''Çaylar Şirketten'' Kitabı tanıtıldı

''Çaylar Şirketten'' Kitabı tanıtıldı
'Çaylar Şirketten' kitabının yazarı Av. Remzi Kazmaz, Avcılar’da imza günü düzenledi.

Sanat, spor, siyaset ve hukuk adamı Remzi Kazmaz’ın, çayın Anadolu’daki 91 yıllık bilinmeyen hikayesini anlattığı ‘Çaylar Şirketten’ isimli kitabının imza gününe;  Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli ve Kazmaz'ın annesi Metyem Kazmaz da katıldı.

1 Ekim 2014 Cuma günü Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte TBMM’de bekleyen Çay Kanunu’yla ilgili önemli bilgilerin yer aldığı, Kazmaz’ın yönettiği ünlü belgesel film “Vatandaş Mustafa”nın gösterimi de yapıldı.

 

ÇAY SEKTÖRÜNDE NELER OLUYOR?

 

Av. Remzi Kazmaz imza gününde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 “Çaylar Şirketten” isimli kitabımda yıllardır konuşulan ama bir türlü netice alınamayan çayın sorunları anlatılıyor. Çay sektörü neden bu durumda hala çay üreticisi alın terinin karşılığını alamıyor. Çay fabrikalarında çalışan işçilerin birçok sosyal ve ekonomik sorunu yıllardır çözülemedi.

Çayın ülkeye geldiği günden bugüne kadar defalarca Çaykur’la ilgili kanun, yönetmelik yazıldı çizildi ama hiçbiri çare olmadı çayın geleceğine hiçbir yasa derman olmadı üreticinin işçinin çay emekçisinin acı sorunlarına. Bu günlerde Mecliste yine çayın sorunları konuşuluyor.

Bölge insanının tek geçim kaynağı olan çayın, mütemadiyen hem damak tadı kaçıyor hem de ekonomik getirisi düşüyor. 1984’te 3092 sayılı yasa ile çay üretiminin özel sektöre açılmasından itibaren, özel sektör bekleneni verememiş ve üreticinin mağduriyeti her geçen gün artmıştır. Zira, günlük kapasiteleri toplamda 200.000 tonu bulmuş 357 fabrikanın birçoğu; teknoloji entegrasyonu ve markalaşmada yetersiz kalmış, global pazarlarda rekabet edememiş ve çay pazarının doygunluk noktası aşıldığından büyük oranda kepenk indirmiştir. Üretime devam edenler de nerede ise merdiven altı sayılabilecek üretim teknikleri kullanmaktadır. En büyük mağduriyet ise ödeme zincirinin son halkası olan müstahsilde yaşanmaktadır.

 

Bayer de katıldı

 

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer de imza gününe katılarak şunları söyledi:  “Çaylar Şirketten” isimli kitabı bir çırpıda okudum. Umarım Remzi Kazmaz'ın bu kitapta yer alan tesbitlerini yetkililerimiz dikkate alır ve Çay Sektörü'ndeki işçisinden üreticisine tüketicisine kadar herkesin haksızlığı giderilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.