DiZi DiZi REZiLLiK

DiZi DiZi REZiLLiK
İBB ve Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Zeynel Yılmaz Başakşehir Yarımburgaz Mağaraları’nın hoyrat bir şekilde tahrip edildiğini söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Yılmaz, bazı TV dizilerinin çekim yaptığı mağaralarda arkasında enkaz bıraktığını be
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) CHP'li Meclis üyeleri, Zeynel Yılmaz, Ümit Yurdakul, Erhan Aslaner ve Ercan Ulaş Kaya, 1'inci derece su alanı ve koruma kurulu tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen Başakşehir Yarımburgaz Mağaraları'nda incelemelerde bulundu.

Mağaraların korunması gerekirken korunmadığına ve içler acısı vaziyette olduğunadeğinen CHP'li üyeler, İBB Meclisi'ne konuyla ilgili sözlü bir önerge sundu. Önerge sahiplerinden Zeynel Yılmaz gazetemize yaptığı değerlendirmede Paleolitik Çağ'dan kalma mağaraların bir an önce korunmaya alınması gerektiğini ifade etti.
Giren çıkan belli değil

İBB Meclis Üyesi Zeynel Yılmaz açıklamasının devamında Yarımburgaz Mağaraları'na benzer yerlerin Beyrut'ta bulunduğunu söyledi. “Fakat Beyrut'ta bu tür yerlere ancak para verip girebiliyorsun. Hatta girmek için sırada bekliyorsun” diye konuşan Yılmaz, “Biz de ise sadece önü demirle kapatılmış, giren çıkan belli değil” açıklamasını yaptı. Birçok Türk kuruluşunun yurt dışında tarihi yerleri tadil ederek ziyarete açtığını belirten Yılmaz, “Yanıbaşımızdaki bir tarih neden görülmez merak ediyorum” tepkisini gösterdi. 

UNESCO'ya kadar gideriz

Başakşehir Yarımburgaz Mağaraları'ndan birinci derecede Büyükşehir Belediyesi'nin sorumlu olduğunu hatırlatan Zeynel Yılmaz, “İBB gerekli hassasiyeti göstermezse sırasıyla Anıtlar Kurulu'na ve tüm yetkili mercilere gideceğiz. Türkiye'de netice alamazsak UNESCO'ya ulaşmayı düşünüyoruz” dedi. Mağaraların korunması gereken bölge statüsü içerisinde olduğunun altını çizen Yılmaz, “Film setleri boyunca tahribata uğrayan bu mağaralar belediyece tekrar düzeltilmelidir. Mağaraların içerisinde film, dizi gibi şeylerin çekimi içinde belediyeden izin alınmalıdır. Herkesi konuyla ilgili duyarlılığa davet ediyoruz” şeklinde konuştu.



Dizilerden korkutan senaryo


Başakşehir ve İBB Meclisi'nin CHP'li ismi Zeynel Yılmaz tarafından İBB'ye verilen ve okunan sözlü önergede, Başakşehir Yarımburgaz Mağaraları'nın telafisi zor tehditlerle karşı
karşıya kaldığı vurgulandı. 400 bin yıllık tarihiyle beraber herkesin ilgisini çeken ve tarihçiler arasında büyük bir gizem uyandıran mağaraların bugün iç yüzünün perişan halde olduğunu ifade eden Yılmaz, “Mağaralar kaçak kazı yapanlar, hazine arayanlar, mantar üretenler, film çekenler ve tinerciler tarafından büyük zararlara uğratılmış. Herkesin ilgisini
çeken ve turizme kazandırılması beklenen bu mağaralar, bu içler acısı durumu haketmiyor” diye konuştu.

Bir zamanlara damgasını vuran ve Yeşilçam'ın vazgeçilmezlerinden olan Tarkan filmlerinin de bu mağaralar içerisinde çekildiğini anımsatan Yılmaz, “Leyla ile Mecnun ve Küçük Ağa gibi bazı dizilerde burada çekilmiş. Hatta kısa bir süre önce Muhteşem Yüzyıl dizisi için mağaraların içinde ateşler yakılıp, çukurlar açılmış” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.