Çatalcalı kadınlar doktoru soru yağmuruna tuttu

Çatalcalı kadınlar doktoru soru yağmuruna tuttu
Çatalca Belediyesi “Çocuklarda Sağlıklı Doğal Beslenme Yolları” konulu sağlıklı beslenme semineri düzenledi. Seminerde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, katılımcılara beslenme konusunda önemli bilgiler aktardı.

Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda Çatalcalı kadın dinleyici katıldı.

Sağlıklı beslenme gelişim üzerinde önemli rol oynuyor

Belediye olarak çocuklara ve onların eğitimlerine önem verdiklerini ifade eden Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, " Geleceğin teminatı çocuklarımızın daha sağlıklı, üretken ve başarılı olmalarında sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Çatalcalı hanımlarımızın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller’i Çatalca’da dinlemek istemesi üzerine bugün burada doktorumuzu ağırlıyoruz. Öğretmen bir belediye başkanı olarak çocukları çok seviyor onlara değer veriyorum. Onların eğitimi ve sağlığı bizler için çok önemli. Bu konuda belediye olarak eğitimler düzenliyoruz. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu vesileyle doktorumuzun şahsında bir kez daha zor şartlar altında birçok zorluğa göğüs gererek özveriyle çalışmalarını yürüten doktorlarımızın, hemşirelerimizin, ebelerimizin tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.

Doğal formüller verdi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, çocukları daha organik beslemek gerektiğine vurgu yaparak beslenme konusunda açıklayıcı kapsamlı bilgiler verdi. Evde sağlıklı mama yapımından, çocukların boyunun uzamasına kadar birçok konuda doğal formüller veren Dr. Hayri Gözlükgiller, Çatalcalı kadınlara bol bol notlar aldırdı. Gözlüklügiller konuşmasında ,“Ülkemiz nüfusunun çoğunluğunu oluşturan çocuklarımızın da gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması yeterli ve dengeli beslenmeleri ve hareketli bir yaşam sürmeleri ile mümkündür. Çocuğun kişiliği özellikle okul öncesi dönemde şekillenmekte, yetişkinlik çağındaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi bu yıllara dayanmaktadır. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli rol oynamaktadır” sözlerine yer verdi.

Çocuk gelişimde ki önemli yaş formülü

Katılımcılara çeşitli hastalıklar için doğal besinler öneren Dr. Gözlükgiller, boy kısalığının temelinde beslenmenin yattığını, sağlıklı ve doğal besinler tüketip, boy uzamasının da sağlanabildiğini söyledi. Gözlükgiller, bu tür doğal besinlerin ergenlik dönemine kadar çocuklarda kullanılabileceğini aktardı. İnternet bağımlılığının yetişkinlerde, ağır metal ve GDO’lu yiyeceklerin ise bebeklerde obeziteyi tetiklediğini anlatan Dr. Gözlükgiller, protein tüketiminin öneminden bahsederek özellikle çocukların sakatat tüketmesi gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasının devamında Gözlükgiller, “Çocuğunuzun gelişimini takip etmek adına yaşla ile ilgili önemli bir formül vermek istiyorum. “Yaş X 2 + 8” diyelim ki çocuğunu 8 yaşında bu formüle göre sonuç 24 çıkar ve 26 kiloya kadar normal sayılmaktadır. Ama bu 28,5 geçtiği zaman obez çocuk kategorisine girmektedir. Anne baba olarak yapılan en büyük yanlış çocukların her istediğini veriyor olmaktır” dedi.

Çocuklara evde mama hazırlayın

Bebeklere kullanılan mamalar konusunda anneleri uyaran Dr. Hayri Gözlükgiller, “Sürekli doğal olduğunu iddia eden mamalar bile masum değildir. Bizim ülkemizde kullanılan mamalar ile Avrupa ülkelerindeki mamalar bile farklıdır. Mamaları hazır tutabilmek için belli oranda maalesef kurşun kullanılmaktadır. İlk 6 ay içerisinde anne sütü yok ise vereceğim mama tarifini 4.aydan itibaren kullanabilirsiniz. 250 ml keçi sütü, 2 tatlı kaşığı dut pekmezi veya hurma pekmezi, 1 çorba kaşığı nişasta, 1 çorba kaşığı irmik formülüyle bebeklerinize gönül rahatlığıyla mamalar hazırlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.


Ülkemizde anne sütü kullanımı %3

Çocukta genel taşlar ilk 2 yaşta oluşur. Birçok annenin hatası anne sütünden kolay vaz geçmek olmuştur. Maalesef ülkemizde anne sütü kullanımı %3 oranında olduğunu söyleyen Dr. Hayri Gözlükgiller, “Su ile birlikte anne sütü verme oranı ise %70’dir. Anne sütü alan bir bebek için su ek gıda yerine geçmektedir. Tabi ki verildiği durumlar olacaktır. Ama önemli olan annenin bol su içmesidir. Meyve suyu ile de suyu bir tutmamak gerekir. Çağımızın vebası asitli meyve suları olmaktadır. Annelere kesinlikle sütünün yetmediği konusunda konuşmalar yapmayınız. Anneleri emzirme konusunda teşvik etmemiz gerekmektedir. Stresten uzak, güzel beslenen annelerin süt kaliteleri de artacaktır. Hurma, incir, kayısı, anason, ısırgan otu gibi besinler süt arttırıcı özelliğe sahiptirler” dedi.

Dr. Gözlükgiller soru cevap şeklinde son bulan seminerin sonunda, insan sağlığı konusunda bu tür etkinliklere önem veren Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’ya teşekkür etti. Başkan Cem Kara’ da Dr. Hayri Gözlükgiller’i tekrar konuk etmek istediklerini belirterek çiçek verdi. Program sonrasında Dr. Hayri Gözlükgiller katılımcılara ücretsiz hediye edilen “Anne Babayı Doğru Kullanma Kılavuzu “isimli kitabını imzaladı ve soruları yanıtlamaya devam etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.