SANTRAL MAĞDURLARI!

SANTRAL MAĞDURLARI!
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Fener’e kurulması planlanan Rüzgâr Enerjisi Santrali ile ilgili tüm süreç tamamlandıktan sonra bilgi vermeye gelen EPDK yetkililerine “Tüm süreçler tamamlandıktan sonra buraya gelerek bilgi vermenin ne önemi var?” d

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Fener Köyü’nde kurulması planlanan Rüzgâr Enerjisi Santrali ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısına katıldı. Fener Köy Düğün Salonu’nda gerçekleşen ve köy sakinlerinin katılım gösterdiği toplantıya; CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Turgay Sakarya, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Yönetimi, Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetimi, Silivri Belediyesi teknik ekibi, Silivri Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği aynı zamanda Fenerköy Muhtarı olan Muharrem Eren ve köy muhtarları da katıldı.Işıklar; “Ülkenin tüm rüzgâr koridorları tüketildi mi?”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Rüzgâr Santralinin kurulmasıyla ilgili hiçbir aşamanın muhtarlığa ve yerel yönetime bildirilmediğinin altını çizdiği konuşmasında şunları söyledi; “Süreç tamamlandıktan sonra bu toplantıların yapılması sorunlara çözüm getirmez. Biz Fener’e rüzgar santrali getirilmesiyle ilgili olumsuz görüş bildirdik. Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye ihtiyacı olduğunu, enerji çeşitlemesinde dışa bağımlılığımızı biliyoruz. Enerji çeşitlemesine bölgemiz bir katkı yapacaksa, buna herkesin milli duygular içerisinde hassasiyette yaklaşacağından şüphe duymuyorum. Fakat şimdi katılımcı olmamanın en büyük sıkıntısını yaşıyoruz. Ortada muhtarlığı ve yerel yönetimi uygulamaya başlarken yok sayan bir anlayış var. Planlama aşamasıyla ilgili bir aciliyet var mıydı? Daha öncelikli olan yerler, Türkiye’nin tüm rüzgâr koridorları tüketildi de bu bölge mi kaldı? Öncelik sırasında, yer belirlenmesi konusunda eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Kamulaştırma konusundaki özensizliğin bedellerin tespiti konusunda mağduriyet yarattığını söyleyebiliriz. Bu yasa tekrar gözden geçirilmeli. Kamulaştırma yapılan yerden 50 ya da 100 metre ileride aynı değerde yer satın alamıyorsanız, o kamulaştırma eksiktir. Katılımcı bir yönetim anlayışının olmamasının eksikliğini yaşıyoruz. Aksaklığın giderilmesi, mağduriyetin ortadan kaldırılması için bir adım atılmalı. Bu hassasiyet korunursa, yapılmasında hiçbir sıkıntı yok. Mağduriyetin bedeli karşılansın. Tüm süreçler bittikten sonra buraya gelip konuşmanın hiçbir önemi yok.” 
Muhtar Eren; “Arazilerimizi gasp etmenize izin vermiyoruz!”
Silivri Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği aynı zamanda Fenerköy Muhtarı olan Muharrem Eren; “Kanun koyucu bu konuyla ilgili biz köylüyü neden korumadı? Benim bakanım, milletvekillerim bizi neden korumadı? Siz davulu tutmuşsunuz, gelini bulmuşsunuz, nikâhı kıymışsınız, düğünü yapmışsınız. Şimdi gelin anlaşalım diyorsunuz, biz sizlerle nasıl anlaşacağız? Başkaları para kazanacak diye benim tarlamı peşkeş mi çekecekler? Beni ikna edemezsiniz. Hiçbir köylü de ikna olmadı. Bizim arazilerimizi gasp ediyorsunuz. Siz kendi elektriğinizi üretebilir misiniz diye neden bize sormadınız? Biz arazilerimizin gasp edilmesine izin vermiyoruz” şeklinde konuştu.
EPDK yetkilisi Birgin; “Sizleri ikna etme zorunluluğumuz yok”
Gerçekleşen toplantıda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kamulaştırma Dairesi Başkanı Osman Birgin, projenin çevresel etkileri konusunda bilgiler verdi. Birgin; “Biz buraya genel sorunlar nelerdir? Sizin tepki gösterdiğiniz konuları öğrenmeye ve sorularınızı yanıtlamaya geldik. Sizleri ikna etme gibi bir zorunluluğumuz yok. Biz kanuna uymak zorundayız. İşimize gelmiyorsa, mahkemeye başvuracağız” dedi.
Silivri Belediyesi, Fener Köyü’nde bulunan halkın düşüncelerini ve çekincelerini de dile getirecek şekilde proje hakkındaki görüş yazısını hazırlayarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’na ulaştıracak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.