Türk-Yunan dostluğuna vurgu yapılacak

Türk-Yunan dostluğuna vurgu yapılacak
30-31 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan anma etkinliklerine Büyükçekmece ve civarında yaşayan mübadillerin yanısıra Türkiye'den Yunanistan'a göç eden 25 mübadil katılacak.

Büyükçekmece Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilecek olan etkinliklere, Türkiye'den Büyük Mübadele Derneği, Lozan Mübadiller Vakfı ve Tepecik Trakya Rumeli Kültür Dayanışma Derneği, Yunanistan'dan ise Nea Kalikratya Kültür Derneği ve Nea Plagia Kültür Derneği katkı sunacak.

 

Mimarsinan İskelesi'nde temsili karşılama töreni

 

30 Ocak Cuma günü, 1923'te mübadillerin Büyükçekmece'ye ilk ayak bastıkları yer olan Mimarsinan İskelesi'nde temsili karşılama töreni yapılacak. Törenin ardından o günkü acıların yeniden yaşanmaması ve o acılara maruz kalan mübadilleri anmak amacıyla denize kırmızı karanfiller bırakılacak. Aynı gün içinde Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'nde "Hasretim İstanbul-Mübadeleden Anılar" sergisi açılacak.

31 Ocak Cumartesi günü ise, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki program "Mübadil Lezzetler" sunumu ile başlayacak. Ardından Türk ve Yunan mübadiller o günkü yaşanan dramları anlatacaklar. Sinevizyon gösterileri ve Mübadil Düğün Mizanseni ile program son bulacak.

Yapılacak olan etkinlikler Tek Rumeli Televizyonu'ndan canlı olarak yayınlanacak.

 

Türk-Yunan dostluğuna vurgu yapılacak

 

Etkinliklere ilişkin bir açıklama yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 1923'de Lozan Anlaşması'nın ardından, Türkiye'de ve Yunanistan'da doğup büyüyen milyonlarca insanının göçe tabi tutulmaları ve bu süreçte yaşanan dramın insanlar üzerinde derin etkiler bıraktığını hatırlatarak; "O tarihte zorunlu göçe tabi tutulanlardan yaklaşık 18 bin insan bizim bölgemize gelerek yerleşmiş. 92. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında hem o günleri unutmamak, hem de yaşamını kaybedenleri anmak adına çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Ayrıca mübadillerin kendi gelenek ve kültürlerini yaşatmalarına da katkı sunmuş olacağız. Yunanistan'dan gelecek olan konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamakla birlikte, Türk-Yunan dostluğu adına da önemli bir organizasyona imza atacağız" ifadesini kullandı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.