İnceğiz’de bilgilendirme toplantısı

İnceğiz’de bilgilendirme toplantısı
Çatalca İnceğiz köyünün 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı askıya çıktı. Planın askıya çıkmasıyla beraber Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara her zaman olduğu gibi İnceğiz köyünde de vatandaşlara bilgilendirme toplantısı yaparak, planı ve askı sürecini halk

Çatalca merkezinde imarların açılması ile beraber köy ve mahallelerde de imarlar tek tek açılıyor. 15 milyon nüfusu 39 ilçesiyle beraber tüm imar planı çalışmalarının değerlendirildiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde onaylanan planlar, Çatalca’da önemli bir hız kazandı. Askıya çıkan bu planların birisi de İnceğiz köyü 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’ydı.
Siyasiler de yerini aldı
Belediye Başkanı Cem Kara önceki akşam İnceğiz köyünde köy kahvehanesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. İnceğiz Muhtarı Şenol Yaman’ın katıldığı halk toplantısına; Cumhuriyet Halk Partisi Çatalca İlçe Başkanı Naci Özcan, Adalet ve Kalkınma Partisi Çatalca eski İlçe Başkanı Savaş Barutçu ve Milliyetçi Hareket Partisi Çatalca eski İlçe Başkanı Mahmut Açar da katıldı.
İnceğiz’in en yüksek nüfus oranı 2000 yılında yakalandı
İnceğiz’in yıllara göre nüfusunu ortaya koyarak toplantıya başlayan Başkan Cem Kara, “İnceğiz köyümüze baktığımızda yıllara göre hızlı ve büyük bir nüfus artışı söz konusu değil. 1985 yılında 585 olan İnceğiz’in nüfusu 1990 yılında 560 kişi, 2000 yılında da en yüksek rakama, 898’e ulaşmış. Bundan sonra tekrar düşen nüfus, 2007 yılında 612 olarak gözüküyor. 2009 yılında 695, 2011 yılında 718 olan nüfus 2012 itibariyle 703 olmuştur. İnceğiz köyü 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ise İSKİ nüfusu da 1392 olarak verilmiştir. Yıllar boyunca önemli bir nüfus hareketinin olmadığı İnceğiz için İSKİ’nin vermiş olduğu görüş, şu anki nüfusun iki katına yaklaşık bir nüfus demektir.” dedi.
İl gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü’nün görüşü çok önemli
Devletin birçok kurumunun görüşleriyle planın yapıldığını sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Cem Kara, “İnceğiz köyü planları için 26 farklı kurum ya da kuruluştan görüş alınmıştır. Bu kurumlar arasında en belirgin görüşlere sahip olan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’dür. İnceğiz köyünde herhangi bir alan mutlak tarım alanı kabul edildiği zaman bu alanda herhangi bir yapılaşma olması söz konusu değildir. Ayrıca köylerimiz orman köyü statüsünde olduğu için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da görüşü önemlidir. Bunlarla beraber İstanbul’un suyunu sağlayan Çatalca’da İSKİ ve DSİ’nin de görüşleri önem arz etmektedir.” diyerek, sözlerine yerel yöneticilerin görüş beyan edemediğini söyleyerek devam etti ve ekledi; “İnceğiz köyü için yapılan planlarda devletin kurumları arasında görüşler verilmiştir. Siz halka sorulmadığı gibi yerel yönetici muhtara da ilçe belediye başkanlığı olarak Çatalca Belediye Başkanlığı’na da İnceğiz planları ile ilgili görüş belirtme yetkisi verilmemiştir.”
DSİ’nin baraj projesi planın çıkmasını geciktirdi
İnceğiz köyü 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, plan alanının 55.66 hektarlık bir alanı kapsadığını da belirten Başkan Cem Kara, planın çıkmasındaki uzun süreci de şöyle aktardı: “İnceğiz köyünün 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı 15 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Başkanı’nca onaylanmıştır. İnceğiz köyü 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı da 06 Ocak 2012 tarihinde Çatalca Belediyesi Meclisi’nde, 14 Ağustos 2012 tarihinde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanmıştır. Aynı plan 17 Aralık 2012 tarihinde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nca onaylanmıştır. Planın bu kadar gecikmesinin altındaki neden ise DSİ’nin Karasu deresi üzerinde yapmayı düşündüğü baraj projesidir. İhsaniye, Kabakça ve İnceğiz köylerini kapsayan baraj projesi nedeniyle DSİ planlara olumlu görüş vermiyordu. Planların geç çıkmasının nedeni DSİ’nin bu görüşüdür. DSİ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda nedenlerimizi ortaya koyduk, dedik ki; insanlarımız bu baraj projesini kapsayan köylerde yaşıyorlar. İnsanlarımız tarımla hayvancılıkla uğraşıyor, ahır yapamıyor, dam yapamıyor, yaşamak için ev yapamıyorlar. Baraj buralarda kurulursa insanlarımız göç mü edecek dedik ve sonuç itibariyle DSİ baraj projesinden vazgeçti. Projenin rafa kalkmasının ardından 5000 ölçekli plana uygun olarak 1000 ölçekli plan yapıldı.” diyerek DSİ’nin görüşü kaldırmasaydı köyün hala planının olmayacağını sözlerine ekledi.
18. Madde sınırı içinde şu an inşaat yapmak mümkün değil
Planda belirtilen 18. madde uygulaması hakkında da bilgi veren Başkan Cem Kara, “İstanbul ili içinde her yerde herkes aynı imar kanunlarına tabidir. İster İnceğiz olsun, ister Kadıköy olsun isterse de Bakırköy olsun, aynı kanun uygulanmaktadır. Bu kanun da 3194 sayılı kanunun 18. maddesidir. 18. madde uyarınca bu sınır içinde yer alan parsellerde herhangi bir yapılaşma da söz konusu değildir. Burada yapılacak olan 18. madde uygulamasının ardından bu alanlarda imarlar açılacaktır.” dedi.
18. madde sınırları içindeki sosyal donatı alanları için herkesten en fazla %40 pay alınacağını ve bu paylara göre sosyal donatı alanlarının oluşturulacağını söyleyen Başkan Cem Kara, “Köyün planlarındaki imar alanı olan 55.66 hektarlık bölgenin %39.53’ü konut, konut + ticaret alanı olarak ayrılmış. %7.83’lük alan ağaçlandırılacak alan ve rekreasyon alanı olarak ayrılırken, bölgenin %52,64’ü de sosyal donatı ve alt yapı alanı olarak ayrılmıştır. Bu kadar çok sosyal donatı alanının olmasına biz karşı çıktık.” dedi.
Plana itiraz etmek isteyenlere kolaylık
Plana itiraz yapmak isteyenlerin bilgilendirileceğini ve itirazların köyde doldurulacağını söyleyen Başkan Cem Kara, “Perşembe, Cuma ve Pazartesi olmak üzere üç gün boyunca burada bir personelimiz teknik materyalleri ile köyümüze gelip sizlerin parsel durumunuz hakkında size bilgi verecek. Sizin itiraz dilekçelerinizi doldurup belediyemize getirecek. İtirazlarınız daha sonra Çatalca Belediye Meclisi’nde ve İmar Komisyonunda görüşülecek. Çatalca Belediyesi İmar Komisyonu masa başından değil, parsel parsel yerinde inceleme yaparak itirazları değerlendirecek. Çatalca Belediyesi’nde uygun görülen itirazlarınız daha sonra da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülecek. Eğer orada da kabul edilirse itirazınız geçerli olmuş olacak” dedi.
Büyükşehir kanunu da masaya yatırıldı
Plan ile beraber gelen tarım ve hayvancılık hakları ile bilgiler de veren Başkan Cem Kara, daha sonra vatandaşlara akıllarında kalan sorulara açıklık getirmek için mikrofonu uzattı. Soru cevap kısmının ardından da köyleri mahalleye dönüştüren Büyükşehir Belediye Kanunu hakkında Başkan Cem Kara bir sunum daha yaptı. Bu sunumda hangi maddelerin yürürlüğe girdiğini, hangi maddelerin 2014 Yerel Seçimlerinin ardından yürürlüğe gireceğini bildiren Belediye Başkanı Cem Kara, “Bu kanunda 13 yeni büyükşehir kurulacağı söylenmektedir. Ama İstanbul ve Kocaeli dışında hiçbir büyükşehirde bu yasalar geçerli değildi. Şimdi bütün büyükşehirler aynı kanunlara sahip olacak.” dedi.
Su ve kanalizasyon hizmetlerinin, mahalleleri birbirine bağlayan yolların bakım ve onarım işlerinin, 1/100.000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarının da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Cem Kara, sokak ve cadde isimlerini belirleme ile numarataj işlemlerinin, mezarlık ve defin, çöp toplama işlemlerinin de yasada Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirleneceğini söyledi.
Toplantının en sonunda tekrar vatandaşlara mikrofonu uzatan Başkan Cem Kara, vatandaşların sorularını cevapladı. Son kısımda ise İnceğiz köyü yerlisi olan AK Parti Çatalca eski İlçe Başkanı Savaş Barutçu ve MHP Çatalca eski İlçe Başkanı Mahmut Açar’a mikrofonu uzatan Başkan Cem Kara’ya eski ilçe başkanları teşekkür ederek, yapılan toplantının köylüyü bilgilendirme açısından önem arz ettiğini belirttiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.