Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Adı barış!

Adı barış!

Geçen yıl bu günlerde ulvi bir sözden ilham almış, birazda revize ederek yazmışız. Tekrar edelim; “Makam mevki ve hırsın esiri olmayacaksın, Azmin efendisi olacaksın, Ne kadar çok şey bilirsen bil, Yeni bir şey öğrendikçe hiçbir şey bilmediğini anlayacaksın, Öğrendiklerinle fors yapıp caka satmak yerine, Bilgeliği kabullenip barışı sindireceksin”, Bizde ekleyelim; Kim bilir, Belkide o barış savaşçısı sensindir”!

Şunu hiçbir Gazeteci/yazar, sanatçı, dürüst siyasetçi unutmasın; Yaşarken yaşadığın yere bir şeyler yapmak niyetindeysen, “taraflandırılmak, öteki” olup yalnız bırakılmaktan korkmamalısın. Hak, hukuk ve adalet diyerek, en geniş biçimiyle insanın yanında olmalı ve böyle bir duruş sergilemelisin”. Unutulmasın ki “Hayat bir oyun değil!”

“Ayrımcılığa uğrayan bir eşcinsel için imza verince” eşcinsel olduğun sanılmaz, korkma!.

 “Aydınların hapisten çıkması için vede demokrasi için uğraşırsan”, Ergenekon davasında yargılanan gerçek suçlularla beraber anılmasın, ürkme!

“Terör Mağduru Çocuklar İçin savaşırsan” Kürtçülük propagandası olur gibi komplo teorileri üretenlerin var olacağını düşün, ama hışmından korkma ki senin iyi bir Gazeteci/yazar, sanatçı, dürüst siyasetçi olduğunun farkında olunsun.

“Barış İçin Sanat hareketine katılırsan hükümetin Kürt açılımına” destek vermiş olmazsın, hiç çekinme.

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgadan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

Barış halk arasında aramıza hoş geldiniz veya hoş bulduk olarak da karşılanabilir.

Barış kelimesi duygusal bir durum içinde kullanılabilir.

Güzel bir sabaha huzur içinde uyanmak gelecek haberlerin endişesini hiçbir zaman taşımamaktır.

Savaşın yıkıcılığını, acılarını, bilmeyenlere “anlatmaktır, anlamaktır ” barış, unutulurken hatırlamaktır, hatırlanmaktır. Ölüme, kandan beslenenlere direnmektir, barış.

Ne kadar “demokrasi” varsa o kadar barış vardır. Barış, “demokrasinin” ikiz kardeşidir. Hak, hukuk, adalet yaşarsa, barış içinde yaşar. Barış içinde büyür ve ancak barışla gelişir, yeşerir, serpilir.

Başta “benden olmayan” ötekidir olmak üzere var olan bütün ayrımcılıkları dışlamak, farklılıkların zenginlik olduğunu ayırdına varabilme ayrıcalığıdır barış.

Nerde nasıl olursa olsun, yaşam söz konusu olduğunda cesaretle sesini yükseltmek, sırt sırta verip dayanışma göstermektir, barış!

Bir gün değil, her gün hiç bitmeyen bir özen, bilgi, emek, yaratıcılık ister barış!

Barış, dünyanın tüm renklerinin buluştuğu insanlığın ortak paydasıdır.

Bir insanın kendisiyle barışık olması, kendi içinde, sakinlik, huzur içinde olmasını buna örnek gösterilebilinir.

Peki, günümüz şartlarında kendi içinde sakinlik, huzur olan, kendisiyle barışık kaç kişiyi gösterilebiliriz?

Birde kirliler vardır; “Bunlar kendi adına barış isterler. Bu kirliler her fırsatı değerlendirirler. İşin garibi barışseverler iyi insanlar olduğundan, bu kirliler hep barışsever görünürler. Bunlarınki insanlık için, toplum için, öteki için değil kendilerinin ya affedilesi ya da karmaşaya getirilerek unutulması için barış talebidir”. İşte bunlar çok dikkat ediniz…

Günün Sözü; Demokrasi hastaysa daha fazla demokrasiyle tedavi edeceksin…


Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Hınıslı Arşivi