Darbeye karşı festival

Darbeye karşı festival
15 Temmuz kanlı darbe girişimi nedeniyle iptal edilmesi gündeme gelen Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'nin, “Normal hayata devam edilmesi gerekir" gerekçesiyle yapılmasına karar verildi. Hasan Akgün, 17’incisi düzenlenen festivale dünyanın
 Haber: Nihal Altıngövde

15 Temmuz kanlı darbe girişimi nedeniyle iptal edilmesi gündeme gelen Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'nin, “Normal hayata devam edilmesi gerekir" gerekçesiyle yapılmasına karar verildi. Hasan Akgün, 17’incisi düzenlenen festivale dünyanın 37 ülkesinden bini aşkın kişinin katılacağını, etkinliğin Türkiye’nin imajı açısından önemli olduğunu söyledi 

Çok tepkiler aldık ama biz haklıydık

Bu sene 17'incisi düzenlenecek olan Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'nin darbe girişimi nedeniyle iptal edilmesi gündeme gelince Belediye Başkanı Hasan Akgün açıklama yapmak zorunda kaldı. Dalyan Kafe'de gazetecileri ağırlayan Akgün, yetkili kurumlarla istişarede bulunduklarını belirterek, Başbakan Binali Yıldırım'ın 'Normal hayata devam edilmeli' şeklindeki sözlerini hatırlattı. Geçen yılda aynı tartışmaların yaşandığını belirten Akgün, "Çok tepkiler aldık, ama biz haklıydık" dedi. 

Albay Zeki Pekcan’ın ismi parktan siliniyor

estivalde yapılacak revizyonları da gazetecilerle paylaşan Başkan Akgün, Atatürk Havaalanı’na yapılan terör saldırısı ve darbe girişimi nedeniyle bazı ülkelerin etkinliğe katılmayacağını söyledi. Havai fişek gösterisini bu sene yapmayacaklarını ifade eden Akgün, konserlerin de 'Egemenlik ve Demokrasi Konserleri' adı altında düzenleneceğini dile getirdi. Akgün ayrıca 12 Eylül darbesinin ardından Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na atanan Albay Zeki Pekcan'ın isminin sahilde bulunan parktan kaldırılacağı bilgisini de paylaştı. 

Son derece yorgunuz

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassas ortama da değinen Belediye Başkanı Akgün, "Demokrasi adına şehitler verdik. Halk önemli bir sınav verdi ve dünya siyaset tarihinde örnek olacak bir duruş sergileyen Türk Milleti'nin bu demokrasi mücadelesi dünya siyaset tarihinin altın sayfasında yer alacaktır. Yüzümüzün ifadesindende, ses tonumuzdan da belli olduğu haliyle 15 Temmuz akşamından bugüne kadar ortalama 3 saat uyuyoruz. Hem fiziki yorgunluğumuz var, hem de ruh yorgunluğumuz var" ifadelerini kullandı. 

Herkes çökmemizi istiyor

Festivalin neden yapılması gerektiği konusunda geniş bir değerlendirmede bulunan Başkan Akgün sözlerini şöyle sürdüdü; "Neden festival, sayın Başbakanımızın bir hafta önceki televizyondaki ifadesini hatırlayın. Sosyal hayat ve sportif faaliyetlerim hiçbir şey olmamış gibi devam etmesi gerektiğini söyledi. Bütün işin özeti bu. Geçen senede maalesef aynı tabloyla karşı karşıya kalmıştık, o bunun yanında tabiri caizse devede kulaktı. Çok tepkiler aldık, ama biz haklıydık. Yurt dışından Türkiye'nin nasıl göründüğünü çok önemsiyorum. Herkes bizim çökmemizi yıkılmamızı istiyor. Vatandaşın başını iki eli arasına alıp sabahlara kadar düşünmesini, moralmen çökmesini dört gözle bekliyorlar. Bu tip ayaklanmalar dış bağlantılar olmadan olmaz mutlaka dışardan destek alır. Ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü koşullarda sosyal ve kültürel hayatın normalleştirilmesi sürecine katkıda bulunacak ve halkımızın günlük hayatında moral - motivasyonunu yükseltecek festivalimizin ülkemizin tanıtımına da katkısı büyük olacaktır. Festival 17 yıldan beri, dünya kültürlerini ve dünya gençlerini Büyükçekmece’de buluşturmaktadır. Bugüne kadar dünyanın hemen her ülkesinden festivale katılan on binlerce genç Büyükçekmece’den tüm dünyaya sevgi, barış ve dostluk mesajları vermiştir. Bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu görmekteyiz.” 

Her belediyenin yapması lazım

Festival hakkında Valilik, İBB, Kaymakamlık ve ilçe emniyeti ile toplantılar yaptığını, Başbakanı Yıldırım'ın sözlerini gündeme getirdiğini belirtti. Toplantının ardından festivalin yapılmasına karar verdiklerini belirten Akfün, "Bu görüntüyü vermek durumundayız. Her belediye kültür ve sanat hayatıyla ilgili neyi varsa devam ettirmesi  lazım. Vatandaşı kötü görüntülerden kurtarıp farklı yerlere kanalize etmesi lazım. Dünyada bizim için o kötü düşüncelere sahip olanlara renkli güzel görüntüler vermek için bunları yapmak zorunda olduğumuzu, bunun da milli bir görev olduğunu kabul ederek festivalimiz yapmaya karar verdik" diye konuştu. 

Taksim Anıtı’na çelenk konulacak

Akgün, 64 ülkeden 2 bin sanat elçisinin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan 17. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin program akışıyla ilgili de bilgi verdi. "Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da katılan tüm ülkelerin temsilcilerinin ellerinde bayraklarıyla Taksim Anıtı’na çelenk konulması ve saygı duruşuyla başlayacaktır" diye konuşan Akgün, " Festivale katılan dünya gençliği Atatürk Anıtı önünde ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ‘Sevgi birbirimize, barış hepimize’ ‘Sanat sevgiyle, kültürler dostlukla buluşuyor’ pankartları taşıyacaktır. 30 Temmuz Cumartesi akşamı Büyükçekmece Kordonboyu’nda festivale katılacak tüm ülkelerin gençleri ile Büyükçekmece halkı ve ülkemizin dört bir tarafından gelmiş sanat elçileri bir barış ve kardeşlik yürüyüşü gerçekleştirecektir.  Festivalin resmi açılışı ise, 01 Ağustos Pazartesi akşamı 21.00’da Büyükçekmece Kemal Sunal Amfi Tiyatrosu’nda yapılacaktır. Ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşliğini temsil etmek için ilçe kaymakamı, festival komitesi başkanı, belediye meclisi parti grup başkanları, siyasi parti ilçe başkanları ile hep birlikte Festival Meşalesini yakacağız" dedi.  

Egemenlik ve demokrasi konserleri 

Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları dikkatte alarak, birlik ve beraberlik için festival kapsamında ‘Egemenlik ve Demokrasi Konserleri’ düzenlenmesi kararı aldıklarını açıklayan Akgün, "Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Karanlığa asla teslim olmayacağız. Yaşasın demokrasi, yaşsın Cumhuriyet! Konserlerde hep beraber bunları haykıracağız. Konserlerde, Fatih Erkoç, Mustafa Yıldızdoğan, Candan Erçetin ve Edip Akbayram gibi büyük sanatçılarımız sahne alacak. Bu sene ilk defa havai fişek gösterileri yapılmayacak" bilgisini verdi. Konuşmasının sonunda Büyükçekmece Sahili'nde bulunan Zeki Pekcan Parkı'nın isminin değiştirildiğini de belirten Akgünb, "12 Eylül 1980 darbesinde Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na atanan Albay Zeki Pekcan'ın isminin verilmiş olduğu Kordonboyu'ndaki parkın ismi de değiştirildi. Yani darbe hareketi ile işbaşına gelen Zeki Pekcan'ın kendi zamanında isminin verilmiş olduğu bu park 15 Temmuz Demokrasi Parkı olacak. İlk mecliste de bu karar onaylanacaktır" dedi. 

80 devlet memuru açığa alındı

OHAL kapsamında kamu kurumlarında başlatılan dev operasyon Büyükeçkemece'ye de uzandı. Devlette temizlik hareketi kapsamında kamu kurumlarında başlatılan incelemeler sonucunda Büyükçekmece'de 80 devlet memuru açığa alındı. Gözaltına alınan kamu görevllsi sayısı ise şimdilik 17 olarak ifade edildi.

www.yerelkulisgazetesi.com'un haberine göre Büyükçekmece'de açığa alınan 80 kamu görevlisinden 17'si sorgulanmak üzere gözaltına alındı. Paralel Devlet Yapılanması (PDY) mensubu olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan kamu görevlilerinin Emniyet ve Milli Eğitim personeli olduğu belirtildi. İlçe Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, kamu kurumundaki çetelere yönelik ayıklama operasyonun başladığını ve devam edeceğini belirterek, "Halen gönlü başka yerde olan kamu görevlileri ayıklanacak" şeklind eaçıklama yaptı.

Sürekli sıkıntı çıkar

Büyükçekmece Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün ilçedeki siyasi parti temsilcilerini davet ederek gerçekleştirdiği yemekli davette yaptığı konuşmasında demokratik kültürün toplumda ve kurumlarda 150 yıldan bu yana bir türlü olgunlaşmadığına değindi, "Osmanlı bakiyesi olan Türkiye Cumhuriyeti'nde özgür birAnayasa yapılamamıştır" diye konuştu. Kaymakam Arat, siyasi partilerdeki uzlaşı kültürünün son dönemde yoğunlaştığına vurgu yaparak "Umarım bu birliktelik yeni bir Anayasa'nın yapılmasında etkili olur" şeklinde açıklamada bulundu. Toplumun kendi özgür Anayasası'nı yapamadığı yönünde detaylar paylaşan Kaymakam Arat, "Bu iyi bir gösterge değil. 3'nci Dünya devletleri gibi kendi Anayasa'sını yapamayan bir ülke olduk" eleştirisini yaptı. Halkın istediği doğrultuda Anayasa yapılmasının gerekliliğine değinen Arat, "Darbe dayatmasıyla Anayasa yapılırsa sürekli sıkıntı çıkar. Çıkan sıkıntıyı bastırmak da başka bir sıkıntıyı doğurur" dedi.

Ocu bucu bir kişi bile yok

Öte yandan kamu kurumlarındaki FETÖ'cü yapılanmanın Büyükçekmece Belediyesi'nde olup olmadığı sorusuna yanıt veren Belediye Başkanı Hasan Akgün ise "Belediyede, ocu, bucu bir kişi bile yoktur. Biz ihale yaparken bile taşeron firmadaki elemanları tek tek sorgulatıyoruz. Geçmiş yıllarda adli vakadan dolayı aranması olan 7 kişiyi bu yolla ortaya çıkardık" şeklinde konuştu.
Belediye başkanının yemekli davetine katılan siyasi parti temsilcilerinin tamamı darbe karşıtı konuşmalar yaparken, ilçedeki farklı siyasi görüşlere rağmen 15 Temmuz askeri kalkışmasının ardından ülke ve ülkenin geleceği adına birliktelik sergilendiği ifade edildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.