Silivri'deki Kocadere tehlike saçıyor!

Silivri'deki Kocadere tehlike saçıyor!
Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi Kocadere'de teknik bir inceleme yaptı. Analize göre, deniz suyundaki bakteri oranı normal değerlerin 10 kat üstünde. Raporlar, Kocadere'nin Selimpaşa sahiline taşınan suyuna kanalizasyon karıştığını da ortaya koyuyor.
Bölge sakinleri çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden sorunun bir an önce, çözüme kavuşturulmasını istiyor. 
Bundan 3 sene öncesine kadar Kocadere yağmur sularını Selimpaşa sahiline taşıyordu. Ancak son zamanlarda evsel atıklar, fabrika atıkları ve kanalizasyon da Selimpaşa sahillerine taşınır oldu. Bu durum hem insan sağlığını hem de çevreyi tehdit ediyor.
Yalıkent Sitesi yöneticisi, "Bunlarla ilgili defalarca müracaatımızı var gerek belediyeye gerek İSKİ'ye.Belediye bize cevap verdi bu konulara İSKİ bakıyor dedi. İl Sağlık Müdürlüğü'ne müracaat etmemiz önerildi. Biz aşağı yukarı 25-30 imzalı bir dilekçeyle müracaat ettik. Durum ortada" dedi.
Site sakinlerinden Şerafettin Aksu da, "Bu denizimiz bizim aynı Akdeniz gibi Ege gibiydi. İnanın burada salgın hastalık bile olur. Kokudan burada oturamıyoruz. Cilt rahatsızlığı bağırsak enfeksiyonu olan oldu. Silivri'de yaşamak güzeldir diye bir slogan var ama bu şekilde yaşamak bana göre hiç güzel değil" ifadesini kullandı.
Bölge halkı deniz suyundan aldıkları numuneyi laboratuarda analiz ettirdi.. Sitenin bir diğer sakini Adem Kaydı, "Sonuçlar çok kötü çıktı. Zaten tahlil sonuçlarında da yazıyor girilmez dediler deniz için mikrop hastalık her şey olur, dediler" dedi.
Bölge halkının talebi üzerine Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de teknik bir analiz yaptı. Analize göre, Selimpaşa sahiline dökülen Kocadere tehlike saçıyor. 
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden Kübra Ayçiçek de, "Kılavuz değer 1000'ken analiz sonuçları 12 bin çıkıyor. Yani yaklaşık 10 kat fazlasından bahsediyoruz. Bu da ciddi bir kirlilik demek. Fekal koliformda dıuşlılarla bulaşan bakterilerden söz edebiliriz. Kanalizasyon sistemlerinin dereye aktarıldığı ve denize aktarıldığı söyleniyor" dedi.
Ayçiçek, "Burada bir kirlilik yok demiş İSKİ. Ama şuna göre demiş ağır metal aramışlar ama organik kirleticileri fazla olan bir yerde ağır metale bakarak analiz yapamaz ve ağır metal yoktur kirlilik de yoktur diyemezsiniz" dedi.
Çevre Mühendisleri Odası'nın önerisi, 4 Şubat 2014'te başlanan atık su arıtma tesisinin 900 gün içinde bitirilmesi yerine daha erken bitirilip faaliyete sokulması ya da Kocadere'nin ıslah edilmesi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.