'Zeytinliklere dokunmayın'

'Zeytinliklere dokunmayın'
Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, 3 gün süren, “ Zeytinlerimize dokunma, Kozak Yaylası bizidir” etkinliğine katıldı. 12 Eylülde başlayan etkinliğe 43 çevre gönüllüsü katıldı.

3 gün süren etkinliğin ilk gününde Burhaniye’ de düzenlenen ‘’Zeytinliklerimizin İmara, RES’lere ve Organize Sanayi Tesislerine açılmasıyla ilgili yapılması düşünülen yasa tasarısına dikkat çekme’’ İle ilgili sempozyuma tüm kafile katılarak destek verdi.

 

Sempozyumun Konsey Başkanı Murat Narin, ÇEHAV,Çevre Ekoloji Hareketi  Avukat Zehra Tuna ve Onursal Dernek Üyesi Orman Yüksek Mühendisi Salih Sönmezışık’ında hazır bulunduğu toplantıda, Dr. Erdoğan Anık’ın gündemin ana temasına ilişkin etkili konuşması toplantıya damgasını vururken, yazılı ve görsel basında da gündem oluşturdu. 

 

 ZEYTİNLİKLERİ İMARA AÇMAYIN!

 Büyükçekmece Çevre Derneği gönüllüleri önceki yıl Kazdağları’nda maden arama adı altında madenciler tarafından Kazdağları’nın yok edilmesini engellemek için mücadele vermişti. Yine geçtiğimiz yıl Altınoluk’ta madencilerin bitmek bilmeyen para kazanma hırslarına karşı “Yapmayın, Kozak yaylasındaki Fıstık Çamlıklarımıza göz dikmeyin”  demek için Kozak yaylasında Çamavlu köyünde aynı mücadeleyi veren çevre gönüllüleri bugün de, Zeytinlikler de yapılması düşünülen, zeytinliklerin imara ve sanayi tesislerine açılması için çalışma yapanlara karşı mücadele başlattılar.  “Bir kez daha düşünün efendiler “demek için Kuvayi  milliye ruhunun en önemli kentlerinden Burhaniye’de bir araya gelen çevre gönüllüleri, “ Biz, bizleri yollara düşüren zeytin ağaçlarımızı, Nuh tufanına da konu edilmesini değerlendirerek, gövdesinin her kıvrımında tarihi yaşatan dünyanın en eski ağacı olarak bildik. Roma İmparatorluğunun kurucuları Romus ve Romulus kardeşlerin  zeytin ağacı altında doğduklarını okuduğumuz da ise, zeytin ağacının kutsal ağaç olma yolunda yol aldığını öğrenmiştik” diyerek, Zeytinliklere dokunulmaması gerektiğinin altını çizdiler.

 

ZEYTİNLİKLERİMİZE DOKUNMAYIN EFENDİLER

Çevre günülerlinin katıldığı sempozyum da zeytin ayacının tarihi ve faydaları hakkında da bilgi aktarıldı. Zeytinliklerin imara açılmasına karşı mücadele başlatan çevre gönüllüleri; “ Yunanlılar, zeytin ağacını kutsal saymıştı artık. Zeytin fidanını yetiştirme ve zeytini toplama işini sadece bakir kızlar ve erkekler yapıyordu M.Ö.2500 yıllarından beri medeniyetlerini devam ettiren Giritlilerin zeytinyağını çokça tüketmeleri sonucu Kalp ve damar hastalıkları yaşamadıklarını öğrendiğimizde ise zeytin ağacımızın önemini bir türlü öğrenemediğimize ve bizlere öğretmediklerinde çok çok üzülmüştük. Bu günler ise bu üzüntümüzün tavan yaptığı günler olmuştur. Zeytinliklerimiz imara ve sanayileşmeye açılacakmış. Diyoruz ki, zeytinliklerimize dokunmayın efendiler. Dünyanın yetişme muhiti şartları açısından zeytin ağacımızın, en güzel en verimli, en lezzetli ürünü zeytinini verdiği Burhaniye’mizden bu işi organize etmeye çalışan kişilere zeytin ürünümüzü zeytinyağı olarak işleyecek modern tesisler kurulmasını istiyoruz” mesajını verdiler.

                                                                                                                                  

 ÇEVRECİLERİN İKİNCİ DURAĞI  BERGAMA

Çevre gönüllüleri tarafından 3 gün süren etkinlikte Burhaniye’de düzenlenen sempozyumun ardından, 2. gün ise Bergama Yerli Tahtacılar Köyüne altın madeni aramak için müracaat eden firmanın yasa gereği ÇED toplantısını engelleyen ve topraklarına, suyuna sahip köy halkına destek ziyaretinde bulunuldu.  Çevre gönüllerinin de destek verdiği toplantıya tüm köy halkı büyük ilgi gösterdi.  Köy muhtarı ve ihtiyar heyeti kendilerine destek veren çevre gönüllülerine teşekkür etti.

     

  KAZDAĞLARINI İÇİN STRATEJİ BELİRLENECEK

 3 gün Ayvalık’tan dönüş için harekete geçen Büyükçekmeçe Çevre Koruma ve Güzelleştirme Üyeleri, Nusratlı Köyü Kültür Turizm Dayanışma Derneği Başakanı Süheyla Doğan tarafından karşılandı. Derneğin Kazdağları ile ilgili etkinlikler paylaşılarak, önümüzdeki yıl yapılacak olan çalışma ve etkinlikler ile ilgili görüş birliği içinde stratejiler belirlenip hayata geçirilmesi için en kısa zamanda geri dönüş yapılacağı sözü verildi. Nusratlı Köyü Kültür Turizm Dayanışma Derneği Başakanı Süheyla Doğan’ın ev sahipliğinde verilen dostluk yemeğinin ardından Büyükçekmece Çevre Derneği Üyelerinin çevre için düzenledikleri 3 günlük gezi son buldu.


 

 

 

 

 

 

            

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum