İstanbul’da mezarlık hizmetleri özelleşiyor

İstanbul’da mezarlık hizmetleri özelleşiyor
8 milyon metrekare alanı kapsayan 320 mezarlığa sahip İstanbul`da, belediyeye ait mezarlıklardaki hizmetler özelleştiriliyor. Mezarlık işlemleri artık özel sektör eliyle yapılacak.

İmar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen özel ve tüzel kişilere ait araziler de, mülkiyetlerinin belediyeye devri halinde devredenler tarafından mezarlık alanı olarak işletilebilecek. Otoyollar, köprüler, elektrik ve doğalgaz işletmeleri derken şimdi de yeni bir alanda özelleştirme yapılacak. 81 ilde belediyeler eliyle yürütülen mezarlık işlemleri, İstanbul`da özel sektör eliyle yapılacak. Büyükşehir Belediye Meclisi mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne (İBB) ait mezarlık alanlarında mezarlık hizmetlerinin özel şahıslar ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından yerine getirilmesine izin verdi. İBB Meclisi`nin bu yöndeki kararının ardından belirlenecek ihale ve işlettirme usullerinin uygulanması ile mümkün.
Kent genelinde bulunan mezarlık bölgelerinde verilen hizmetler, özel sektör eliyle yapılabilecek. Ayrıca, imar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen özel şahıs ve özel hukuk tüzel kişilerine ait yerler mülkiyetlerinin de İBB`ye devri karşılığında devredenler tarafından mezarlık alanı olarak işletilebilecek. Bu durumda devir ve işletmenin şart, usul ve sınırları İBB Meclisi`nin şartlı bağışı kabul kararı ve bu karar doğrultusunda düzenlenecek protokolde belirlenecek. Özelleştirme sonrası ihaleyi alan firma defin işlemlerini Mezarlıklar Müdürlüğü Çalışma Yönetmeliği`ne uygun olarak yerine getirecek.
İstanbul`da toplam 8 milyon metrekare alanı kapsayan 320 adet mezarlık bulunuyor. Mezarlıkların yüzde 90`ı doluluk oranına yaklaşmış durumda. Kentin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mevcut mezarlıkların genişletilmesi çalışmalarının yanı sıra Avrupa yakasında 1 milyon 548 bin metrekare, Anadolu yakasında ise 861 bin metrekare yeni mezarlık alanları oluşturulması için planlama yapılıyor. Mezarlıklar Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin organizasyonu içerisinde ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı`na bağlı olarak cenaze defin hizmetleri konusunda belediyeye verilen görevleri yerine getirmek amacıyla 1937 yılında kuruldu. Mezarlıklar Müdürlüğü, belediye tabiplikleri, hastane ve diğer sağlık kuruluşları tarafından `gömme izin kağıdı` düzenlenerek sevk edilen veya vatandaşlar tarafından `gömme izin kağıdı` ile başvurusu yapılan cenazelerin, defin hizmetlerini yapmakla görevli. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hudutları içinde bulunan vatandaşların cenaze defin hizmetini ücretsiz veren müdürlüğün görevleri şunlar: "Belediye mülkü mezarlıklarda mezar yerleri tahsis etmek, mezar üstü-altı inşaatlarına ruhsat vermek, bunlara ait ücretleri tahsil etmek, defter kayıtlarını tutmak, şehirlerarası cenaze nakillerini yapmak, yeni mezarlık alanları tahsis ederek hizmete açmak, özel mezarlıkların açılmasını yasalar çerçevesinde teşvik etmek." Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından 10-15`i şehirlerarası cenaze nakli olmak üzere günde 125-130 defin işlemi yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.