İstanbul'da 'Lale Festivali' başladı

İstanbul'da 'Lale Festivali' başladı
10. İstanbul Lale Festivali açılış töreni, Emirgân Parkı'nda gerçekleşti.
 Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, 2005'te 600 bin lale soğanı ile başladıklarını ifade ederek, "Bu yıl 30 milyon lale soğanı İstanbul'u süslüyor. Nereden nereye geldik. Bu 30 milyonun tamamı yerli, dışarıdan yok. Birileri ithal ediyoruz zannediyorlar. Lale aynı zamanda aş, iş oldu, istihdam oldu, ekonomi oldu. 5 milyonu İstanbul'da üretildi ve burada önemli bir sistem oluşturdu" dedi.

Topbaş, "Önümüzde ki Cumartesi günü saat 11.00'de Sultanahmet Meydanı'nda bin metrekarelik bir laleden halı deseni, saksılardan, çiçeklerden, lalelerden halı deseni, 545 bin lale... Dünya rekorlar kitabına girecek ölçekte bir halı sergileyeceğiz. Önümüzde ki hafta Cumartesi günü saat 11.00'da açılışını yapacağız ve dünya lalelerin merkezi İstanbul'da en büyük lale desenli halıyı canlı olarak görecek" diye konuştu.

 "MEZAT SALONU KURMAK İSTİYORUZ"

Topbaş, törene katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'e seslenerek konuşmasında lale yetiştiriciliğinin bir usulü olduğunu, lalelerin kesildiği zaman piyasaya sürüldüğünü belirtti. Kadir Topbaş, "Arzu ettik ki bu kesme mevsimi geldiği zaman, binlerce milyonlarca kestiğini zaman soğan yetiştirmek için, ihraç edelim. Bununla ilgili Çobançeşme'de ki fidanlığı istedik. Henüz daha bize geçmedi, bir geçse orada mezat salonu kurmak istiyoruz, dışarıya satmak için, uçaklarla göndermek üzere. Türkiye'nin bir özelliği; Hollanda'dan 15 gün önce lale açıyor bizde, 15 gün önce geliyor. Yani Avrupa piyasasına 15 gün önce laleyi sokabilecek bir gücümüz var. Bunu kullanmamız gerekiyor, bu para demek, ekonomi demek, istihdam demek. Bunu kullanmak lazım. Ama maalesef orada bazı bürokratik şeylerle gecikti. Bu heyecanımızı orada yansıtmak istiyorum" dedi.
Konuşmanın ardından, Topbaş ve Erdem Emirgan Parkı'na düğün fotoğrafı çektirmek için gelen bir gelin damat ile birlikte pasta kesti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.