ÖLÜM HATTI TBMM’DE

ÖLÜM HATTI TBMM’DE
Esenyurt'ta yüksek gerilim hattı can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde baca temizliği için çatıya çıkan Haydar Sarı'nın elindeki sopanın yüksek gerilime değmesi sonucu hayatını kaybetmesi HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel tarafından TBMM'ye ta
 Esenyurt'ta yüksek gerilim hatlarının özellikle Saadetdere ve Namık Kemal mahallelerinde üst üste ölümlere neden olması TBMM'ye taşındı. Daha önce Esenyurt'ta bir AVM'nin inşaatında işçilerin kaldığı çadır elektirikten dolayı yanmış 11 kişi hayatını kaybetmişti. CHP İstanbul milletvekilleri Umut Oran ve Süleyman Çelebi'nin ardından meclis başkanlığına
önerge veren ve Genel Kurul'da konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, "Göç eden işçilerin, emekçilerin olduğu yer Esenyurt'ta, özellikle 2 mahallede, Saadetdere ve Namık Kemal mahallerinde peş peşe insan ölümleri oluyor" dedi.

Esenyurt Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise yüksek gerilim hatlarının uzun zaman önce çekildiğini ve belediyenin yapabilecek bir şeyi olmadığı ifade edildi. Yüksek gerilim hatları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda da hatların 30 yıl önce çekildiğine vurgu yapılarak suçlu bina sakinleri gösterildi.
Raporda ayrıca yerleşim yerleri ile hatlar arasında en az 5 metre mesafe olması gerektiği belirtilirken adı geçen yerde bu mesafenin 2.5 metreye kadar düştüğüne vurgu yapıldı.

Maden kazalarını hatırlattı

Tüzel konuşmasının devamında Enerji Bakanlığı'na yüklendi. Yakın zamanda yaşanan maden kazalarına atıfta bulunan Tüzel, "Bütün bu gelişmeler karşısında, Enerji Bakanlığı'nı sorgulamamız gerekiyor. Bakanlık, bu sistemde sadece yer altındakilerin canını almıyor, yer üstünde de özellikle bu yüksek gerilim, iletim hatlarındaki anlayış ve yapım bozuklukları nedeniyle can almaya devam ediyor" açıklamasını yaptı. Belediyenin de sorumluluğu var Esenyurt'ta elektirik çarpması sonucu peş peşe ölümlerin yaşandığını hatırlatan
Tüzel, "Kısa bir zaman önce tabela düzenlemesi yapan genç işçi Eren Eroğlu yüksek gerilim hattına temas ettiği için hayatını kaybetti. Birkaç gün önce de 37 yaşındaki bir fabrika işçisi Haydar Sarı aynı şekilde öldü.

1960'lardaki iletim hatları artık çarpık yapılaşma nedeniyle kentin içinden geçiyor. Değerli milletvekilleri, bakın, bu manzaralar Esenyurt'taki mahalle içerisinden geçen elektrik tellerinin manzarası. Burada Bakanlığın da belediyenin de sorumluluğu var. Artık yaşam hakkına, kent hakkına, sağlıklı geleceğe sahip çıkması gereken Bakanlığın bu hatları güvenli hâle getirmesi için derhâl gecikmeksizin yer altına taşıması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yatırımlar ranta yapılmasın

Konuşmasının sonunda çarpık rant ve yapılaşma nedeniyle gerçekleşen ölümlerin son bulması gerektiğini belirterek, "TMMOB'a bağlı Enerji Mühendisleri Odası da benzer tespitler yapıyor. Sadece yaşam hakkı açısından değil, bu hatların geçtiği elektromanyetik alanlarda çocuklar kan kanseri oluyor, lösemi oluyor, hücreleri peş peşe zehirleniyor. Bunlara son vermek gerekiyor. Yatırımları ranta değil, yatırımları insan hayatına, çocuklarımızın geleceğine yapalım. Bakanlığın sorumluluğuna dikkat çekmek istiyorum" dedi.

KAYNAK:GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.