ÜYE AKGÜN: EVET BAŞKAN AKGÜN: HAYIR

ÜYE AKGÜN: EVET BAŞKAN AKGÜN: HAYIR
Kent Konseyi’nin Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün tarafından kurulmamasının dava konusu haline gelmesinin ardından belediyede yasal mevzuat gereği oluşturulması gereken Etik Kurulu’nun da kurulmadığı ortaya çıktı. Marmara Belediyeler Birliği’nde
 Marmara Belediyeler Birliği'ne üye belediyelerden Büyükçekmece Belediyesi'ni temsilen toplantıya katılan Başkan Akgün, Birlik'te Etik Kurul oluşturulması için kabul yönünde oy kullandı. 2005 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'ne rağmen Başkan Akgün'ün Etik Komisyonu için 15 yıldan beri herhangi bir adım atmamış olması yerel demokrasinin
katılımcı ayağının da eksik kalmasına neden oldu. İlçe sakinlerinin defaten uyarması, ilgili yerlere şikayet etmesine rağmen belediye başkanının taleplere kulak tıkaması kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.

 Yolsuzluklar öne çıkıyor

Yolsuzluk ve rüşvet sıralamasında dünya 53'üncüsü olan Türkiye'nin en büyük eksikliğinin katılımcı, saydam ve şeffaf yönetim anlayışından uzak kalışına bağlayan Uluslararası
Şeffaflık Örgütü gözlemcileri, özellikle kamu ihalelerinde denetimin yeterli olmadığı, ihale mevzuatının birçok kez değiştiği ve belediyeler ile merkezi idarede rüşvet ve yolsuzluğun her geçen dönem arttığına dikkat çekti.

Kent Konseyi, Etik Kurul ve diğer sivil katılımlarla kamu idaresinin sürekli ve etkin biçimde denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan denetçiler, özellikle kamu görevlililerine hediye alınması, ihale kazanan firmalardan ihale kapsamında veya ihaleyle ilgisiz talepler bulunmasının kontrol altına alınması gerektiğine değinerek, demokratik katılımın güçlendirilmesine işaret etti.
İlçe halkı hiçe sayılıyor

21 yıldır Büyükçekmece Belediye Başkanlığı yapan Hasan Akgün'ün İstanbul'da Kent Konseyi olmayan ve belediye içerisinde Etik Kurul oluşturmayan tek belediye başkanı sıfatı taşıması, yasal mevzuata direnerek görevini kötüye kullanması ilçe halkını hiçe sayma anlamını taşıyor. Akgün, uzun yıllardan beri Kent Konseyi kurulması taleplerini görmezlikten geldi hatta bu konuyla ilgili mahkemede şüpheli sıfatıyla yargılanmayı da göze aldı.

Halen yargılanması süren Akgün'ün tüm taleplere rağmen Etik Kurulu oluşturmadığı, vatandaşın, belediye hakkında yapacağı şikayet ve eleştirilerin önünü keserek yerel katılımı özellikle engellediği ifade ediliyor. Büyükçekmece halkı ise gelişmelerden oldukça rahatsız.

KAYNAK:GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.