Bu proje Ahmediye'yi yok eder

Bu proje Ahmediye'yi yok eder
Ahmediye Mahalle Muhtarı Erdinç Kartal, TEM Otobanı nedeniyle mahallenin yarısının yıkılacağını ve çok dar bir alana sıkışacaklarını belirterek, «162 yıllık bir yerleşim alanıyız ama giderek yok oluyoruz» diye konuştu.
 İlk yerleşimin 1852 yılında yapıldığı 162 yıllık Büyükçekmece Ahmediye Mahallesi; Mimarsinan – Çatalca arası TEM Otobanı bağlantı yolu nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İsmini Osmanlı döneminde bölgede bulunan Ahmet Bey'in çiftliğinden alan Ahmediye Köyü; Büyükşehir Yasası'ndan sonra Büyükçekmece'ye bağlı bir mahalle oldu. 3 bin nüfuslu mahallenin birçok sorunu olduğunu söyleyen Muhtar Erdinç Kartal, "Bu civarın en büyük köyüyüz ama seçim zamanı haricinde kimse halimizi sormuyor gelen giden de olmuyor. 162 yıllık bir yerleşim alanıyız ama giderek yok oluyoruz" diye konuştu.

25 dükkanın 22'si yıkılacak

"Anadolu'nun en ücra yerinde bile böyle rezillik olmaz" diyen Kartal, "En büyük sorunumuz Mimarsinin Çatalca arası TEM bağlantı yoluna yapılacak kavşak. Bu yol nedeniyle köyün yarısı yıkılacak. Örneğin 25 esnafımız var, bunlardan 22'si yıkılacak. Esnaf bile kalmayacak. O zaman Ahmediye bir mahalle de kalmaz" şeklinde konuştu. "Ahmediye'de yaşam alanı kısıtlanıyor. Karayolları öyle bir proje hazırlanmış ki mahalleye giriş çıkışlar belirlenmemiş.

Bir sokaktan diğer bir sokağımıza gitmek için ilçe sınırlarını da geçmek ve yaklaşık 5 – 6 kilometre yol yürümek gerekiyor. Amaçları bizi bu dar alana sıkıştırıp burayı terk etmemiz" ifadesini kullanan Kartal, "Öte yandan İSKİ havzasında olduğu içinde yeni binalar yaptırılmıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yeni yapılacak yol için öyle bir proje yapmış ki köye giriş çıkış bırakmamış. Derdimizi anlattığımız yetkililerse hiçbir çözüm bulmuyor. Adeta bize 'ne haliniz varsa görün' diyorlar. Köyü kaderine terk ettiler" açıklamasını yaptı.



Çifte standart uygulanıyor

Yapılan çalışmada çifte standart uygulandığını iddia eden Kartal, "Örneğin mahallenin içindeki Doğuş firmasına ait olan arazide yola çıkış ve girişler bırakılmış. Bu durumu Büyükçekmece Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Kaymakamlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık ve de Cumhurbaşkanlığına
kadar tüm yetkili kurumlara ilettik. Çalmadık kapı bırakmadık ama sonuç alamadık" ifadesini kullandı. Israrla bu kapıları çalmaya devam edeceğini belirten Kartal, "Ya bize desinler boşuna uğraşmayın, biz sizi kamulaştıracağız ve de başka yere göndereceğiz. Ancak biz Ahmediye’nin yaşanabilir bir alan olabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz, pes edeceğimiz yok" dedi.

 

Vahit Kiler mi gerekli?


Mahallede doğalgaz olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Ahmediye Muhtarı Erdinç Kartal, "Doğalgaz için İGDAŞ’a müracaat yaptım yanıbaşımızdaki Bahşayiş’in doğalgazı var bize niye yok diye sordum. Bana verdikleri cevap 'Bahşayiş’den size doğalgaz vermemiz için sudan geçmemiz gerekiyor. Bu da masraflı oluyor' şeklinde oldu. Vahit Kiler, Bahşayiş'de oturduğu için iki ay içerisinde oraya doğalgaz bağlandı.

Bizim köyümüz de Vahit Kiler gibi birisi olsa belki bize de hizmet gelir" dedi. Çatalca yolunu TEM Otobanı'na bağlayan kavşakta hem sinyalizasyon hem de yapım hatası yüzünden kazalar yaşandığını söyleyen Kartal, "Yol kenarındaki ev ve işyerleri durumdan oldukça tedirgin. Büyük TIR’ların ve kamyonların kullandığı otoyol kavşağı her an faciayla sonuçlanacak bir kazaya sebep olabilir. Buranın da bir an önce yapılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Hizmet hep geç geliyor

Mahallenin diğer hizmetler konusunda da gereken önemi görmediğini söyleyen Erdinç Kartal, "Ne doğalgaz, ne yol ne de derdimizi dinleyecek bir yetkilimiz var. 25 yıl önce babamın
muhtarlığı döneminde köyün parası ile yapılan yola uzun uğraşlarımız  parke taşı döşendi. Yollarımızın bir kısmı yapıldı, bir kısmı da bahara kaldı. Okulumuz da Büyükçekmece
Belediye Başkanı Hasan Akgün tarafından onarıldı. Şimdilik bu okul yeterli gözükse de yol yapımı sırasında anaokulumuz yıkılacağından ana okuluna ihtiyacımız olacak. Ayrıca Halkalı Gümrüğünün buraya gelmesinden sonra cami ve okul da yetmeyecek" ifadesini kullandı.

Haber: Salih MERT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.