Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

Yeni Torba Yasada Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri-2

Yeni Torba Yasada Sosyal Güvenlik Düzenlemeleri-2

 
Kurumun gelirleri arasına, Kurumun ödeme kapsamındaki listelere girmek veya bu listelerde kalmak veya değişiklik yapmak için yapılan başvurulardan ve sözleşmelerden elde edilen gelirler ile eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden elde edilen gelirler eklenmiş bulunuyor. (Madde 36)

 Kurumun sahip olduğu gayri maddi hakların (yazılımlar ve veriler, örn MEDULA) yurt içinden veya yurt dışından talepte bulunan üçüncü kişilere satışının yapılması suretiyle gelir elde edilmesi amaçlanıyor. SGK’da yer alan bireysel veriler/haklar ve işletmelerin ticari sırları satılamayacak veya paylaşılamayacak. Aksi halde söz konusu kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacak. (Madde 37)
   
Yeni uygulamada, SGK’nın ödeme kapsamındaki sağlık hizmetleri ve/veya ürünleri listesine girmek, bu listelerde kalmak veya listelerde değişiklik yapmak için başvuruda bulunan ya da SGK ile sözleşme yapmak için başvuran gerçek veya tüzel kişilerden ücret alınmasını ve söz konusu gelirin Kurum gelirleri içinde gösterilmesi konusunda düzenleme yapılmış bulunuyor. (Madde 49)
   
SGK bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyonlarda sağlık hizmetleri, ilaç ve tıbbi malzeme konularında yapılan düzenlemelerin teknik çalışmalarına katılan uzman kişilere ücret verilerek katılımın teşvik edilmesi amaçlanıyor. (Madde 48)
   
SGK’da özel bilgi ve ihtisas gerektiren projelerde personel istihdamı için, en fazla üç yıl süreli ve sayısı 20’yi geçmeyen sözleşmeli uzmanlar çalıştırılabilecek. (Madde 34)
     
Yeni düzenlemede; SGK’nın muaf olduğu vergi, resim ve harçlar daha açık bir şekilde düzenleniyor. Ayrıca kurum avukatları ve hukuk müşavirlerinin listesinin ilgili kurumlara gönderilmesi ve yetkileri de belirleniyor. (Madde 38)
   
SGK tarafından prim borcuna karşılık alınan taşınmazlar ile Kuruma ait olan ancak Yönetim Kurulu tarafından ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen taşınmazların kamu hizmetlerinde veya genel hükümlere göre kullanılabilmesi amacıyla ve bedeli karşılığında Hazineye devredilmesine imkân getiriliyor. Devrin gerçekleşebilmesi, söz konusu taşınmazın Maliye Bakanlığı tarafından talep edilmesi, SGK Yönetim Kurulunun uygun görüşü ve Bakanın onayı şartlarına bağlanıyor. (Madde 56)
               
SGK’nın alacağının tahsilinin riske gireceğinin öngörülmesi halinde, ilgili sağlık hizmeti sunucularının Kurum nezdindeki alacaklarının ödemesinin 6 aya kadar durdurulabileceği düzenleniyor. Ayrıca, nitelikli dolandırıcılık suçu işleyerek Kurum zararına sebep olan kişiler ve sağlık hizmet sunucuları ile sözleşme yapılmayacak ve bu suçu işleyen hekimlerden gelen muayene ve işlemlere ilişkin faturalar en az 3 yıl süreyle ödenmeyecek. (Madde 54)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi