Esenyurt, Kalanç’a sahip çıktı

Esenyurt, Kalanç’a sahip çıktı
Esenyurt Dersimliler Derneği Başkanı Hüseyin Kalanç’ın tutuklanmasını protesto eden Esenyurtlular, Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaptı. “Kalanç’a özgürlük” isteyen gruba Dersimli sanatçı Ferhat Tunç da eşlik etti.

Dersim ve Esenyurtlular protestoda
Esenyurt Dersimliler Dernek Başkanı Hüseyin Kalanç’ın 19 Şubat günü evinden gözaltına alınarak 22 Şubat’ta İstanbul Adliyesi’ndeki mahkemece tutuklanması Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda protesto edildi. Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu tarafından organize edilen eyleme Dersimli aydın, sanatçı ve yazarların yanı sıra çok sayıda Esenyurtlu da katıldı.
“Derneğimiz üzerindeki baskıyı lanetliyoruz”
Başkan Kalanç’ın tutuklanma gerekçesinin Dersimliler Derneği faaliyetleri ile ilişkili olduğunun altını çizen Yönetim Kurulu, İstanbul Emniyeti ve Savcılıkta sorulan soruları eleştirdi. “Peki, ne sormuştu savcılar? Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda neden aşure dağıttın? Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların tutuklanmasını neden protesto ettin? Esenyurt Dersimliler Derneği adına yaptığın basın açıklamaları neden? Alevilik faaliyetlerini neden bu kadar yükseltiyorsun?” sorularının Kalanç’a yönetilmesinin saçma olduğunun belirtildiği basın açıklamasında AKP’nin ülkedeki adalet sistemini “cadı avı”na çevirdiği de belirtildi. Açıklamada, “AKP’nin Esenyurt’ta, Dersim’de ve tüm Türkiye’de sergilediği insanlık dışı uygulamalara karşı duran Esenyurt Dersimliler Derneği, ortaya koyduğu eğilmez tavrı ve etkinliği ile adeta bir muhalefet merkezi haline gelmiştir. Takındığımız tavır, ülkemiz halklarının, demokratların, devrimcilerin, yurtseverlerin yaşadıkları zulmün son bulması, gelecek güzel günlere dair umutlarımızın dillendirildiği etkinliklerle de taçlandırılmıştır, devam ettirilecektir” denildi.
 “Kalanç’ın tutuklanması AKP’nin sindirme politikasıdır”
Esenyurt Dersimliler Derneği Başkanı Hüseyin Kalanç’ın bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Yönetim Kurulu, “Ülkemizdeki adalet sistemini adeta “cadı avı”na çeviren AKP hükümeti, kendisine karşı duran herkesi Ergenekon ve KCK gibi adlandırılan davalarla sindirmeye, susturmaya çalışmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada, Esenyurt Dersimliler Derneği Başkanı ve Bakırköy Belediyesi Sendika Temsilcisi Hüseyin Kalanç’ın tutuklanması da bu susturma ve sindirme eyleminin bir parçasıdır” dedi.
Tunç: Gözaltına alınan kimse evine geri dönemiyor
Esenyurt’ta yaşayan Dersimli sanatçı Ferhat Tunç da katıldığı protesto eyleminde ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Türkiye’de faşizmin hüküm sürdüğünü söyleyen Tunç, “Türkiye’yi hukuksuzluğun cehennemi haline dönüştürdüler. Son yıllarda hukuk adına bu ülkede neler yapıldığına akıl erdiremiyoruz. İnsanlar bir sabah evlerinden alınıyor ve polis tarafından alınan hiç kimse evine geri dönemiyor. Sonra bunun adı da adalet, hukuk, ileri demokrasi oluyor. Bu ülkede resmen faşizmin hüküm sürdüğüne hepimiz tanık oluyoruz. KCK kapsamında cezaevine sokulan, hukuksuz şekilde esir alınan onbinlerce insan var. Bu insanları cezaevinde tutacak hiçbir haklı neden yokken yeni operasyonlarla uyanıyoruz. Şimdi DHKP-C operasyonu adı altında muhaliflerin hepsinin tutuklatan, hiçbir haklı gerekçeye dayanmadan cezaevlerine atan bir iktidar zihniyeti ile karşı karşıyayız. Bunu sıradan, meşru görmek, normal karşılamak mümkün değil” diye konuştu.
“Kalanç’ın tutuklanması Dersimli, alevi – kızılbaş kimliği nedeniyledir”
Esenyurt Dersimliler Derneği Başkanı Hüseyin Kalanç’ın sendikacı kimliğinin yanı sıra Dersimli, Alevi – Kızılbaş kimliği nedeniyle tutuklandığını da söyleyen protest müziğin ünlü isti Ferhat Tunç, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı; “Hüseyin Kalanç arkadaşımızı Esenyurt’ta yaşayan bütün Dersimliler gibi ben de yıllardır tanıyorum. İşçi sınıfının temsilcisi, işçi ve emekçi dostu arkadaşımızın hiçbir haklı gerekçe olmadan gözaltına alınıp tutuklanmasını şiddetle kınıyorum. Hüseyin Kalanç arkadaşımız Esenyurt’ta Dersimli olduğu için de Dersimle ilgili çalışma yürüten bir arkadaşımızdı, Dernek Başkanıydı. Polislerin kendisiyle ilgili olarak sorduğu bir soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum; Kalanç’a “sen Esenyurt meydanında neden aşure dağıttın” diye soruluyor. Hüseyin Kalanç arkadaşımızın hakkındaki söz konusu iddiaların sebebi onun Dersimli, Alevi – Kızılbaş olmasıdır. Dolayısıyla biz Hüseyin Kalanç’ın keyfi nedenlerle tutuklanmasını kabul etmiyoruz. Kalanç’ın ve diğer KESK üyesi arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.