Mahalle Muhtarlıkları Kalkıyor mu?

Mahalle Muhtarlıkları Kalkıyor mu?
Avcılar Kaymakamı Savaş Tuncer başkanlığında gerçekleştirilen muhtarlar toplantısı, Avcılar öğretmen evinde sabah kahvaltısında sohbet ortamında gerçekleştirildi.

Periyodik olarak yapılan muhtarlar toplantısı değişen yeni gündem nedeni ile Muhtarlıklar Kalkıyor mu? Sorusu ile başladı. İç İşleri Bakanı İdris Naim Şahin’in basına yaptığı çıkan söylemler ile ilgili açıklaması bile muhtarların zihin bulanıklığını aydınlatmadı.

Avcılar İlçesinin on mahallesinde görev yapan her birinin bir ilçe nüfusundan daha fazla vatandaşla muhatap olduğu yetkileri kısıtlı sorumlulukları ağır mahalle muhtarları, sıkıntılarını, sorunlarını Avcılar Kaymakamı Savaş Tuncer ile paylaştılar.

18/3/1924 tarihinde 442 sayılı köy kanun ile görev ve sorumlulukları belirlenen köy ve mahalle muhtarlıkları, Cumhuriyetimizin bize yegana armağanlarından bir tanesidir. Yaptıkları görev ile en küçük yönetim merkezlerinin sorumlularıdırlar. Mahalle muhtarları bölgesinde ikamet edenlerin nüfus, yer değiştirme seçim gibi işleri yürütürken, köy muhtarları daha geniş görev kapsamı ile vatandaşın ilk başvurduğu yer oluyor.  Köy muhtarları, devlet ile köylü arasında köprü görevi üstleniyor. Okuldan askerliğe, doğumdan ölüme, evlenenden boşanana kadar bir dizi iş için muhtarlığın onayı gerekiyor.  

Küreselleşmenin hızla yayıldığı, ekonomik olarak sınırların kalktığı ve teknolojinin her gün giderek daha da arttığı bir dünya düzeninde ülkeler vatandaşlarının daha şeffaf bir ortamda yaşamasını hedefliyor. Türkiye de gelişen teknoloji ve koşullara adapte olmaya devam ediyor. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) ile nüfus ve vatandaşlık işleri veri tabanında depolanarak vatandaşlık numarası, adrese bağlı kayıt sistemi ile devletin hızlı ve etkin bir şekilde işlemesi sağlanıyor. Küresel dünyaya adapte olma çalışmalarından bir diğeri de e-devlet sistemi. Bu sistem ile zamandan kazanç, ekonomik gelişmeye destek, kâğıt israfına son, maliyetin azalması ve verimliliğin artması ile devletin hızlı ve etkin bir şekilde işlemesine katkı sağlıyor.

Şimdi de bir değişiklik muhtarlık sistemine geliyor. Yapılan çalışmalara göre belediye sınırları içerisinde görev yapan mahalle muhtarları ile köy muhtarlarının yetkileri, özlük hakları yeniden düzenleniyor. Muhtarlık sisteminin değişiminden 17 bin muhtar etkilenmiş olacak. Muhtar Dernekleri Federasyonu’nun birer üyesi olan Avcılar Mahalle muhtarları derneği şu an Türkiye de 36 bin köy, 17 bin mahalle muhtarı var. Yapılan düzenlemeler 53 bin muhtarı olumlu ya da olumsuz etkileyecek. Konu yoğun bir şekilde görüşülüyor. Avcılar İlçemizde de görev yapan on mahallenin muhtarı konuyu yakından takip ediyor.

Avcılar Kaymakamı Savaş Tuncer birlik ve beraberlik içerisinde görevlerini ifa eden muhtarlarımızın çalışmaları bizleri son derece rahatlatmaktadır. O mahallede bizim adımıza görevi üstelenmesi bizlerin daha huzurlu görev yapması demektir. Çalışmalarınızdan son derece memnunuz, yeni düzenlemeler ile de görev ve yetkiler neyi emrediyorsa ise biz ona göre görevlerimizi hassasiyetle yerine getiririz diyerek mahallelerde vatandaşlarla iç içe olunabilecek toplantıların düzenlenmesi talimatını muhtarlara vererek, dertleri yerinde tespit edelim ki çözümü kolay olsun dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum