'Kentsel dönüşüm İstanbul'u tüketiyor'

'Kentsel dönüşüm İstanbul'u tüketiyor'
Murat Karayalçın, Bayrampaşa Vatan Mahallesi sakinleriyle bir araya geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projelerini anlattı.


Vatan Mahallesi sakinlerinin davetiyle mahalleye gelen Karayalçın, konuşmasında uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin halkla birlikte ve kimsenin yerinden göç ettirilmeden gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ankara’da Dikmen ve Portakal Çiçeği Vadileri’nde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm uygulamalarını örnek gösteren Karayalçın, Vatan Mahallesi’nin kentsel dönüşüm sürecine girmeden mahallelinin haklarını koruma altına alması gerektiğini belirtti.

Karayalçın, Ankara’da Dikmen Vadisi’nde kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirirken kararları halkın kendi arasından seçtiği temsilcilerle birlikte aldıklarını belirterek, “Biz kararlarımızı oylamayla değil oydaşmayla aldık. Yani orada bulunanlardan biri ‘Ama iyi de benim kafam şu takıldı’ dediğinde o karar alınmıyordu. Öyle evet diyenler el kaldırsın, hayır diyenler el kaldırsın şeklinde kararlar almadık. Herkesin içinin rahat ettiği, ‘tamam bu iş olur’ dediği kararları uyguladık” dedi.

İstanbul’da AKP’li belediyelerin bu işi ellerine yüzlerine bulaştırdıklarını kaydeden Karayalçın, “Projenin finansmanın ıimar haklarını, inşaat emsallerini arttırıp da bunu müteahhitlere dağıtarak karşılayamazsınız. Halka da yazık, kente de yazık. Şu anda yapılan bu. Fikirtepe’de yol yapmadan emsaller, yoğunluklar arttırılıyor. Artan emsaller, yoğunluklar müttehitte veriliyor. Yani kentin sırtından bir finansman. Bu çözüm değildir. Bu istanbul’un tüketilmesidir. Bunun çözüm olamayacağı Fikirtepe projesinden görülmektedir. 6. yılına girildi. 6 yıldır adım atılamıyor” dedi.

Karayalçın, kentsel dönüşüm projelerinin finansmanın belediye ya da devlet eliyle de yapılamayacağını belirterek, Ankara’da uyguladığı yöntemi şu sözlerle anlattı; “Kentsel dönüşüm projeleri güvene dayalı projeleridir. Güven tesis edeceksin. Güven vermenin önemli yolu proje kararlarının zamanın işletilebilmesidir. ‘Kaynak gecikti’, ‘müteahhit şu kişiyi ikna edemedi’ diyerek kentsel dönüşüm projesi yönetilemez.

Ben Dikmen’de uyguladım ve bunu İstanbul’a da öneriyorum. Dikmen Vadisi için tahvil sattık. Ankara Belediyesi olarak tahvil sattık. Herkes tahvil satamaz. Onun için uluslararası derecelendirme kuruluşları var. Seni inceleyecek, projeni inceleyecek. Projen gerçekten nitelikliyse sana not veriyorlar. Biz 3b notunu aldık. Şuradan takdir edin ki; bu kuruluş Ankara’nın CHP’li belediyesine 3b notunu verdi ama şimdi bu hükümete ancak 2b notunu veriyor. İşte Dikmen Projesi kaynak olduğu için hızla işletildi ve büyük bir değer yarattı.”

Karayalçın, geçtiğimiz gün de Avcılar’da katıldığı Roman Festivali’nde Yeşilkent Mahallesi sakinlerine seslenerek “AKPli belediyeler, kentsel dönüşümü başlattıkları tarihten bu yana İstanbul'un değişik yerlerinden 100 bin İstanbulluyu tehcir etti, sürgüne gönderdi. CHP yönetiminde herkes yerinde, mahallesinde kalacak" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.