Kadıköy 15’i çıkamayacak

Kadıköy 15’i çıkamayacak
İBB Meclisi'nde kabul edilen 1/1000'lik plan değişikliğine göre Kadıköy'de yapılar artık 15 katın üzerine çıkmayacak. Kararın tüm İstanbul'a yayılması için çalışmalar devam ediyor.
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dünkü toplantısında Kadıköy'de yapılacak binalara 15 kat sınırını getiren planların 1/1000'liği de onaylandı. Kentsel dönüşüm sürecinin yaşandığı ilçede artan inşaat projelerinin yoğunluğu arttıracağı ve şehrin siluetine olumsuz etki yapacağı kaygısı ile geçen sene alınan karar 1/1000'lik planların onaylanmasıyla hayata geçirilmeye hazır hale getirildi.

Planlar oy birliğiyle geçti
Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü, Kadıköy 1/5000’lik İmar Planı için değişiklik teklifinde bulundu. Yüksekliğin serbestten, 15 kat sınırına indiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından onaylanan teklif İBB Meclisi’nin 12 Şubat 2016 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi. Bu karar ile bölgede dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 sınırı gelmiş oldu. Kadıköy Belediye Meclisi de kasım ayında yapılan toplantıda söz konusu karara uygun olarak 1/1000'lik planları yaptı. Planlar dün İBB Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

İstanbul'a örnek olsun
Sınırlama nedeniyle bazı müteahhitlerin tepkisi ile karşılaşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını açıklamıştı. Konuyla ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ülkü Koçar, Kadıköy'de uygulamaya konan planların tüm İstanbul için emsal olması gerektiğini belirtirken; İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler ise diğer ilçelerde de söz konusu kararın alınması için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Diler, "Şehir Planlama Müdürlüğü ile de görüşerek önümüzdeki günlerde nihai karar verilecektir" açıklamasında bulundu. Bahsi geçen ilçelerin Maltepe, Kartal, Pendik başta olmak üzere Anadolu yakasındaki ilçeler olduğu öğrenildi.

Fikirtepe kapsam dışı
Kadıköy Belediyesi yetkilileri şu bilgileri verdi; “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil.” Bu arada ilerleyen günlerde yapılacak inşaatlarda da Bakanlık, bu kararı delme yetkisine sahip olacak. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.