Uzmanlar bu sorunun yanıtını arıyor: Deniz ve havuzda koronavirüs bulaşır mı?

Uzmanlar bu sorunun yanıtını arıyor: Deniz ve havuzda koronavirüs bulaşır mı?
Koronavirüs salgınından etkilenenlerin sayısı 5.5 milyonu geçerken havaların ısınmasıyla birlikte yeni bir tartışma başladı. Birçok ülkeden deniz suyu ve havuzda yüzmenin Kovid-19 ile ilgili bağlantısı üzerine araştırmalar ve açıklamalar geldi.

Aralık ayında Çin’de ilk vakaların ortaya çıktığı koronavirüsün etkisi her geçen gün artıyor… Bazı ülkelerde havaların ısınmasıyla birlikte tatil sezonu başlarken gündemde elbette koronavirüsün etkisi hissediliyor.

Koronavirüsün nasıl bulaştığına ya da kaç saniye havada kaldığına dair tartışmalar devam ederken, bilim dünyasının yeni tartışma konusu “deniz ve havuzda koronavirüs bulaşır mı” ve “tatilde Kovid-19 bulaşmaması için nelere dikkat etmeliyiz” soruları etrafına şekilleniyor.


 Yüzmenin berbere gitmekten ya da dışarıda yemek yemekten daha güvenli olduğunu söyleyen uzmanlar, virüsün havuz suyunda yaşayamayacağını öne sürüyor.

“HENÜZ KANIT YOK”

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yaptığı araştırmaya göre, “Kovid-19’un havuz ya da jakuzide bulaştığına dair bir kanıt yok” açıklamasını yaptı.

Tennessee Üniversitesi’ndeki Sağlık Yüksek Okulu’nda görevli Profesr Robert Lavin, “Havuzdaki ortalama klor oranı virüsü öldürmeye yeter” ifadesini kullandı.

SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİN

USC’de Tıp Fakültesi’nde moleküler mikrobiyoloji ve imünoloji alanında uzmanlaşan Profesör Paula Cannon da, “Bir gölde koronavirüs bulaşmasının tek ihtimali, bütün göl suyunu yutarak olabilir. Yoksa gölde yüzerken yutulan sudan koronavirüse yakalanmak çok düşük ihtimal” dedi.

Ayrıca yetkililer, her ne kadar denizde de olsa sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. ABD’nin popüler tabloid gazetesi New York Post, yüzme, sosyalleşme ve içecek tüketimi sırasında sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini okurlarına aktardı.

HAVUZDA MASKE TAKMAYIN

Öte yandan uzmanlar koronavirüs su üzerinden bulaşma ihtimalinden daha tehlikeli bir detaya dikkat çekti. Uzmanlar, plajlardaki şezlongların, şemsiyelerin ve diğer yüzeylerin sık sık temizlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, bu yüzeyler aracılığıyla koronavirüsün bulaşabileceğini dile getirdi.

Gündelik hayatın bir parçası haline gelen yüz maskeleri ile ilgili de CDC’den açıklama geldi. CDC, denize, havuza ya da göle girildiği zaman maske takılmaması gerektiğini duyurdu.

CDC tarafından yapılan açıklamada, “Yüzünüzü maske ile kapatmak ıslanırken nefes almayı çok zorlaştırabilir ve Kovid-19 kadar ölümcül bir hale gelebilir” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.