Adalar’da yılda 400 civarı at ölüyor!

Adalar’da yılda 400 civarı at ölüyor!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü At’ların sağlığıyla ilgi bir çalışma yapıyor mu? Ölen At’lara ne olduğuyla ilgili bilgisi var mıdır?
 
Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Mesut Kösedağı hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü olarak okudu ve Adalar’da ki Faytoncuları ve Faytona koşan atların sorunlarını dile getirdi.

CHP’li Kösedağı, “Her yıl 400 kadar atın kazalar ve bulaşıcı hastalıktan öldüğü biliniyor. Faytonlar İBB’ye bağlı, ulaşım aracı olarak kabul edildiğinden Ulaşım Koordinasyon Merkezine bağlı ve çelişki de tamda burada başlıyor. Faytonu çeken atların canlı oldukları kabul edilmiyor” hatırlatmasında bulunarak konuyu İBB Meclisinde gündeme getirdi ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü atların sağlığıyla ilgi bir çalışma yapmış mıdır? UKOME kayıtlarına göre toplam fayton ve at sayısı kaçtır? Ölen atlara ne olduğuyla ilgili belediyenin bilgisi var mıdır? Fayton atların dışında, doğaya ve çevreye dost olan akülü araçların yolcuları çekmesi düşünülmekte midir? Bu güne kadar atlardan insanlara hastalık bulaşmış mıdır?
 
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2014 yılı Eylül Ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Mesut Kösedağı, Avedis Kevork Hilkat, Hasan Tapan, Dila Damla Öner, Deniz Erzincan ve Soydan Alkan’ın imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi;

Adalardaki Faytonlar; Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da kullanılıyor, toplamda 1200 at, 280 kadar fayton olduğu da biliniyor. Ancak UKOME’ den net at sayısı ve fayton sayısı verilmiyor. Her yıl 400 kadar atın kazalar ve bulaşıcı hastalıktan öldüğü biliniyor. Faytonlar İBB’ye bağlı, ulaşım aracı olarak kabul edildiğinden Ulaşım Koordinasyon Merkezine bağlı ve çelişki de tamda burada başlıyor. Faytonu çeken atların canlı oldukları kabul edilmiyor.

Bu durumda atlar üzerinde veterinerlik hizmeti dahil Adalar Belediyesinin yetkisi yok. Fayton atlarına; insanlara da geçebilen bulaşıcı hastalıklara karşı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yılda bir defa aşı yapılıyor. Bunun dışında atlara uygulanan veteriner hizmeti yok. Faytoncular At’ları çok çalıştırılmaktan dolayı çatlama olayı yaşandığında atı denize sokmak, gibi ilkel yöntemleri deniyorlar. Fayton atları çalıştırıldığı için asla su içip, yemek yiyemezler, aksi halde çatlama denilen durum ortaya çıkar.

Tümfaytonlar bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar insanın elinde. Bir kısmı her yıl taksi kiralaması gibi 30,000-40,000 TL kiralama bedelleriyle kiraya veriliyorlar. Tabi bu durumda kiralayan kişi o yıl iyi para kazanmak için atları sonuna kadar sömürüyor. Fayton sahiplerinin kiraya vermedikleri kendi Faytonlarında mevsimlik tabir ettiğimiz insanlar çalıştırıyor. Faytonlar da çok çalışmaktan yara alıyorlar, koşamayacak duruma gelmiş atların gece yarıları adaların arka taraflarından teknelerle mezbahaya yollandığını da zaten artık herkesin bildiği bir gerçek. Hayvan severlerin ve toplumumuzun yoğun şekilde dikkatini çeken bu durumla ilgili şu soruların cevaplarının kamuoyuna verilmesini arz ediyoruz;

1- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü atların sağlığıyla ilgi bir çalışma yapmış mıdır?
2- UKOME kayıtlarına göre toplam fayton ve at sayısı kaçtır?
3- Ölen atlara ne olduğuyla ilgili belediyenin bilgisi var mıdır?
4- Fayton atların dışında, doğaya ve çevreye dost olan akülü araçların yolcuları çekmesi düşünülmekte midir?  
5- Bu güne kadar atlardan insanlara hastalık bulaşmış mıdır?
Önergenin başkanlık makamına kabulünü arz ederiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.