Ice Bucket Challenge Bir kova buz çılgınlığı nedir?

Ice Bucket Challenge Bir kova buz çılgınlığı nedir?
Bir Kova buz dünyadaki orjinal ismiyle Ice Bucket Challenge, ALS hastalarına yardım için başlatılan bir kampanya, buna katılan buzlu suyu başından boşaltıyor.

Ice Bucket Challenge Bir kova buz çılgınlığı nedir? Ice Bucket Challenge Bir kova buz çılgınlığı nedir? Ice Bucket Challenge Bir kova buz çılgınlığı nedir?

Ice Bucket Challenge yani Bir Kova Buz eylemi aslında ALS hastaları için başlatılan bir kampanya.

Son günlerde dünyayı ve Türkiye ’yi saran Ice Bucket Challenge kampanyasıyla çoğu ünlü birçok insan, içinde buzlu su olan bir kovayı başından aşağı boşaltıyor.

Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyası ALS hastalığı için bir yardım toplama eylemi. Meydan okunduğu halde başından aşağı bir kova buzlu suyu boşaltmayan ALS hastaları için 100 dolar bağışlıyor.

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Oprah Winfrey, George W. Bush ABD ’de Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyasına katılan isimlerden bazıları. Türkiye’de de bir çok futbolcu ve ünlü isim Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) çılgınlığına kapılmış durumda.

ice-bucket-challenge-hülya-avşar.jpgBir kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyası çok da kolay bir sınav değil, Hülya Avşar çığlıklar içinde yaptı.

Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyasının yaratıcı 27 yaşındaki Corey Griffin çok yakın arkadaşı Pete Frates ALS’ye yakalanınca bu kampanyayı başlatmıştı. İlginç olan ise Corey Griffin'in Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyasını başlattıktan sonra trajik bir deniz kazasında hayatını kaybetmesi oldu.

ALS NEDİR?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı dönemde motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilmekte olan kısımda motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.

Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilmekte olan kısımda motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken veya geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Kaslardaki zayıflık ellerde veya bacaklarda, ağız-yutak mevkisinde veya dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma "bulber" alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne sebep olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülür. Görülme sıklığı (insidansı) 100.000 de 1-1, beş civarındadır. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya yükselebilir ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekmektedir.

ALS hastalarının ortalama üç ila 5 sene yaşayabildikleri belirlenmişse de, daha uzun zaman yaşamını sürdüren kişiler de vardır.

 

Dünyayı saran 'Ice Bucket Challenge' yaratıcısı hayatını kaybetti

ALS hastalığı için başlattığı “Ice Bucket Challenge” (Bir kova buz) çılgınlığının yaratıcısı 27 yaşındaki Corey Griffin deniz kazasında hayatını kaybetti.

Son günlerde dünyayı ve Türkiye’yi saran çılgınlık Ice Bucket Challenge yani Bir Kova Buz. Çoğu ünlü birçok insan, içinde buzlu su olan bir kovayı başından aşağı boşaltıyor. Buzlu banyo öncesinde de en az 3 kişiye aynı eylemi yapması konusunda meydan okuyor.

Bu kampanya aslında ALS hastalığı için bir yardım toplama eylemi. Meydan okunduğu halde başından aşağı buzlu suyu boşaltmayan 100 dolar bağışlıyor.

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Oprah Winfrey, George W. Bush ABD’de kampanyaya katılan isimlerden bazıları. Türkiye’de de bir çok futbolcu ve ünlü isim kampanyaya katıldı.

Bu kampanyanın yaratıcılarından biri 27 yaşındaki Corey Griffin’di. Çok yakın arkadaşı Pete Frates ALS’ye yakalanınca bu kampanyayı başlatmıştı.

Kampanyanın yaratıcısı Bostonlu bu genç adam trajik bir deniz kazasında hayatını kaybetti.

Massachussets’in Nantucket bölgesinde tatil yapan Griffin, iki katlı bir evin çatısından suya atladı ve bir daha da çıkamadı. Fark edildiğinde çoktan yaşamını yitirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.