ODA TEHDİDİNE İPTAL AYARI

ODA TEHDİDİNE İPTAL AYARI
Beylikdüzü Beylik Pazarı’nın çökmesi sonucu tezgahlarını Adnan Kahveci Mahallesi’ndeki Çarşamba Pazarı'nda açmama yönünde direten pazarcılara belediyeden beklenmedik bir tepki geldi. Çarşamba pazarında yer gösterilen esnafın ayak diretmesi halinde pazar
Beylikdüzü belediye yetkilileri, pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi ve yer değişikliğinin yasalar çerçevesinde gerçekleştiğini bu nedenle mücbir sebeplerden dolayı işletilemez hale gelen Beylik Pazarı'nda bir daha pazar kurulmayacağını belirtti.


Pazar esnafının haklarını korumak amacıyla ilçede eylem yaptıklarını kaydeden İstanbul Umum Pazarcılar Oda Başkanı Mesut Şengün, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Kendisinin pazarcı esnafını tehdit ettiği yönünde belediye başkanı eleştirisine maruz kaldığını ifade eden Şengün, eylemlerini,
protestolarını engelleyecek hiçbir pazar esnafına İstanbul'da tezgah açtırtmayacağı yönünde kararlı olduğunu belirtti. Esnafın, Çarşamba Pazarı'na taşınma konusunda istekli olmadığının altını çizen Oda Başkanı Şengün, gerekirse Çarşamba Pazarı'ndaki esnafa da tezgah açtırmayacaklarını söyledi.
Orta yol bulunmaya çalışılıyor

Pazarcı esnafının taleplerini temsil edildikleri komisyon aracılığıyla değerlendirecekleri yerel yönetim yetkililerince ifade edilirken, orta yol çözüm bulmak için çaba sarf ettikleri belirtildi. Beylik Pazarı'ndaki tezgah nakil işlemlerinin Adnan Kahveci'de bulunan Çarşamba Pazarı'na yapılmasının ardından mazaretsiz olarak üst üste 3 hafta tezgahını açmayan tezgah sahiplerinin tahsis belgesi iptal edilecek. Belgesi iptal edilen tezgah sahipleri bir daha Beylikdüzü sınırlarında tezgah tahsis başvurusu yapamayacak.
Tahsisler gözden geçirilecek

Gazete İstanbul'un edindiği bilgilere göre, nakil işlemleri esnasında geçmiş dönemlerde verilen pazar tahsis belgeleri yeniden incelemeye tabii tutulacak. Oda kaydı ve vergi mükellefiyeti bulunmayan pazar tezgahı sahiplerine eksikliklerin giderilmesi için süre tanınacak. İstanbul Umum Pazarcılar Odası ile koordineli yapılacak sıkı denetim sonucu gerçek pazar esnafına kiracılıktan kurtulma fırsatı verilecek. Pazar esnafının ödediği fahiş tezgah kirasının pazarda satılan ürüne yansıdığını, bunun da direkt vatandaşı mağdur ettiğini savunan belediye yetkilileri, pazarda yaşanan karmaşayı düzene sokmanın zorunluluk gerektirdiğine vurgu yaptı.

Çalışma hürriyeti kısıtlanamaz


İstanbul Umum Pazarcılar Oda Başkanı Mesut Şengün, yarın yapılacak eylemde Çarşamba Pazarı esnafı desteğini de alarak gerekirse o pazarı da açtırtmayacakları yönündeki beyanatı tepkiyle karşılandı. Şengün, Beylik Pazarı yeniden açılana kadar eylemlerine devam edeceklerini, protestolarını kırma yönünde harekete geçen hiçbir pazarcıya da İstanbul'da tezgah açtırtmayacaklarını belirtmişti. Oda Başkanı Şengün'ün bu yöndeki beyanatının bir suç niteliğinde olduğuna dikkat çeken bazı pazar esnafı ise "Hiç kimse ya da hiçbir kuruluş çalışma hürriyetini kısıtlayamaz. Pazarcıya tezgah açtırtmayacak tek bir güç vardır o da belediyedir" şeklinde açıklama yaptı. Pazar yerlerinin işletilmesi ve kaldırılmasının yasa çerçevesinde olduğuna işaret eden belediye yetkilileri, mücbir sebeplerden kaynaklanan pazar nakli işlemlerinde yasa karşıtı direniş gösteren pazar tezgah sahiplerine taviz verilmeyeceği ve belgelerinin iptal edileceğinin altını çizdi.

Daha modern bir pazar olacak

Öte yandan tehdit konusunda yaptığı açıklamalarla kendisiyle çeliştiği görülen İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün'ün daha önceki yıllarda da tehditten başının ağrıdığı biliniyor. Geçmiş yıllarda İstanbul Umum Pazarcılar Odası'na yapılan operasyonla gözaltına alınan Şengün, o dönemlerde aktif olan Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce (DGM) esnafları baskı, korku, tehditle sindirmek ve darp etmek suretiyle zorla para topladıkları iddiasıyla tutuklanmıştı.

Beylik Pazarı'yla ilgili yaşanan tartışmalara katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Mart ayında gerçekleşen Belediye Meclis Toplantısı'nda konuyla ilgili net ifadeler kullanmıştı. İmamoğlu, “Pazarcıları hiçbir şekilde ranta ve siyasi çıkarlara alet edemezsiniz” diyerek, pazarcılar üzerinden muhalefet oluşturmaya çalışan AK Partili üyeleri uyarmış ve “Biz daha modern ve daha çağdaş bir pazar yaratacağız” demişti.


KAYNAK: GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum