Mahkeme, ‘Gölet planı’nı bozdu

Mahkeme, ‘Gölet planı’nı bozdu
CHP, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların itirazları sonuç verdi; İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Bahçeşehir Gölet Park’ı imara açan Başakşehir Belediyesinin planını iptal etti!

Bahçeşehirliler Derneği, Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri ve CHP Başakşehir İlçe Örgütü’nün itirazlarına rağmen Gölet Park’taki inşaatı devam ettiren Başakşehir Belediyesi’ne İstanbul 5. İdare Mahkemesi “dur” dedi. Yurttaşların bireysel başvurularını da dikkate alan mahkeme, Başakşehir Belediyesi’nin değiştirdiği imar planını iptal etti.

BELEDİYE İNŞAATI RESMEN DURDURMUYOR!

Mahkemenin “plan iptali” kararının ardından Başakşehir Belediyesi, Gölet Park’taki inşaatı sözlü uyarıyla durdurdu. Belediyenin resmi tebligat yapmamak için direndiğini belirten CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, “Bu bir kazanımdır. Fakat gelinen noktada, belediye tebligat yaparak değil, ilgili firmayla pazarlık görüşmeleri de yaparak, yaklaşan referandum sürecini de dikkate alarak, tepkilerin de artmasıyla birlikte ‘Siz şimdilik inşaatı durdurun, biz sonra işimize bakarız’ noktasına geldi” diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde yükselen itirazın şimdilik zaferle sonuçlandığını belirten CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, Gölet Park’ın imara açılması ile başlayan mahkeme sürecinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını da ifade ediyor.

İHALEDE FETÖ PARMAĞI!

CHP’li Karabat, Gölet Park’ta inşaat yapmasına izin verilen firmanın Fethullah Gülen ile ilişkili olduğunu belgelediklerini de söylüyor. Konuyla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını da belirten Karabat, süreci şöyle özetliyor;

Bahçeşehir Gölet Park ve karşı yamaçlarıyla alakalı daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir plan yaptı. Bu süreçte biz de Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri ile birlikte eylemlilik süreci başlattık, itirazlar yaptık, mahkeme süreci başlattık. Gezi direnişi süreci olduğu için geri adım atıldı ve o gün plan iptal edildi. Mevcut Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da o zaman Bahçeşehirlilere mesajlar atarak “Bunu ben sağladım, Bakan beyle görüşerek sorunu ben çözdüm” dedi.

Oysa varolan gerçek, sadece bir öteleme ile karşı karşıya olduğumuzdu. 2014 yerel seçimlerinin hemen ertesinde, Başakşehir Belediye Meclisi’ne Belediye Başkanına yetki veren bir madde geldi. O madde meclisten kavgalarla geçti. Biz mahkemeye başvurduk ve dedik ki, bu karar kavga ortamında oylandı ve geçti. Mahkeme de dedi ki, ‘her ne kadar kavga ortamı oluştuysa da, Türkiye’de bunun örnekleri çok olduğundan ve olayın esasını bozmadığından bu yetki kararı geçerlidir’… Yetki kararını takiben belediye bir ihale yaptı ve bu ihaleyi Fethullah Gülen ile ilintili bir firmaya verdi.

Biz bunun üzerine mahkemeye başvurduk, Başakşehir Belediyesi’nin FETÖ örgütüne yardım ve yataklık yaptığını, Belediye Başkanının yargılanması gerektiğini ifade ederek belgelerimizi sunduk. Suç duyurusunda bulunduktan sonra ihale kararının iptalini istedik. Bahçeşehirliler Derneği davaya müdahil olmak istedi, reddedildi. Dernek, Danıştay kararıyla davaya müdahil oldu ve dava açtı. Yurttaşlar dava açtı planın iptali için. Planın iptali için yurttaşların açtığı davaya İstanbul 5. İdare Mahkemesi olumlu cevap verdi, planı iptal etti. Bu bir kazanımdır. Fakat gelinen noktada, belediye tebligat yaparak değil ama fiilen, ilgili firmayla bir pazarlık görüşmeleri de yaparak, yaklaşan referandum sürecini dikkate alarak, tepkilerin de artmasıyla birlikte “Siz şimdilik inşaatı durdurun, biz sonra işimize bakarız” noktasına geldi”

BAŞAKŞEHİR’DE NELER OLUYOR?

Başakşehir Belediyesi’nin mahkeme kararını uygulayarak inşaatı resmen durdurması gerektiğini de belirten CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın FETÖ’cü olduğunu iddia ettikleri firma ile derin ilişkiler içinde olduğunu da söylüyor. Karabat, “Israrla söylüyoruz; Belediye Başkanımızın, Fethullah Gülen ile ilgili olduğunu iddia ettiğimiz söz konusu firma ile başka ilişkileri de var. Bahçeşehir’de Vaditepe var. Buradan soruyorum; Mevlüt Uysal söz konusu firmaya bu projeden daireler aldırmış mıdır? Sayısı 100’ün üzerinde midir? Bunların alım ve satım komisyonlarını kim alıyor? Belediye Başkanının bu işle ilişkisi var mı? Gölet’te henüz inşaat başlamadan dükkanlar satılmış, kiraya verilmiş, kimin nereyi alacağı kararlaştırılmış. İş bununla da bitmiyor; kamu kuruluşları da oradan rüşvet istiyor. Orası projelendirilirken, belediye yanlış bir hesapla dere alanını brüt alan olarak hesaplattı. Orası İski havzası, ıslah çalışması yapılmalı. Şimdi soruyorum; İski, oradan dükkan istiyor mu? Bununla ilgili çok derin bilgiler ve iddialar var” diyor.

ESENYURT – BAŞAKŞEHİR ORTAKLIĞI

Söz konusu firmanın Başakşehir’e Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu tarafından gönderildiğini de iddia eden CHP’li Başkan Karabat, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Plan sadece bir Gölet planı değil, bütünüyle Bahçeşehir’i yok etme ve doğaya saldırı projesidir. Bu işin içinde sadece Başakşehir Belediyesi yok. Söz konusu firmanın merkezi Esenyurt’ta ve bu firmayı Başakşehir Belediyesi’ne gönderen kişi Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu. Al gülüm – ver gülüm mantığıyla Bahçeşehir’i yok etme peşinde koşuyor bu arkadaşlarımız. Buna izin vermeyeceğiz. Hukukun izin verdiği oranda hakkımızı arayacağız. Hukukun tükendiği noktada da siyasal ve meşru mücadelemizi her yerde kararlılıkla sürdüreceğiz. Bahçeşehirli bu konuda kararlıdır. Mücadeleye katkı sunan yurttaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülere ve CHP örgütüne teşekkür ederim”…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.