AKGÜN haddini aştı!

AKGÜN haddini aştı!
AK Parti Grubu Büyükçekmece Belediye Meclisi toplantısında gazetemizin gündeme getirdiği çöp ihalesini ve ihalede yapılan usülsüzlükleri Başkan Akgün'e sordu. Haddini aşarak Gazete İstanbul’u hedef gösteren Akgün, ihaledeki usülsüzlükleri açıklamak yerine

Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısında AK Parti Grubu tarafından gündeme getirilen çöp ihalesi hakkında açıklamalarda bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, ihaleyi kazanan firmaya övgüler yağdırdı, konuyla ilgili haberler yapan Gazete İstanbul’a sert ifadelerle yüklendi. Başkan Akgün, Gazete İstanbul’u sadece belediyenin çöp haberlerini yapan bir gazete olarak nitelendirdi, habere konu diğer belediye başkanlarıyla birlikte ortak hukuki mücadele başlatacaklarını söyleyerek kamuoyunu şaşırttı. Akgün, Gazete İstanbul’u hedef göstererek haddini aştı.

Akgün’ün gönlünde yatan firma!

CHP’li Belediye Başkanı Hasan Akgün, çöp ihalesiyle ilgili gönlünde yatan firmanın Gintem adlı firma olduğunu belirterek, “Tanımıyorum ama çok temiz bir firmadır. Gönlüm de o firmanın büyük ihaleyi kazanmasından yanadır” desteğiyle, ihaleden yana nasıl tavır aldığını gösterdi. Başkan Akgün’ün belediye meclisinde yaptığı bu açıklama ilerleyen günlerde yapılacak pazarlık usulü çöp ihalelerinde Temizlik İşleri Müdürü Başak Sancar’a bir mesaj olarak algılandı. Akgün’ün aleni desteği çöp ihalelerine fesat karıştırmak şeklinde yorumlandı.




Erol’un soruları terletti

AK Parti Grup Sözcüsü Recep Erol’un önergesinde "Büyükçekmece Belediyesi 1 Temmuz- 31 Aralık süresini kapsayan kent temizliği için yaklaşık maliyeti 4.503.767 TL olarak belirlenen ihaleye giren firmaya bu ihale 4.593.095 TL olarak verildiği iddia edilmektedir. Basına ve kamuoyuna da yansıyan bu ihalenin nasıl, ne şekilde, hangi bedeller ve ne kadar süre ile hangi firmaya verildiği konusunun meclis gündemine alınarak müzakere edilmesinin arz ve talep ederiz. Bu ihale ile belediyemizin kasasından 93.000 TL fazla para çıkmış mıdır? Bu ihalede kaç firmadan teklif alınmıştır? Bu ihaleye hangi firmalar katılmıştır? İhale kapalı zarf usulüne ve kanuna uygun bir şekelde yapılmış mıdır? İhale yüksek rakam veren firmaya neden verilmiştir? "sorgulamasına yanıt veren Başkan Akgün, soruyu yanıtlamak yerine öncelikle Temizlik İşleri Müdiresi Başak Sancar’a söz verdi. 

İki açıklamadan birisi yalan 

Sancar, açıklamasında,  "Rakamlar doğru. Maliyetleri hesaplarken bu düzeyde kar payı koyuyoruz. Yüzde 20’ye kadar artış öngörülüyor. İhale için 18 dosya alındı fakat açık ihaleye tek bir firma katıldı. Bunu da zaten bizim belirleme şansımız yok. Kamu İhale Kanunu'nu bilen herkes bunu bilir. Bu ihale de kamuya açık bir ihale. Tek kişi katıldı, fakat bizim fiyatın üzerinde kar payı olarak yüzde 20'lik kar payı içinde olan bir ihaleydi. Dolaysıyla bu kamu zararı değil bizim oradaki kar payını düşük tutmamızdan çıkan bir sonuçtur. Bunun için de ihale komisyonu bu tek firmaya ihaleyi verdi. Zaten rakibi de yoktu. KİK'e ve Kamu İhale Kanunu'na uygun olduğu için de onaylandı. Burada her hangi bir yanlış hesap meselesi yoktur" dedi. Başkan Akgün, geçtiğimiz günlerde noter kanalıyla Gazete İstanbul’a gönderdiği açıklama metninde, ihaleye tek firma katıldığı şeklindeki Gazete İstanbul haberini yalanlayarak temizlik ihalesine 2 firmanın katıldığını belirtmişti. Cevap metninde Akgün’ün doğru bilgi vermediği de belediye meclisindeki konuşmada ortaya çıktı.

Sorgulanınca telaşlandı

Kamuda saydamlık ve şeffaflığı sağlamakla yükümlü Başkan Hasan Akgün’ün gafları bununla da bitmedi. Gazete İstanbul’u sadece çöp haberlerini yapan bir gazete olarak tanımlayan Başkan Akgün’ün icraatının sorgulanması telaş yaşamasına neden oldu. Başkan Akgün, kendi belediyesiyle alakalı cevap vermekle yetinmek yerine, diğer belediyelerin çöp ihalelerinin haber yapılmasına da tepki gösterdi, diğer belediye başkanlarıyla birlikte hukuk mücadelesi vereceklerini kaydetti.                

Diğer firmalara gözdağı verdi

  

Akgün konuşmasının devamında aynı firma ile devam edileceğini düşünerek sıfır kar maliyetiyle ihaleye çıktıklarını belirterek ayrı bir skandala imza attı. Adı geçen firmayı garip bir şekilde savunmaya devam eden Akgün, “Kar çok düşük tutulduğundan dolayı zarar etmemek adına  yaklaşık maliyetin 90 bin lira üzerinde teklif vermişler. Gelecekte ki büyük ihaleyi de alma imkanı olur diye. 16 veya 18 kişi dosya yapıyor ama gelip teklif vermiyorlar.

Biz büyük ihaleyi de yapıyoruz. Yarın ya da başka bir gün gündeme gelecektir. 15-20 kişi dosya veriyor. 4 firma yarışa giriyor. Bu Gintem firması çok temiz bir firma onu da söyleyeyim. Hiç problemi olmayan bir firma. Sahibinin ismini dahi bilmiyorum. Açık söyleyeyim gönlümden ihaleyi bu firmanın alması geçmiştir. Ama 4. sıraya düştü. Teklifi 4. sırada çıktı. Yani birinci ikinci üçüncüden sonra 4. sıraya Gintem oturdu. Şimdi KİK'ten bu dosya ile ilgili karar bekliyoruz. Alıp almayacağını biz de bilmiyoruz" tarzındaki desteğiyle, Gintem adlı firmaya sınırsız kredi açtı. Bir belediye başkanından ziyade firmanın tanıtım temsilcisi gibi konuşma yapan Başkan Akgün, ihaleye katılması muhtemel diğer firmalara da gözdağı vermiş oldu.


Tanımadığı firmaya sınırsız kredi açtı

Akgün temizlik ihalesiyle ilgili yaptığı  konuşmasının devamında ihalede yolsuzluk yapıldığına ilişkin haberden sonra başkan yardımcısı ile görüştüğünden bahsederek, "Seçimden sonra belediye meclisinin yeni bir karar alacağı güne kadar olan 6 aylık süreyi kapsayan temizlik işi ihalesidir. Temizlik işi halkın en acil işlerinden birisidir. Bu işi yapan firma da Gintem firmasıdır. İstanbul'da birçok işi yapan Gintem firmasının Ankaralı bir firma olduğunu biliyoruz. Bu firma temizlik işine devam ederken usul gereğince bir firma gelip 3 veya 6 ayda bir ihaleye girmez. 6 ay içerisinde siz 30 milyonluk yatırım yaptınız daha sonra 3 veya 5 yıllık ihaleyi alamadığınız zaman orada işiniz biter. Bu ihale 6 aylık süreli olduğu için işi yapmakta olan firma, tezgahını kurmuş, ekipmanını kurmuş olduğundan genelde işi alır. Çünkü diğer firmalar işi alacak teklifi vermezler” dedi. 

KAYNAK:GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum