Yüksek Gerilim Hattı protestosu sürüyor...

Yüksek Gerilim Hattı protestosu sürüyor...
Mahallelerine kaydırılan Yüksek Gerilim Hattı’nı protesto eden Esenkentliler, bu kez yol kapattı:Kanser olmak istemiyoruz!

 Esenyurt’ta tepkiye neden olan Yüksek Gerilim Hattı’nın kaydırılma çalışmaları bugün bir kez daha vatandaşlarca protesto edildi. Çalışmanın yapıldığı Atatürk Parkı’nda bir araya gelen yaklaşık iki bin Esenkentli, hat kaydırma çalışmasının iptal edilmesini istedi, yol kapattı.

 Esenyurt Esenkent Mahallesi’nde üzerinden Yüksek Gerilim Hattı geçen arazi imara açıldı. 42’şer katlı blokların yükselmeye başladığı arazideki yüksek gerilim hattının direkleri Esenkent’te vatandaşların sabahları yürüyüş yapıp nefes aldığı Atatürk Parkı’nın içine kaydırılmak istenince Esenkent sakinleri ayağa kalktı.

 DOĞAN ARASLI BULVARINI KAPATTILAR

Geçtiğimiz hafta parkta bir araya gelerek çalışmaları bir süreliğine durduran mahalle halkı, bugün bir kez daha parktaydı. Çoluk çocuk ailece parkta buluşan Esenkentliler, “Kanser olmak istemiyoruz, çalışmaları derhal durdurun” diyerek yetkililere seslendi. Protestocu vatandaşlar, parkta yapılan basın açıklamasının ardından Doğan Araslı Bulvarı’nı bir süre trafiğe kapatıp, seslerini duyurmaya çalıştı.

 MESLEK ODALARI DA ORADAYDI

Parkta gerçekleşen basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Tabibler Odası, CHP, ÖDP, HDP, ADD, ÇYDD, Sevgi Göyçe Dayanışma Evi ve Esenkent Toplu Yapı Yönetimi de katıldı. Vatandaşlar, yaklaşık 5 dakika süren yol kapatma eyleminin ardından olaysız şekilde dağıldılar.

 EMO’DAN “CİNAYET” DEĞERLENDİRMESİ

Esenyurt Belediyesi Meclis Üyesi Atakan Çiftçi’nin okuduğu basın açıklamasında, Elektrik Mühendisleri Odası’nın yapılmak istenenhat kaydırılma çalışması için hazırladığı raporda “Cinayet” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi. “Rant uğruna, birileri daha çok kazansın diye kanser olmak istemiyoruz” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Bizler planlayıp kurduğumuz, ülkemizde ve dünyada ses getirmiş bir projeye sahip olan Esenkentlileriz. O dönemde Birleşmiş Milletler Habitat cevre ödülü alan mahallemiz, yeşili, otoparkları,tasarlanışıve yasam Şekli ile tüm dünyaya Örnek gösterilmiştir.Ancak şimdilerde belediye işbirliği ile güzel mahallemizin bu dokusu kırılmaya çalışılıyor. Üzerinde bulunduğumuz alan 2002’de Mustafa Kemal parkı olarak yapılmıştır. Buradan eşine zor rastlanır şekilde bir Yüksek gerilim hattı geçirilip park da elimizden alınıyor.

 “CİDDİ SORUNLAR YARATACAK”

380 bin KV olarak devasa direkler üzerinden geçeceği belirtilen hat, çift hat yapılıp 760.000 volt elektrik taşıyacaktır. Yerleşim alanına en fazla 50 metre uzaklıkta olacak şekilde yapılan bu hattın, mahallemiz sakinlerine zamanla ciddi sağlık etkileri yaratacağı yetkili kişilerce belirtilmiştir. Yerleşim alanına en az 250 metre uzaklıkta olması gereken bu gerilim hattı; Kanser, cilt hastalıkları, engelli ve eksik organlı çocuk oluşumu, kısırlık,beyin ve kan sıvılarının bozulması,lösemi,troid, uykusuzluk, alzheimer ve sinir hastalıkları gibi birçok soruna bizi mazur bırakacaktır. Konu ile ilgili görüş istediğimiz EMO, bu hattı cinayet olarak gördüğünü raporlamıştır.Ayrıca bu gerilim hattı yapılırken bedelini mahallemizin ödediği tek yürüyüş parkı da gasp edilip TEİAŞ' a devredilmektedir. 

            “TEHDİTLERLE SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Bu kapsamda belediye, TEİAŞ ve kaymakamlık gibi kurumlara yaptığımız tüm başvurular yanıtsız kalmış, konuyla ilgili muhatap bulanamamıştır. Kim kaç paraya, hangi ihale ile, hangi kurum tarafından bu işi yapıyor o da açıklığa kavuşmamıştır.Bu haklı talebimize rağmen mahallelimiz tehditlerle sindirilmeye çalışılıyor. Biz bu hattın imar değişikliği yaparak birilerine fazladan rant sağlanmasına ve güzergahının orada yapılacak dairelerin değeri düşmesin diye değiştirilmesine karşıyız. Ayrıca 380 bin KV olarak illa geçirilecekse mahallemizden değil yolun karşısında kalan sanayi sitesi üzerinden taşınıp Ambarlı’ ya ulaşmasını ya da yeraltından geçirilip bu etkilerinin sıfırlanması çözümünü de yetkililere iletiyoruz.

 “RANT UĞRUNA KANSER OLMAK İSTEMİYORUZ”

Temiz ve sağlıklı yasamak vatandaşlık hakkımızdır. Parkımızı, sağlımızı, çocuklarımızın geleceğini kimsenin çalmasını istemiyoruz. Rant uğruna birileri daha çok kazansın diye kanser olmak istemiyoruz. Bu yaşananlar yüzünden duyarlı, aydın olan mahallemizde gerginlik istemiyoruz. İnsanca yasam hakkımızı geri istiyoruz.Yüksek gerilim hattına hayır diyoruz.”





HABER: Erdal KARASANSAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.