çalışanı olarak hizmet etmek istiyorum.”

3 kez görevinden ayrıldı   

Walt Disney’in Yönetim Kurulu üyeliğini de sürdüren Jobs’un sağlık sorunları nedeniyle görevlerinden ayrıldığı üç seferde de Tim Cook yerini doldurmuştu. Sağlık sorunlarıyla boğuşan Jobs, sadece mart ayında tablet bilgisayar iPad2’nin tanıtımına ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, Silikon Vadisi’nin devlerinin yöneticilerine Beyaz Saray’da verdiği yemeğe katılmıştı. Jobs’un zayıflamış görünümü hastalığının ağırlığını göstermiş ve Apple’daki görevine devam edip edemeyeceği sorularının ortaya çıkmasına yol açmıştı.

Serveti 8.3 milyar dolar

STEVE Jobs, Amerikalı Joanne Carole Schieble ve Suriye asıllı Abdulfattah John Jandali’nin oğlu olarak 24 Şubat 1955’te dünyaya geldi. Biyolojik annesi Schieble ve biyolojik babası Jandali Jobs’u Californialı çift Paul ve Clara Jobs’a evlatlık olarak verdi. Jobs’un Mayıs 1978’de kız arkadaşı Chrisann Brennan’dan kızı Lisa Brennan-Jobs dünyaya geldi. Budist olan Jobs 18 Mart 1991 tarihinde Budist töreniyle Yosemite National Park’ta bir otelde Laurene Powell ile evlendi. Jobs’un bu evlilikten  Reed, Erin ve Eve adlı üç çocuğu oldu. Jobs’un kişisel servetinin 8.3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Cirosu 65.2 milyar dolara tırmandı

MACINTOSH bilgisayarlar dahil Apple’ın ürünlerinin arkasındaki itici güç olarak görülen Steve Jobs’un yönetiminde Apple, bu yıl, piyasa değeri bakımından petrol şirketi Exxon’dan sonra ABD’deki en değerli ikinci şirket haline geldi. Apple, ağustos ayında kısa bir süreliğine Exxon Mobil’i geçerek ABD’deki en değerli şirket haline gelmişti. Apple’nin Eylül 1997’de 7.1 milyar dolar olan geliri, bu yıl 65.2 milyar dolara yükseldi ve bu trendi sürdürüyor.

Apple’da yükselişi iMac’la başlattı

STEVE Jobs, arkadaşı Steve Wozniak ile 1 Nisan 1976 tarihinde Silikon Vadisi’nde bir garajda kurduğu Apple’ı 351 milyar dolarla dünyanın en değerli teknoloji şirketi haline getirdi.
Steve Jobs, 1985 yılında Pepsi’den transfer ettiği dönemin CEO’su John Sculley ile olan  anlaşmazlığı yüzünden Apple’dan kovuldu ve NeXT Computer’ı kurdu. Aynı tarihte Wozniak da istifa etti. Jobs, Apple’nin NeXT’i 450 milyon dolara satın almasıyla birlikte 1997 yılında eski şirketine danışman olarak döndü. Apple, 1998 yılında modern görünümlü iMac bilgisayarı piyasaya sürdü. iMac Apple’ın talihini döndürdü ve Jobs iki yıl sonra 2000 yılında Apple’ın CEO’su oldu.
Apple, 2001 yılında iPod ile müzik çalar piyasasına dahil oldu. Jobs iPod’u “Cebinizde 1000 şarkı” sloganıyla tanıttı. iPod, müzik dünyasını yeniden şekillendirerek, CD’leri tarihe gömdü.
İPod’un başarısı çevrimiçi
müzik mağazası iTunes Store ile akıllı telefon iPhone’un önünü açtı.  Jobs teknoloji dünyasındaki yeniliklerine 2007 yılında bir yenisini kattı. Apple, akıllı
telefon olarak bilinen dokunmatik ekran iPhone’u 2007 yılında piyasaya sürdü. iPhone Apple’ın en fazla satan ürünü, şirket ise dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı oldu.
Jobs, en son 2010 yılında tablet bilgisayar iPad’ı dünyaya tanıtarak bilgisayar kavramını da baştan aşağıya değiştirdi.
Walt Disney’in yönetim kurulu üyesi ve yüzde 7.4 ile bu şirketin en büyük hissedarı olan Jobs, bu konumuna Disney, Jobs’un animasyon şirketi “Pixar Animation Studio”sunu 2006 yılında 8.06 milyar dolara satın aldığında kavuştu. Disney bu şirketi aldıktan sonra şirketin yeni ismi Disney-Pixar oldu.

Obama: Dünya bir hayalciyi kaybetti

ABD Başkanı Barack Obama: Dünyan bir hayalciyi kaybetti. Jobs, Amerika’nın en büyük mucitlerinden biriydi. Farklı düşünecek kadar cesur, dünyayı değiştirebileceğine inanacak kadar gözüpek ve bunu yapabilecek kadar yetenekliydi.

Gates: Onunla çalıştım ‘delicesine’ onurluyum

Microsoft’un kurucu ortağı ve Başkanı Bill Gates: Onu çok özleyeceğim. Steve ve ben 30 yıl önce tanıştık ve yaşamlarımızın yarısından fazla bir süre meslektaş, rakip ve dost olarak kaldık. Dünya Steve gibi etkileri gelecek birçok nesil tarafından hissedilecek çok derin izler bırakan birini  nadiren görüyor. Onunla çalışma şansı yakalayan benim gibi insanlar için, bu delicesine büyük onur.

Teknoloji dünyası efsaneyi kaybetti

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg: Steve, yol göstericiliğin ve dostluğun için teşekkürler. Yapmaya çalıştığın şeyin dünyayı değiştirebileceğini gösterdiğin için teşekkürler.

Dell CEO’su Michael Dell: Dünya hayalgücü yüksek ileri görüşlü birini kaybetti. Teknoloji dünyası iz bırakan bir efsaneyi kaybetti. Jobs’un mirası gelecek nesiller tarafından hatırlanacak.

Google’ın CEO’su Larry Page: O, müthiş bir deha ve inanılmaz başarılara imza atan büyük bir adamdı. Siz daha düşünmeden kafanızda düşünmeniz gerekenleri birkaç kelimeyle ifade ederdi. Onun kullanıcı deneyimine odaklanması, bana herzaman diğer herşeyden çok daha fazla ilham verdi.

Twıtter CEO’su Dick Costolo: Ara sıra nadiren biri gelir sadece  çıtayı yükseltmez, tamamen yeni bir ölçü standardı yaratır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.