Silivri'de Bamya ve Kavun Festivali

Silivri'de Bamya ve Kavun Festivali
Selimpaşa'da 34 yıl aradan sonra Silivri Belediyesi Topatan Kavunu ve Bamya Festivali düzenlendi.
Selimpaşa'da 34 yıl aradan sonra Silivri Belediyesi Topatan Kavunu ve Bamya Festivali düzenlendi.

Silivri Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ilçenin yerel ürünlerini markalaştırıp üretimini arttırarak bölgeye ekonomik ve sosyal katkı sağlamak amacıyla tarım festivalleri düzenlenmeye devam ediliyor.

Yoğurt Festivali'nin ardından, Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali de yoğun katılımla gerçekleşti. Selimpaşa Limanı'ndaki festival yerinde Selimpaşalı kadınların el emeği eserlerinden sergi, çocuklar için de oyun alanı oluşturuldu. Renkli görüntülerin yaşandığı festival alanında, bir gelin ve damat da fotoğraf çektirdi.

Bamya ve kavun üreticilerinin katıldığı festivalde, yarışma da düzenlendi. 32 bamya ve 25 kavun üreticisinin birincilik için yarıştığı festivalde, ürünler rengine, iriliğine ve şekline göre birçok kategoride değerlendirildi.

En iyi bamya üreticisinin Gönül Bayrak, en iyi topatan kavunu üreticisinin ise Anıl Özkan olduğu yarışmada, dereceye giren üreticiler altınla ödüllendirildi.

Festivalde, Bigados halk oyunları ekibi ile tango grubu sahne aldı.

"Tarım ürünlerinin festivali yapılıyor"

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, festivalde yaptığı konuşmada, 430 kilometrekare tarım alanına sahip olduklarını belirterek, toprağın değerini bilerek ve geleceği görerek tarım alanlarının korunması gerektiğini ifade etti.

Geçmiş gelenekleri ve yerel değerleri yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Işıklar, şunları kaydetti: 

"Selimpaşa'nın bamyası ve kavunu, Değirmenköy'ün domatesi, Kadıköy'ün karpuzu, Ortaköy'de börek ve Silivri'de yoğurt. Hep tarımsal ve tarıma dayalı ürünlerin şenlikleri ve festivalleri yıllardır yapıla gelmiş. Bunun sebebini hepimiz düşünmeliyiz.
Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olmasına rağmen, gelecekte dünyanın kıtlık, su ve gıda savaşlarına hazırlandığı bir dönemde, işte bu topraklarımızın önemi gittikçe artıyor. Çünkü bizim zenginliğimizin yerin üzerinde olduğunu gördük ve Türkiye'de ilk defa bir tarım inovasyonu, tarım araştırma ve geliştirme merkezi kurduk. 8 yıl önce çalışmalara başladık, orada yetiştirdiğimiz ürünlerin marka haline gelebildiğini gördük. Tarımın sadece üretim kısmını değil, araştırma geliştirmeyi çoğaltacak, o bölgede geleceğin teknikerlerini yetiştirecek tarım kolejimizi kurduk."


Işıklar, Fenerbahçe Üniversitesinin iki fakültesiyle Silivri'de öğrenci alımına başlayacağını, İbni Sina Üniversitesi Tıp Fakültesinin de ilçede açılması için çaba gösterdiklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.