Mehmet Mert

Mehmet Mert

Bakan Şimşek CHP'ye geçecek!

Bakan Şimşek CHP'ye geçecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; CHP seçim vaadi olarak dile getirdiği projelerin kaynağını açıklasın, ben de onlara oy vereceğimi açıklarım dedi ya.

Bundan böyle kabinenin bana göre en demokrat üyesi olmayı hak etti.

Eminim bugün Bakan Şimşek'e sorulsa bu açıklamanın yankıları.

Şimşek açıklamayı yaptığına pişman olduğunu da itiraf edecektir.

Zira Bakan Şimşek'in bu açıklaması CHP'nin bu seçimlerde ortaya attığı ve büyük oy beklediği ekonomik projeleri güçlendirmiş ve seçmenler tarafından daha fazla duyulmasını sağlamış oldu.

 

***

 

Nihayet projenin sahibi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bakan Şimşek'e verdiği cevapta rakamları net olarak ortaya koymaktaydı.

Kılıçdaroğlu şunları söylüyordu:

1923 – 2002 toplam 57 hükümet hizmet verdi. 57 hükümet 79 yılda 546 milyar dolar vergi harcamışlar. 95 milyar dolar iç borç yapmışlar. 130 milyar dolar dış borç yapmışlar. 8 milyar dolar özelleştirme geliri. Toplam 779 milyar dolar para harcanmış.Geliyorum AKP iktidarına 2003 – 2014. 12 yılda harcanan para. Vergi gelirleri 1,5 trilyon dolar. İç borç 96 milyar dolar. Dış borç 273 milyar dolar. Özelleştirme geliri 52 milyar dolar. Toplam harcanan para 1 trilyon 900 milyar dolar. 1 trilyon 869 milyar dolar. Rakamı şişirdiler demesinler diye. 79 yılda harcanan paradan çok daha büyük bir para son 12 yılda harcandı. Harcanan fazla para 1 trilyon 90 milyar dolar. 79 hükümetten daha fazla para harcadılar. Bütün vatandaşlarım, elini vicdanlarına koyup şu sorunun yanıtı versinler. 12 yılda ne yapıldı? Atatürk barajı mı Keban mı Erdemir mi Kardemir mi yapıldı? Elbette bir şeyler yapıldı ama 1 trilyon 90 milyar dolar deneyimli iktidar elinde olsaydı Türkiye bilgi toplumunu yakalamıştı.

Soru parada değil, soru parayı nerede kullanacağında yatıyor.

 

 

***

 

Peki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i bile 'kaynak açıklasınlar oyum CHP'nin' dediği seçim vaatlerinde neler var.

Emeklilere iki maaş bayram primi, asgari ücret 1500 lira, kredi kartı borçlarının silinmesi, işsizlere iş garantili eğitim ve aile sigortası. çiftçiye mazot 1,5 lira, taşeron işçilere kadro...

Toplumun yarıdan fazlasını ilgilendiren ekonomik sorunlar üzerine açıklanan bu vaatler kim ne derse desin toplumda karşılığını buldu.

Tamam bir ara Genç Parti lideri Cem Uzan benzeri vaatleri gibi algı yaratılmaya çalışılıyor ama bu durum bile aslında bu projenin reklamını yapıyor.

Sonuçta Genç Parti hiçbir alt yapısı olmayan, kitlesi olmayan, kurumsallaşamayan küçük bir parti idi ve seçimlere ilk defa girmekteydi.

Ona rağmen % 7 gibi oy almasında o abartılı vaatlerin etkisi vardı.

Oysa CHP öyle mi?

Her şeye rağmen CHP bu ülkenin en kurumsal siyasi partisidir.

En köklü ve en geniş tabana sahip siyasi oluşumdur.

Cumhuriyet ile yaşıt Cumhuriyet Halk Partisi her seçimde bekleneni vermese de toplumun ağırlıklı kesiminin iktidar beklentisi beslediği partidir.

 

***

 

Daha ben Bakan Şimşek'e veya bu seçimde fazla polemiğe girmeyi düşünmeyen CHP Lideri kemal Kılıçdaroğlu verdiği cevapta alın size kaynak diyerek.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet olaylarını, bin odalı sarayı, bakanlıklarda kullanılan lüks arabaları, ayakkabı kutularından çıkan paraları, kol saatlerini, Reza Zarrab'ın savurduğu dolarları, Bülent Arınç'ın Melih Gökçek için kullandığı parsel parsel sattın ifadelerini, AKP'li bazı belediyelerde yaşanan skandalları v.s. saymıyoruz.

 

***

 

Kim ne derse desin CHP'nin ekonomik seçim vaatleri boş vaatler olmamakla beraber toplumda karşılık bulan ve umut veren vaatlerdir.

Seçimlere daha iki aya yakın zaman var.

Bu proje ile CHP bir çıkış trendi yakaladı.

Bakan Şimşek'in açıklaması da bu projeye destek niteliğinde geldi.

Partili partisiz herkes bu vaatleri konuşuyor oldu.

Kredi kartı borçları ile, sigortasız ve kadrosuz iş sorunları ile.

Düşük emekli maaş problemleri ile boğuşan yurttaşa azda olsa ışık verdi bu vaatler.

Şimdi sıra diğer partilerin bu vaatlere karşı ortaya atacakları projelerde.

Ve CHP'nin bu projelere sahip çıkacak atılımlarında.

Sadece Kılıçdaroğlu'nun verdiği açıklama ve cevaplar yetmez.

CHP'de politika yapan her kesim dahil algı operasyonu ile bu vaatlerin boş vaatler olmadığını vurgulamalı.

 

***

 

AK Parti ise nerden bulacaksınız kaynağı yerine biz de bunları verdik veya veriyoruz demeli.

Aksi halde kaynak nerde demek CHP'nin elini güçlendirir.

HDP ile MHP ise milliyetçilik üzerine politika yaptığından şimdilik ekonomik projelerden uzak açıklamalardan yana tavır almaktalar.

Kısaca; 'CHP seçim vaadi olarak dile getirdiği projelerin kaynağını açıklasın, ben de CHP'ye oy vereceğim' diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 7 Haziran günü paravanın arkasına geçtiğinde, vicdanı ile baş başa kaldığında aklına bu sözün gelmesi ile korkarım mührü Ak Parti logosunun altına çok rahat basmayacaktır...

 

 

GÜNÜN SÖZÜ:

İktidar,iktidara düşkün olmayanlara bırakılmamalıdır.

 

 twitter.com/MehmetMert1

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi