Mehmet Mert

Mehmet Mert

Asgardia (uzay ülkesi) yolcusu kalmasın

Asgardia (uzay ülkesi) yolcusu kalmasın

 İzmir yolcusu kalmasın.

Samsun yolcusu kalmasın.

İstanbul yolcusu kalmasın.

Trabzon yolcusu kalmasın.

Selanik yolcusu kalmasın.

Paris yolcusu kalmasın.

Ver elini Londra.

Ver elini Newyork.

Bunlar kolay.

Sıkı durun şimdi.

Asgardia yolcusu kalmasın.

Neresi burası biliyor musunuz?

Uzay ülkesi.

Ve sonunda bir uzay ülkemiz de oldu.

Bu yıl sonu oturumlar başlıyor.

Şlimdiden Asgardia ülkesinin vatandaşı olabilmek için resmi web adresi üzerinden başvurular başladı.

*

500 bine yakın kişinin başvuru yaptığı ülkenin vatandaşlığına kabul edilen 221 bin 886 kişi önümüzdeki günlerde ülke için başlatılan çalışmalara katılacak. Kabul edilen vatandaşlar içerisinde Türkler de var.

Zaten en çok başvuru İstanbul'dan yapılmış.

Peki, Asgardia vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

Asgardia uzay ülkesi için vatandaşlık başvurunda bulunan 500 bine yakın kişi arasından ilk eleme yapılırken 100 bin kişinin yaşayacağı ülke için detaylı bilgiler paylaşıldı.

Kendisine ait anayasası, bayrağı ve milli marşı olacak olan Asgardia'ya Türkiye üzerinden yapılan 29 bin 844 başvurudan 10 bin 465'inin İstanbul'a ait olduğu açıklandı.

Rus bilim adamı Igor Ashurbeyli tarafından ilk kez geçen yılın sonlarında Paris’te toplanan Uzay Konferansı’nda tanıtılan Asgardia, kendi bayrağı, anayasası, milli marşı olan bağımsız bir ülke olarak tasarlandı.

*

Ashurbeyli internet üzerinden alınan başvurularla 100 bin kişiye ulaşıldığında BM’ye bir ulus olarak tanınmak için başvuruda bulunacağını, Asgardia vatandaşlarının ülkelerinin vatandaşlığını koruyabileceğini açıklamıştı.

Ashurbeyli, Asgardia’nın “Hiçbir ülkenin hukukuna bağlı olmayan, kendi mevzuatı olan, Dünya’da olmadığı kadar özgür bir ülke” olacağını iddia  ediyor.

Ülkenin şimdilik tek resmi internet adresi olan "asgardia.space" üzerinden doldurulan üyelik formunun ardından başvuruların yapılabildiği belirtildi.

Adını Antik Mısırda "Gökyüzü Kenti" anlamına gelen ifadeden alan ülkenin logosu ise yine Antik Mısır Tanrısı olan Ra'nın gözünden esinlerek tasarlandı.

Üyeliği kabul edilen vatandaşlar için uzaya bir disk gönderilecek.

Bu diskte Asgardia vatandaşlarının seçtiği kişisel veriler saklı olacak.

Asgardia projesi gönüllü olarak sürüyor. Projenin “asgardia. space” sitesinde 10, 20 ve 30 dolarlık bağışların kabul edildiği belirtiliyor.

*

Asgardia'nın kurucularından Ram Jakhu şöyle diyor; "Dünyayı terk etmeliyiz çünkü insanoğlunun doğasında bu var. Afrika'yı terk eden insanlar tüm dünyaya yayılmıştı. Gün gelecek dünyanın kaynakları tükenecek. Biz de daha önce kimsenin gitmediği bir yere gitmek istiyoruz."

Düşünsenize, 100.000 insan yörüngeye yerleşir.

Labortuarda yapılan deneylerden biri mutojen geçirerek havalandırma sistemine karışır birkaç bölüm hariç geri kalan insanlar zombi gibi bir şeye dönüşür.

Hani her birimiz en az bir defa demişizdir ya; bu dünyadan göçüp gitmek lazım diye.

Al sana bir fırsat.

Bir anda dünyayı arkanda bırakıyorsun ve üstelik göçüp giderken ölmüş olmuyorsun da.

Daha ne istersin.

*

Dediklerine göre, yeryüzündeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamiyle bağımsız, özgür bir ortam olacakmış burası.

Yani insanların kendi hür iradesiyle koyduğu kurallar olacak ve kısıtlamalar, sansürler, herkesin uyması zorunlu olan sıkıcı, genel toplumsal kurallar olmayacakmış.

Böyle söyleyince ütopik, masal gibi geliyor insana.

Herhangi bir yerinde belli bir kıyafet giyme zorunluluğunun olmadığı, giyimin, saçın, sakalın, alkolün, seksin, sporun, fanatizmin, sinemanın, aklınıza gelebilecek her şeyin, ama her şeyin özgür ve kısıtlama olmadığı apayrı bir masal dünyası.

Bir nevi Ali Harikalar Diyarında gibi. 

Denemeye değer mi, bir terslik sonucu ölüm riski olduğunu söyleseler bile. Bu dünyayı gördüğümüz kadar gördük zaten.

Hem belli mi olur, çok çok düşük bir ihtimal de olsa, belki masallar diyarındaki kaf dağında mutlu mesut yaşayan mitolojik karakterlere nazaran biz de Asgardi'da mutlu mesut yaşarız.

*

Tabi uzayda hayat var mı?

Su var mı?

Yaşam ne şartlartda nasıl gerçekleşir?

Gibi bir takım sorular her zaman kafamızı kurcalayacaktır.

İsterseniz şimdilik bir uzay ülkesi olmaya aday Asgardia'da yaşamın başladığını, bu ülkeye kabul edilecek vatandaşlar için başvuruların alındığını, belki de yakın zamanda daha yeni uzay ülkeleri kurulmaya ramak kaldığını belirtelim. Bu kadar kafi sanırım.

Zira birden bire fazla sürprizleri bünyemiz kaldırmayabilir.

Ne diyorduk;  hadi acale edin, Asgardia yolcusu kalmasın.

Hem de uzay mekiği ile...

Not: Bayram tatilini Asgardia'da geçirmek isteyenler sizler de acele edin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi