Vergi müfettişleri organ bağışladı

Vergi müfettişleri organ bağışladı
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF) sosyal sorumluluk projesi “Candostu Organ Bağışına Evet Platformu”, Vergi Denetim Kurulu A Grup Başkanlığı’nda bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Vergi müfettişlerine organ bağışı ve naklinin anlatıldığı toplant

Türkiye’de hayatlarını sürdürmek için organ bekleyen 22 binin üzerinde insan var. 60 binden fazla böbrek hastası diyaliz makinesinden birgün kurtulmayı bekliyor. Ancak Türkiye, kadavradan organ bağışında dünyada son sıralarda yer alıyor. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek ve organ bekleyen hastalara umut olmak için önemli sosyal sorumluluk hareketi başlatan MHGF, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) ve T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Candostu Organ Bağışına Evet Platformu’nu kurdu. Platform, yurt genelinde fabrikalardan, okul, üniversite ve kamu kurumlarına kadar birçok farklı gruba alanında uzman doktorları ve öğretim görevlilerini götürerek organ bağışı bilincini artırmak için toplantılar düzenliyor. Bu toplantılardan biri İstanbul Beylikdüzü’nde Vergi Denetim Kurulu A Grup Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Vergi müfettişlerinin yanı sıra ilçe protokolü ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin de katıldığı toplantıda organ bağışı ve nakli konusunda önyargılar giderilmeye, yanlış bilgiler düzeltilmeye çalışıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vergi Denetim Kurulu A Grup Başkanı Mücahit Şirin, kurum olarak birçok sosyal sorumluluk projesine destek verdiklerini belirterek, organ bağışı konusunun çok önemli olduğunu ve bu nedenle böylesine yararlı bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını kaydetti.

MHGF Başkanı Öztürk: “Amaç bilgi kirliliğinin önüne geçmek”

MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ise organ bağışı konusunda bugüne kadar Türkiye’de bakanlık dahil birçok kurum ve kuruluşun çeşitli çalışmalar yaptığını söylerek “Maalesef bu bilgi hep yukarıda kaldı tabana inmedi. Bu alanda organ bağışının günah olduğundan, organ mafyasına kadar ciddi bir bilgi kirliliği var. Biz, yaptığımız bu toplantılarda önyargıları ve yanlış bilgileri düzeltmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Birçok kişinin bir organa ihtiyaç duyma olasılığının organ bağışlama oranından daha yüksek olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu anlayışla herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Eldegez: “Birliktelikle Organ bağışına ‘Evet’ fikrini yayabiliriz”

TONKKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez ise “Organ bağışı, burada olduğu gibi kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, sağlık sektörü ve medya hepsi bir araya geldiği ve geniş bir bilgi çerçevesinde bir değerlendirme yapıldığı taktirde başarılı bir şekilde yürüyebilir. Beraberce organ bağışına ‘Evet’ demenin fikrini her tarafa aydınlatmak amacıyla yayabiliriz” dedi.

Doç. Dr. Sağıroğlu: “Kadavradan canlıya organ nakli çok düşük”

TONKKD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu yaptığı sunumda organ bağışı konusunda en çok sorulan soruları, yanlış bilinenleri gündeme getirerek yanıtlarını verdi. Doç. Dr. Sağıroğlu, Türkiye’nin canlıdan canlıya organ naklinde dünyada ilk sıralarda yer almasına karşın, kadavradan canlıya nakilde Avrupa’da sonuncu olduğuna dikkat çekerek, “Son bir yılda beyin ölümü gerçekleşen 2 bine yakın kişinin, sadece 300’ünün organları bağışlandı. Tamamı bağışlansaydı belki organ nakli bekleyen hasta olmayacaktı.” diye kaydetti.

Prof. Dr. Taşçı “Bir ‘Hayır’ cevabıyla, birkaç hasta ölüyor”

Daha sonra kürsüye gelen TONKKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Taşçı ise organ nakli ameliyatları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Taşçı, “Beyin ölümü olmuş, ölmüş beden yoğun bakımda dururken, koordinatör arkadaşlarımız hastanın yakınlarına ‘Başınız sağ olsun, organlarını bağışlar mısınız?’ diye sorduğunda yanıt ‘Hayır’ ise o sırada organ bekleyen birkaç hasta ölmektedir” diye konuştu.

Çoklu organ nakli yapılan Refiye Yılmaz: “Bir organ, bir hayat demektir”

Toplantının bir diğer önemli konuğu Gardner Sendromu sonucu ABD’de çoklu organ nakli yapılan, karaciğeri hariç birçok organı değişen Refiye Yılmaz idi. Yılmaz bu zorlu süreçte yaşadıklarını ve duygularını konuklarla paylaştı. Yılmaz, “Şu anda sağlıklıyız ancak bu toplantıdan sonra başımıza neler geleceğini bilemeyiz. Bir organ bir hayat demektir. Her bireyin organlarını bağışlaması gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Vergi Denetim Kurulu A Grup Başkanı Mücahit Şirin’e kurum olarak duyarlılığından dolayı plaket ve Candostu Belgesi’nin de verildiği toplantı sonrası çok sayıda vergi müfettişi organ bağışında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.