Muhtarlık 2005’te öldü!

Muhtarlık 2005’te öldü!
Büyükçekmece mahalle muhtarlarıyla Çanakkale’ye çıkarma yapan Belediye Başkanı Hasan Akgün gazetemize yaptığı açıklamada muhtarlığın 2005’te çıkarılan kanundan sonra öldüğünü belirtti.
 Haber: Nihal Altıngövde

Büyükçekmece mahalle muhtarlarıyla Çanakkale’ye çıkarma yapan Belediye Başkanı Hasan Akgün gazetemize yaptığı açıklamada muhtarlığın 2005’te çıkarılan kanundan sonra öldüğünü belirtti. Belediye başkanı ve muhtarın direkt halk tarafından seçildiğini hatırlatan Akgün, «Muhtarlık müessesesi belediyelerin devamı olacak şekilde yeniden tesis edilmesi lazım» dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla Büyükçekmece mahalle muhtarlarıyla Çanakkale gezisi düzenleyen Belediye Başkanı Hasan Akgün, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Muhtarlar buluşması” adı altında gerçekleştirdiği toplantılar sonucunda gündeme gelen muhtarların sorunlarını değerlendiren Başkan Akgün, “Muhtarların bu kadar gündeme gelmiş olması beni hiç ilgilendirmiyor. Çünkü muhtarlığın öldürüldüğü, yok olma noktasına geldiği bir dönemdeyiz” diye konuştu. 

Beni enterese etmiyor

Muhtarlığın geçmişte çok önemli bir müessese olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Ama 2005'te çıkartılan kanunla muhtarlık artık ölmüştür, hiçbir hükmü kalmamıştır. Ben muhtarlarla, belediye başkanlarını çok önemserim. Çünkü bu ülkede iki kişi var ki direkt halkın oyu ile seçilir. Bir tanesi belediye başkanı, diğeri muhtardır. Bu nedenle muhtar ve belediye başkanlarını iyi inceleyin. Biraz es geçiyorsunuz. Ben o parti bu parti anlamam; Hasan'ı, Ali'yi, Yeliz'i muhtar yapıyorum diyor halk ve bitiyor iş. Benim muhtarlara bakış açım budur, son zamanlarda muhtarların çokça gündeme getirilmesi beni çok fazla enterese etmiyor. Çünkü muhtarların çok fazla gündeme getirilmesi yerine muhtarlık müessesesinin gündeme getirilmesi lazım” ifadelerini kullandı. 

Çağırırız konuşuruz göndeririz!

Muhtarlık müessesesinin belediyelerin devamı olacak şekilde yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz bunu Türkiye Belediyeler Birliği olarak veya daha önceki yapmış olduğumuz çalışmalarda kanun teklifi olarak defalarca hazırladık” bilgisini veren Akgün, “Her muhtarlıkta bir muhtar, seçilmiş azaları, kadrolu teknikeri, muhasibi, yine kadrolu başkatip memuru olacak. Bu 9 kişi o mahallenin küçük belediyesi olarak çalışacak. Mahallenin bozuk olan yollarını, kanalları, suları rapor edecek, belediyeye getirecek. Bunu yaptığımız zaman Türkiye'de yerel demokrasi tekrar canlanır. Bunu yapmadığımız zaman sadece muhtarları çağırırız, konuşuruz, göndeririz, başka bir şey değil” açıklamasını yaptı. 

Son 40 yıla ışık tutacak

Gazetemize yaptığı açıklamanın devamında Bigalı'da yaptırdığı evde zaman sıkıntısından dolayı  kalamadığını söyleyen Hasan Akgün, "Burada dinlenmeyi çok istiyorum. Zaman zaman da çok özel çalışmalarımı yapıyorum. Hatta bir kitap yazmayı düşünüyorum. 40 yıl boyunca çoluk çocuğuna ve bu ülkeye sen ne yaptın, 12 Eylül'de hangi rolleri üstlendin, sana ne görevleri verdiler bunları kaleme alacağız. Miras olarak da çocuğumuza bırakacağız. Kendi geçmişimle ilgili burası üretim yerim olacak. Ama belediyecilik ve müsbet ilim anlamında daha önce ortaya koymuş olduğumuz kitap gibi yeni bir kitap daha ortaya koyacağız. Bu Mayıs'ta Haziran'da çıkacak olan kanunu bekliyoruz. Kanun çıktıktan sonra İngilizce-Türkçe olarak, Türkiye ve Avrupa'daki yerel demokrasi, onların özerklik şartından tutun da geçmişi ve bugününü Avrupa'daki üniversirtelerde ders kitabı olarak okutulacak şekilde iki kişi özel bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmayı İstanbul'da Ankara'da yapıyoruz. Şahsi çalışmalarımı da bazen burada yapıyorum" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.