Mehmet Mert

Mehmet Mert

Beylikdüzü’ne Trabzonspor damgası!

Beylikdüzü’ne Trabzonspor damgası!

2011 yılında yaptığım televizyon programımın canlı yayın konuğu Ekrem İmamoğlu olmuştu.
O zaman CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı olan İmamoğlu ile oldukça keyifli söyleşi yapmıştık.
Yine o günlerde Beylikdüzü kaymakamı (Yusuf Odabaş aslen Samsun’lu ama Trabzon kökenli), milli eğitim müdürü, belediye başkanı (Yusuf Uzun), Ak Parti ilçe başkanı (Av. Celal Babayiğit), gibi bir çok isim Trabzon’lu olduğu için İmamoğlu’na ‘İlçenizde bir Trabzon imparatorluğu hakim gibi ne dersiniz’ diye soru sormuştum.
Ekrem İmamoğlu ise bana ‘Evet onlar Trabzonlu ama ben Beylikdüzü’lüyüm’ diyerek gülümsemiştik.
 
***
 
Bildiğiniz gibi; Beylikdüzü Belediyesi, belediyenin yeni logosunu belirlemek amacıyla 6 farklı logo örneğini; www.beylikduzugelecegineyuruyor.com sitesinde sergilemiş, yaklaşık 12 bin kişi bu sitede oy kullanmış ve özgürlük kenti ifadesini taşıyan “Kırlangıç” logosu 3 bin 36 oy ile birinci seçilmişti.
Beylikdüzü Belediyesi, Aralık Ayı Meclis toplantısından oy çokluğuyla geçirilen, Beylikdüzü'nün "Özgürlük Kenti" olduğuna vurgu yaptığı söylenen yeni logo ‘Kırlangıç logosu’nu gördüğümde nedense yine aklıma Trabzon geldi.
 
 
***
 
Yeni logo meclisten oy çokluğuyla geçti.
Belediye logo tescillendi dese de daha resmi olarak kullanılmaya başlanmadı.
Muhalefetin oy çokluğuyla değil en az 2/3 salt çoğunlukla geçmesi gerektiği durumu yargıya taşıyıp taşımayacağı belli değil ama ben başka şeyden bahsedeceğim.
Birincisi daha seçim yeni bitmiş.
Beylikdüzü’nün bir çok problemi var.
2014 yerel seçimlerine damga vurarak seçilen bir belediye başkanı var karşımızda.
Yaptığı ve yapacağı hizmetlerle ciddi anlamda Cumhuriyet Halk Partisi’nin referansı olmaya aday bir belediye başkanı durumu var ortada.
Başkanı olduğu ilçe daha yeni bir ilçe, yolun başında bir ilçe, büyümeye aday hem de hızlı büyümeye aday bir ilçe.
Bütün bunlar ortadayken hele hele Vehbi Orakçı döneminde yapılan yeni logo da son derece (bana göre) modern ve Beylikdüzü’nü ifade eden bir logo olarak kullanılıyorken.
Sırası mıydı şimdi yeni logonun ey İmamoğlu!

 Bir tarafta mensubu bulunduğunuz siyasi partinin en büyük eleştirilerinden birisi dayatma ve dikta (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu tür yöntemlerinden dem vuruluyor sık sık) yöntem iken, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun meclisten muhalefetin desteğini almadan oy çokluğu ile geçen logoyu kullanmaya kalkması dayatma değil de nedir?
Zaten halka sunulan 6 alternatif logoyu da siz hazırladınız.
Muhalefet alternatif logo sundu mu zannetmiyorum.
Altı logoya baktığınızda bir tek seçilen ‘Kırlangıç Logosu’nda bariz olarak Trabzonspor'a mal olan bordo-mavi renklerini görmeniz mümkün.
Logo hazırlanırken de hassas davranmalıydı ancak bu logo seçilen ve kullanılmaya başlanan logo olduğu için çok daha fazla dikkat çekecektir.
 
 
***
 
Benden söylemesi.
Yarın diğer memleketten insanlar veya diğer spor kulüp taraftarları belediye önünde protesto yapmaya başlarlarsa şaşırmam.
Tabi renklerden bahsetmişken, Beylikdüzü Belediyesi’ni bir araya getiren diğer mahalle ve eski belde belediyelerini de göz önünde bulundurmak gerek.
Yakuplu, Gürpınar, Kavaklı beldelerinden nasıl bir esinti var yeni logoda anlatmak lazım halka.
Bölgenin rengi belli.
Yeşil ve mavi.
Eski logoda da bu uyum son derece hakimdi.
Başkan İmamoğlu ifadesinde; “Kırlangıç; hız, cesaret, farklılık, çalışkanlık, birlik, akıl ve adaletin temsilcisidir. Havada uçarken en usta kuşlardan biri olan, ele avuca sığmayan kırlangıç özgürlüğün de simgesidir. Renkli ve enerjik yapısıyla bu logo Beylikdüzü’nün değerleriyle kırlangıcın özelliklerini bütünleştiriyor” demiş.
Peki ya kırlangıçların; kutuplar hariç dünyanın her tarafında yaşayabilen, sinek avlayarak geçinen, küçük, göçebe kuşlar olduğundan.  Çoğunun karnı beyaz; baş, kuyruk ve kanatları siyah; alın ve gerdanı kahverengi olduğundan bahsettiğimizde.
Bu özelliklerini Beylikdüzü ile nasıl bağdaştıralım.
Logoya baktığımızda siyah rengin hiç kullanılmaması ise başka bir ayrıntı.
 
***
 
‘Her kuş kanadında kendi coğrafyasının renklerini taşır’ sözünü ilk Dr. Gürbüz Çapan’dan duymuştum. Söz kendisine mi ait bilmiyorum ama güzel ve anlamlı bir söz.
Bu söze de baktığımızda Beylikdüzü Belediyesi’nin yeni logosunun daha uzun süre tartışılmaya açık olduğunu düşünüyorum.
Ve sonuç olarak şunu ifade ediyorum.
Beylikdüzü’nün çok daha önemli (otopark gibi, trafik gibi, yaşam alanlarını sağlıklı şekle sokmak gibi, alternatif şehir içi yollar yapmak gibi) problemleri var.
Bunlara daha fazla eğilmeli.
Eğer yeni logo çoğunluğun onayını almamış ise dayatılarak kullanmaması gerektiğini söylüyorum.
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi