Kerimoğlu: Rant ekonomisi yaratıldı

Kerimoğlu: Rant ekonomisi yaratıldı
“Kentsel Dönüşüm ve Kentlerin Geleceği” konulu panele katılan Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu açıklamalarda bulundu.
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği(YAPDER)’nin Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlediği ve Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, Mimar(Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim görevlisi) Ahmet Tarkan Altıner ve Göktuğ Gülyenci’nin konuşmacı olarak katıldığı “Kentsel Dönüşüm ve Kentlerin Geleceği” konulu panele katılan Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu yaptığı açıklamalarla Bakırköy’deki kentsel dönüşüm ile yapılanları anlattı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Gazeteci Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen paneli Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Bakırköylü muhtarlar , sivil toplum örgütü üyeleri, üniversite öğrencileri ve Bakırköylüler de katıldı. Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu kentsel dönüşümle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “ 17 Ağustos 199 depremi çok önemli bir tarihtir.
Bu tarihi önemli kılan Türkiye’nin %92’sinin deprem kuşağında olması değil, Türkiye’nin depremde merkez üstü kentlerinin olması değildir; bu tarihi önemli kılan 1999 depremi gerekçe göstererek konut sektörü üzerinden Türkiye’de rant ekonomisini yaratmaktır. Olası bir depremde güvenilir evlere ihtiyacımız var denilerek bu tarihten sonra tek konut üretildi. Konut üretildi ama içinde yaşayacak insanlara aş ve iş üretilmedi. Sadece rant ekonomisi yaratıldı.”

BAKIRKÖY’DE BİNALARIMIZ ESKİ

Bakırköy Merkez bölgedeki 7 mahallede binaların ortalama yaşının 50 olduğunu vurgulayan Başkan Kerimoğlu açıklamasına şöyle devam etti: “ Bakırköy’deki merkezdeki 7 mahallemizdeki binaların ortalama yaşı 50. Bu bölgelerde de binalarımızı yenilemeliyiz. Ama 5 5 katlı binayı yıkıp yerine 20 katlı bina yapmaktan bahsetmiyoruz. Bizim bahsettiğimiz nüfus yoğunluğunu artırmadan, trafik ve altyapı sorunu yaşatmayan, yeşil alan ve sosyal donatı oranlarını artıran bir kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Kenti yenilerken rant yaratmayan bir dönüşüm istiyoruz. Ama bunu yaparken de sadece mevcut binaları yıkıp 7 kata çıkartmak istiyoruz.
Bakırköy’de sanıldığı gibi yaşayan insanlar zengin değil. 7 mahalledeki insanların ortalama geliri 2.200-2.500 lira arasındadır. Bu mahallelerimizde yaşayan nüfusun da ortalama yaşının yüksek olduğu düşünülürse ; 10-20-30 yıl kredilendirerek bu insanların binalarını yenilemeleri mümkün değildir. Başka ilçelerde ortalama her ay 500 yeni bina ruhsatı verilirken bizde 6-8 arasında ruhsat veriliyor.
Bu gidişle 500 yılda Bakırköy’deki binaları yenilememiz mümkün değil. Sosyal belediyecilik anlayışımızın gereği olarak yurttaşlarımızın cebinden tek kuruş çıkmadan yerinde, katında, konumunda ve kent estetiğine uygun yenileme yapmak istiyoruz. Batı Avrupa’da sokakların kentteki oranı %14 ama bizde %26. Bakırköy’deki sokakları azaltarak ; sokakları caddeye, caddeleri bulvara dönüştürürsek buradan da ciddi bir alan kazanmış oluruz. Bunu da hesaba katarsak Bakırköy’de 2 kat artışıyla beraber kimsenin cebinden para çıkmadan kentsel dönüşümü yaparız.”

BAKAN ÖZHASEKİ: CHP’Lİ BİR TEK BAKIRKÖY VE YENİMAHALLE GELDİ

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 13 Kasım’da Hürriyet Gazetesinde çıkan röportajını da hatırlatarak şöyle dedi: “Belki burada bulunanlar Bakırköy Belediyesi gerekli çabayı göstermiyor diye düşünebilir ama biz bu iş için gerek büyükşehir gerekse ilgili bakanlık nezdinde çok girişimimiz oldu. Bunun da kanıtı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 13 Kasım’da Hürriyet Gazetesinde çıkan beyanıtıdır. Özhaseki ; “muhalif partili belediyelerde kentsel dönüşüm ile ilgili bana gelsin, sorunlarını çözelim dedim ama sadece CHP’den İstanbul’dan Bakırköy Belediyesi ve Ankara’dan da Yenimahalle Belediyesi geldi”dedi. Evet doğrudur ben bir kez gitmedim defalarca Ankara’ya sadece kentsel dönüşüm için gittim. Bakırköy’de kentsel dönüşümü gerçekleştirmek için ısrarcı olmaya devam edeceğiz.”

PANELİSTLER: RANTTAN BESLENENLER DAHİL KİMSE KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN MEMNUN DEĞİL

Bakırköy Belediye Başkanı’nın konuşmasının ardından sunum yapan panelistler de mevcut kentsel dönüşümden ranttan beslenenler dahil kimsenin memnun olmadığını vurgulayarak şunları söylediler: “ 1980’lerden özellikle 2000 yılından sonra hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmaları kenti özünden, ruhundan koparmaya başladı.
İnşaat sektöründeki büyüme %8. Bu hızlı büyümenin de en önemli faktörü kentsel dönüşüm çalışmaları. Fakat toprak hızla tükeniyor. Bu yüzden kentsel dönüşüm çalışmalarından kentsel dönüşümün rantından beslenenler dahil kimse memnun değil. İnsan ve yapı kavramları arasında makine ilişkisi oldu. Hızla yeşil alanlar kaybolmaya başladı. Artık kentsel dönüşüm mekanlarında dış dünya ile ilişki koptu. İnsanlar komşusunu bile tanımaz hale geldi. Maalesef kentsel dönüşüm çalışmaları kent tarihi gözetilerek yapılmıyor. Öncelikle rant gözetiliyor. Daha nitelikli dönüşüm olmalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.