BİREYSELSULAMA MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARINA DESTEK-3
Bireysel sulama makine ekipman giderler i hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.
Yatırımcılar tarafından, Tebliğ kapsamında satın alınacak tüm mal alımları yüklenicilerle yapılacak sözleşmeler kapsamında sağlanacak.
Yatırımcılar tarafından Tebliğ kapsamında satın alınacak tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri hibe sözleşmesinde belirtilen tutarı aşamayacak..
Yerinde teslim giderleri ve montaj giderleri mal bedeli içinde olacak şekilde, mal alım faturası düzenlenmesi durumunda toplam tutara hibe desteği verilecek, faturada ayrı kalemler olarak faturalandırılması durumunda sadece mal bedeline hibe desteği verilecek.
Gerçek ve tüzel kişilere ait tarla içi yağmurlama, mikro yağmurlama ve damla sulama sistemi kurulması ile güneş enerjili sulama sistemleri kurulması başvuruları kapsamında güneş paneli,pompa, filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanları, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanları gibi sadece tarla içinde kullanılan malzemelerin başvuruya ait parselde eksiksiz montajının,kontrollerinin ve basınç denemesinin yapılması, gerçek ve tüzel kişilere ait center pivot, lineer sistem, tamburlu sistem yağmurlama sulama makinelerinin yerinde çalıştırılıp debi ve basınç kontrollerinin yapılması ve sulama kooperatifleri ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ait manuel çalışan basınçlı sulama tesislerinin otomasyona dönüştürülmesinde kullanılan ekipmanların, ön ödemeli sayaçların ve trafo uyarı sistemlerinin kurulmasında kullanılan ekipmanların yerinde montajı ve kontrolü yapılması için belirtilen deneme ve kontrollerin yapılması şartıyla hibe desteği verilece
Başvuru sahipleri ve ortakları tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli ya da dönüşümlü olarak işe alınmış kişiler, kamu çalışanları, kamu kurumları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar yüklenici olamayacak.
Başvurularda belirtilecek mal alım tutarlarının referans fiyat listelerine dayandırılması ve ayrıntılı olarak belirtilmesi gerekiyor. Hibe sözleşmesine bağlanan mal alım tutarları hibe sözleşmesi süresince artırılmayacak.
Başvuru kapsamında satın alınması planlanan mal ile ilgili teknik bilgiler şartname şeklinde düzenlenerek başvuru ekinde sunulacak.
Hibe desteği verilmeyecek olan giderler ; yönetmelikte; her türlü borç ödemeleri, faizler, başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler, kur farkı giderleri, makine ve ekipman kira bedelleri, nakliye giderleri, bankacılık giderleri, denetim giderleri, KDV ve ÖTV’de dahil iade alınan veya alınacak tüm vergiler, ikinci el/kullanılmış malalım giderleri, eğitim giderleri ve üretim tarihi 2011 yılından önceki makine ve ekipmanlar alım giderleri olarak sayılmış bulunuyor Basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, bent gibi su alma yapısı inşası, su kaynağından proje alanına kadar sadece iletim hattı yapılması, yeni kuyu açılması, enerji nakil hattı, depolama tesisi gibi yapım işleri hibe desteği kapsamı dışında. Sulama kooperatifleri ve sulama birliklerine ait basınçlı sulama sistemlerinde yer alan hidrantların birden fazla çiftçiye tahsis edilmesi durumunda, debisi yeterli olması şartıyla birden fazla başvuru yapılabilecek. Kişilere ait kuyular için sadece bir başvuru yapılabilecek. Kuyu kiralanmasıyla yapılan başvurulara hibe desteği verilmeyecek.
Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvuruları, Tebliğin yayımı tarihinden başlayarak 30 gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edilecek. Başvuruların hibe tutarı, illere tahsis edilen bütçenin altında kalması durumunda bu süre il müdürlüklerince 20 günü geçmeyecek şekilde bir defaya mahsus uzatılabilecek.Başvuru son gününün, tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar başvurular kabul edilecek.
Tebliğ kapsamında başvuru yapacak kişi, kuruluş ve kurumlar, başvuru konusunda il proje yürütme birimlerine müracaat ederek ihtiyaç duyulan bilgileri alabilecekler.
İl proje yürütme birimlerince verilecek bilgiler, başvuru hazırlanmasında karşılaşılacak sorulara cevap vermekle sınırlı olacak. Bu bilgi başvurunun kabul edilmesi konusunda bir taahhüt niteliği taşımayacak.
İl proje yürütme birimlerinin,yatırımcılara başvuru hazırlama sorumluluğu bulunmuyor.
Yatırımcılar, Tebliğde belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanacak uygulama rehberini, başvuru formlarını ve bilgilendirici dokümanları il müdürlüğü veya Genel Müdürlük internet sayfasından temin edebilecekler. İl müdürlükleri tarafından düzenlenecek çalıştay, bilgilendirme toplantıları ve internet sayfası vasıtasıyla ilgililere bilgi aktarılacak.