Uyuşturucu patlaması!

Uyuşturucu patlaması!
İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün, 3 ayda yaptığı 230 operasyona rağmen kentte adeta uyuşturucu patlaması yaşanıyor. Bonzai’yle fiyatı 2-3 liralara kadar düşen zehir, gençlerin hayatını karartıyor.
İstanbulluların son yıllardaki en büyük sıkıntılarından biri olan uyuşturucuda kullanım yaşı 10’a kadar düştü. Çocuklarını uyuşturucu bataklığından kurtarmak isteyen aileler devletten yardım bekliyor ancak polisiye önlemler bataklığı kurutmaya yetmiyor. 

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün kent genelinde son 3 ayda yaptığı 230 operasyona rağmen, hâlâ sokaklar uyuşturucunun etkisinde yerlerde yatan gençlerle dolu. Adı uyuşturucuyla anılan mahallelerden de imdat çığlıkları yükselmeye devam ediyor. Çocukları için yardım isteyen ailelerin kapısını aşındırdığı muhtarlar da çaresiz. 

‘Her yolu denedik’

İstanbul Ataşehir’de oturan R.Ç. 3 yıldır uyuşturucu bağımlısı olan oğlu A.Ç.’yi uyuşturucunun pençesinden kurtarmak için her yolu denemiş. Sonuç alamayınca çareyi oğlunu İstanbul’daki arkadaş çevresinden uzaklaştırmakta arıyor. Oğlunun askerden döndükten sonra bağımlı olduğunu belirten Ç.’nin anlatımları birçok aile için benzer nitelikte: 

“Her geçen gün oğlum gözümün önünde eriyordu. Eve yarı baygın geliyor, kimi zaman bir parkta baygın buluyorduk. Bu durum bizi perişan ediyordu. Oğlum kullandığı uyuşturucu yüzünden bir ev parası yedi ve bunun önüne geçemiyorduk. Bırakması için her yolu denedik fakat başaramadık. Polislerin zoruyla doktora götürdüm ama doktorların dediği, ‘Yapacak bir şey yok. Kafasında bitirmeli’.  İstanbul’da iyi kötü bir düzenimiz vardı. Evladımın kurtulması için bu düzenimizi bozmayı göze aldık. 2 ay önce Sivas merkezde bir ev tuttum eşimi ve oğlumu oraya gönderdim. Şu an için Sivas’taki tüm akrabalarım oğlumun uyuşturucuyu bırakması için seferber olmuş durumda.”

‘Normalmiş gibi’

Baba Ç. çevrenin etkisini de şöyle anlatıyor: “Mahallede 10 kişi varsa 1’i ya uyuşturucu madde içiyor ya da satıyor. Burada berberinden bakkalına, bakkalından boyacısına herkes bu işi çok normalmiş gibi yapıyor ve 1-2 TL satıyorlar. İnsanlar 1-2  TL’ye zehir alıp içiyor. Uyuşturucu ile ilgili emniyet yetkilileri defalarca mahallemize baskın yaptı. Gece baskın yapılıyor, insanlar yakalanıyor Sabah bir bakmışız hepsi serbest, satmaya devam ediyor. Devletin ciddi önlem alması lazım, yoksa gencecik çocuklar gözlerimizin önünde ölüp gidecek.” 

‘3-5 liraya yamuluyorlar’

Son aylarda uyuşturucu operasyonların en yoğun olduğu ilçelerin başında Fatih ilçesi geliyor. İlçede yaşayanlar  ‘Kullanan da satan da çok fazla’ diyor. Alkol ve sigara bağımlısı olan ve bağımlılıktan kurtulan Balat sakini  Hasan Bayraktar semtteki durumu anlatıyor: 

“Bağımlılıktan kurtulduktan sonra insanlara yardım edebilmek için Maviay Derneği’ni kurdum. Aracımla her gün mahalleleri gezip bağımlıkla ilgili halkı bilgilendiriyorum ama eskiye göre uyuşturucu kullanımı arttı. İnsanlar artık çok ucuza rahat bir şekilde uyuşturucuya ulaşabiliyorlar. 3-5 TL’ye yamuluyorlar. Biz dernek olarak elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Ama yeterli değil, bizi aşan durumlar söz konusu. Kanunların caydırıcılığı bulunmuyor ve aileler 
bu konuda yeterince bilinçli değil. Daha iki gün önce bonzai içip komaya giren bir gencimizi hastaneye kaldırdık. 
Bu durumdan en çok da anneler mağdur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.