Diyetisyen Billur Filiz: Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat çekti

Diyetisyen Billur Filiz: Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat çekti
Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz mevsim geçişlerindeki beslenmenin önemine dikkat çekti.

Geçiş dönemlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bu dönemde karşılaşılabilecek hastalıklara karşı nasıl beslenilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Billur Filiz, “Bu dönemde özellikle vitamin ve mineral alımı ön plana çıkıyor.

Diyetisyen Billur Filiz: Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat çekti

Bağışıklık denildiğinde akla ilk olarak C vitamini gelse de yapılan çalışmalar D vitamini yetersizliğinin bağışıklığın hızlı düşüşünde daha etkili olduğunu gösteriyor.”

Diyetisyen Billur Filiz: Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat çekti

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz, mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bu dönemde karşılaşılabilecek hastalıklara karşı vücudu koruyabilmek adına önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim geçişlerinde metabolizmanın çalışma hızının değiştiğini ve önceliğin vücudun düzenli işleyişini sağlayan besin öğelerini tüketmek olduğunun altını bir kez daha çizen Billur Filiz, “Bu dönemde özellikle vitamin ve mineral alımı ön plana çıkıyor.

D vitamini güneş ışığı yeterli alınmadığında aktive olmuyor. Bu sebeple yumurta sarısı, süt ürünleri, balık gibi D vitamini içeren besinlerin tüketimiyle birlikte günde en az 20 dakika güneşlenmek gerekir.

Kronik yorgunluklarla başa çıkmak içinse B12 ve B tipi (kırmızı et ve baklagiller) vitaminlerin tüketimine ve hücre yenilenmesi için de C vitamini (narenciye ve yeşillikler) gibi antioksidanların alımına özen gösterilebilir. Ek olarak zencefil ve zerdeçalı günlük beslenmeye ekleyebiliriz.”

Billur Filiz, Kovid-19 karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız

Bilinçsiz alınan takviyelerin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda vatandaşları uyaran Billur Filiz, “Öncelikle vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir.

Bunun için de ya aile hekimlerine veya uzmanı hekime başvurmak birinci önceliktir. Tetkikler sonucunda hangi vitamin ve mineralin hangi dozda kullanılması gerektiği belirlendikten sonra takviye yapılmalıdır.

Aksi takdirde çok alınan takviyeler sonucu karaciğer, böbrek gibi organların çalışma hızı etkilenmekte veya bu organlara hasar verilebilmektedir. Örneğin Kovid-19 ile popülaritesi artan D vitamini çok kullanımı böbrek taşına neden olmaktadır.”

Özellikle kilo vermek için tek tip beslenme yapmak ya da bir tür yiyeceğin tüketimini arttırmanın metabolik dengenin bozulmasına sebep olabileceğini söyleyen Billur Filiz, “Böyle bir durumda vücut ya az enerji alımı sebebiyle kıtlık bilinci oluşturacak ve daha çok yağ depolayacaktır ya da hızlı yaratılan katabolizma yani yıkım sebebiyle bağışıklığın düşmesi, karaciğer gibi metabolik faaliyetleri kontrol eden organların bozulmasına sebep olacaktır.”

Yaz mevsimi gelirken insanlarda kilo verme eğiliminin daha çok arttığını Kovid-19'a karşı da bağışıklık sistemini güçlü tutmak istediklerini belirten Billur Filiz, bu dönemde yapılması gereken temel davranışları; Yeterli ve dengeli beslenme, Yeterli sıvı alımı ve Yeterli fiziksel hareket olarak sıraladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.