‘’MAHALLE ANNELERİ’’ BAĞIMLILIĞA SAVAŞ AÇTI

‘’MAHALLE ANNELERİ’’ BAĞIMLILIĞA SAVAŞ AÇTI
Türkiye’de ilk defa Küçükçekmece’de hayata geçirilen MANNE (Mahalle Anneleri) projesinin basın tanıtımı geniş bir katılımla gerçekleşti.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan basın toplantısına, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz başta olmak üzere proje danışmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel ile proje koordinatörü Uzman Psikolog Sema BalıkOkutan ile birçok basın mensubu katıldı. 


“MANNELER HEM ÖĞRENCİ HEM ÖĞRETMEN”


Küçükçekmece Belediyesi ve Küçükçekmece Kaymakamlığı’nın ortaklaşa hayata geçirdiği MANNE Projesi’yle ilgili açıklama yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Eğitim verilen mahalle anneleri (manneler) özellikle mahallelerimizdeki diğer annelere o bilgileri aktaracak. Bu sadece belirli bir saatle sınırlı bir eğitim değil, diğer annelerle iletişim sırasında ortaya çıkan diğer problemlerin de çözümü aranıyor. Mahalle anneleri hem öğretmen hem öğrenci durumunda. 21 mahallemiz var. İnşallah faydalarını gördükçe artırmaya çalışacağız” dedi.


“SADECE MADDE BAĞIMLILIĞI YOK, SOSYAL MEDYA DA VAR”


Küçükçekmece’nin bağımlılıkla alakalı özel bir sorunu olmadığını da kaydeden Temel Karadeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Amacımız bağımlılıkla mücadele konusunda bir ipten çekmek, bir farkındalık oluşturmak. Yapılan mücadele sadece madde bağımlılığı değil, çağımızın hastalığı sosyal medya bağımlılığı internet bağımlılığı da dahil bu eğitimlere. Mahalle annelerimizin hem ilgisi hem de motivasyonları yüksek. Bu bizi hem sevindiriyor hem yüreklendiriyor. İnşallah bu projeyi geliştirerek devam ettirmek istiyoruz. Herkesin ne kadar problemi varsa Küçükçekmece’nin de o kadar problemi var. Küçükçekmece’nin bununla alakalı özel bir problemi yok. Bizim BAYAMER (Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi) adında bir merkezimiz var. Uzman psikologlarımız var bu merkezde. Uzman psikologların daha etkili olabilmeleri için böyle bir projeyi hayata geçirdik”


“BU PROJE ANNEYİ MERKEZE KOYUYOR”


Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya ise, “Bu bir süreç. Kısa bir sürede tamamen madde bağımlılığını ortadan kaldırmak gibi bir lüksümüz yok. Bu süreci iyi yönetmek ve hızlı adımlar atabilmek, doğru adımlar atabilmek nasıl mümkün olur diye sorduk kendimize. MANNE projesi de bunun sonucunda ortaya çıktı. İşin merkezinde annelerin olduğunu gördük. Eğer anneleri eğitirsek çocuklar için iyi bir adım atılmış olur gibi geldi bize. İşin mutlaka çok ayağı var. Ama en çok aile ve ailenin içerisinde de anne. Bu proje anneyi merkeze koyuyor ve bilen anne, donanımlı anne yönlendirecek diye düşünüyoruz. Özellikle bilgi sahibi olmayan, araştırmayan ve ilgilenmeyen ebeveynlerin çocukları daha çok risk altındadır. Anne işin odağındadır diyoruz ancak sebebi odur demiyoruz. Yanlış anlaşılmasın. Küçükçekmece bu anlamda güzel şeyler yapıyor. Mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. 


“ÇOCUĞA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETMEK ÖNEMLİ”


Projenin hayata geçmesine katkı sağlayan Prof. Dr. Kültegin Ögel ile proje koordinatörü Uzman Psikolog Sema BalıkOkutan ise tüm mahalle annelerine, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya ile Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Konuşmalar sonunda ise, eğitim gören mahalle annelerine sertifika verildi. Ayrıca tanıtım toplantısında MANNE projesini tanıtan kısa bir video gösterimi de yapıldı. Sertifika almaya hak kazanarak mahalle annesi olan ev hanımı Sibel Baykon (34) ise, “9 yaşında bir oğlum var. Böyle bir projenin içinde olmaktan dolayı çok mutluyum. Biz anneleri bilinçlendireceğiz, farkındalık yaratacağız. Ben çok faydalı olacağımızı düşünüyorum. Annelere maddeleri tanıtacağız. Madde kullanan çocuğa nasıl davranacağını öğreteceğiz. Burada önemli olan çocuğa boş zaman bırakmamak ve ona hayır demeyi öğretmek” diye konuştu.

Küçükçekmece Belediyesi Bağımlılıkla Mücadele Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi (BAYAMER)  tarafından geliştirilen ve Küçükçekmece Kaymakamlığı ile birlikte yürütülen, Mahalle Anneleri Projesi (MANNE) hayata geçiyor. Bu kapsamda Küçükçekmeceli  mahalle anneleri her türlü bağımlılığa karşı savaş açıyor ve sahaya çıkıyor. Bağımlılığa karşı Küçükçekmece’deki 21 mahalleden 1’er gönüllü anne, gerekli eğitimlere tabii tutularak, bilinçlendirildi. Her bir anne’nin 50 ayrı anneye ulaşması ve bilgilendirmesi ile toplamda 1.050 anneye ulaşılması amaçlandı. Eğitilen annelerin de MANNE’ leri rehberliğinde eğitime devam etmesi planlanarak bu projenin toplumda dalga dalga yayılması ve bağımlılığa karşı farkındalığın artırılması hedeflendi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.